Körnerbrot mit Balsamico - Balzsamecetes magvas kenyér








                   Körnerbrot mit Balsamico

Zutaten:
100 Vollkorn Roggenmehl,
400 g dunkles Dinkelmehl,
100 g 1050-es Weizenmehl,
350 g Wasser,
11 g Salz,
2 EL Balsamico,
15 g Hefe,
----------------------
150 g Sonnenblumenkerne,
50 g Leinsamen,
50 g Sesam,
200 ml Wasser

Zubereitung:
Die ganzen Samen in eine beschichtete Pfanne geben und rösten. Wenn die kleine Samen anfangen zum poppen, vom Herd nehmen, und sofort mit dem Wasser aufgiessen. Mindestens 20 Minuten ziehen lassen.
Nach fünfzehn Minuten in eine Knetschüssel die restlichen Zutaten geben und 5 Minuten kneten. Dann die noch leicht lauwarmen Körner dazugeben und noch 5 Minuten durchkneten.
Eine Kaiserform einfetten und den Teig reingeben. Ca. 35-40 Minuten gehen lassen.
Im vorgeheizten Backofen bei 220° abfallend auf 200° ca. 60 Minuten backen.




               Balzsamecetes magvas  kenyér

Hozzávalók:
100 g tk rozsliszt,
400 g sötét tönkölyliszt,
100 g kenyérliszt,
350 ml víz,
11 g só,
2 ek balzsamecet,
15 g élesztő,
----------------------
150 g napraforgómag,
150 g lenmag,
150 szézámmag,
200 ml víz

Elkészítése:

Elöször is a magvakat pirítjuk meg egy bevont serpenyőben. Nem kell hozzáadni semmi zsíradékot. Amikor elkezdenek a kis magvak pattogni, levesszük a tűzről és rögtön felöntjük vízzel. 
Legalább 20 percig hagyjuk állni.
15 perc múlva belemérjük a többi hozzávalót egy kelesztőtálba és kb 5 percig dagasztjuk. Ezután hozzákeverjük a még egy picit langyos magvakat. További öt percig dagasztjuk. Ha géppel dagasztjuk, eléggé nehezen keveredik össze a tészta a  nedves magvakkal, ezért a végén  kézzel  még jól átdolgozzuk. 
Kivajazunk egy Császár-formát. (30 cm Kaiserforma)
Beleöntjük a kenyértésztát, ami még eléggé puha, ne ijedjünk meg.
Hagyjuk kb. 35-40 percig kelni.
Közben felmelegítjük a sütőt 220°-ra. A sütő aljába egy tálkában vízet rakunk.
Kb. 55-60 perc alatt sütjük meg a kenyeret. A hőmérsékletet kb. 20 perc múlva csökkentjük.  Az utolsó 15 percre kivettem a formából, hogy alulról is kellően átsüljön, de ez sütőfüggő




Kommentare