Eier-Chayotte, oder christophine, mirliton, choko, chouchou - Tojásos egymagvú tök





Eier-Chayotte, oder christophine, mirliton, 
  
           choko, chouchou



Story:

Ich habe dieses Gemüse auf dem Markt entdeckt. Der 

Verkäufer hat mir gesagt, wie es überhaupt heisst. Hier 

heisst es chouchou, in Frankreich heisst christophine, in 

Deutschland läuft unter dem Namen Chayotte. Es ist ziemlich 

neu bei uns, es gibt auch sehr wenige Rezepte dazu. 

Ich habe mir ein vietnamesisches Video angesehen und 

habe versucht, um  mein Gemüse ähnlich zuzubereiten. 

Dazu möchte ich nur soviel zufügen: man sollte, wenn es

geht, möglichst glatte Stücke kaufen. Wenn sie faltig sind, 

kann man nicht so gut die Schale überall entfernen. Nach 

dem kochen bleiben dann kleine Schalenstücke im Mund, die

dünn und hart sind, so fischschuppenartig.


Zutaten: (für 4 Personen)

2 Stück Chayotte,

2 - 3 EL Kokosöl,

1 Bund Frühlingszwiebeln, oder

2-3 Stangen Lauch,

Salz, Pfeffer,

paar Flocken Chili,

ca. 50 ml Brühe,

2 ganze Eier + ( 4 Eiweisse von den blanchierten Dottern)


Zubereitung:

Die Chayotten waschen und schälen. Unter der Schale 

fühlen sich ziemlich klebrig an. Die haben nur einen Kern, 

aber der ist ziemlich gross, aber nicht hart,  und auch das 

Kerngehäuse  sollte man rausschneiden. Zuerst in dünne 

Scheiben, dann Julienne schneiden...also, in dünne Streifen.

Die Lauchstangen ebenfalls waschen, putzen und 

kleinschneiden. 

Eine Pfanne erhitzen, das Fett reingeben und sofort auch 

das Gemüse dazu geben. Paar Minuten anbraten, dann mit 

ein wenig Brühe zugedeckt ca. 10 Minuten dünsten. 


In einem kleinen Topf ca. 100 ml Brühe warmmachen. Die

Eier trennen. Eigelbe vorsichtig in die heisse Brühe gleiten 

lassen, aber nicht mehr kochen. 

Die Eiweisse mit den 2 ganzen Eier kurz aufschlagen und in 

das Gemüse geben. 5-6 Minuten lang stocken lassen. Dann 

erst umrühren, abschmecken. 

Die Dotter ganz vorsichtig von der Brühe holen. Innen sollten

sie gar sein, aber innen noch flüssig.

Man sollte vorsichtig mit der Hand auf das zubereiteten 

Gericht legen und sofort servieren. Für ein Kurzgebratenes 

ist so ein Dotter, wie eine Sauce... wenn man reinpiekst... 

läuft das Eigelb  runter.  

Ich habe dazu Minuten-Entebrust zubereitet. Schon 

geschnitten und mariniert gekauft. Ich habe sie wirklich nur

ganz kurz, von jede Seite ca. eine Minute angebraten und 

sofort serviert.

Das Gemüse mit dem Ei und mit der Entenbrust haben 

miteinander sehr gut harmoniert, war super lecker....

Wir haben ohne Kohlenhydrate ein leckeres Mittagessen 

gehabt und die Zubereitung hat es nur eine gute halbe

Stunde gedauert.













Tojásos egymagvú tök - vagy chouchou, chayotte, christophine, mirliton, choko


Story:
Ezt a zöldséget a piacon találtam (Svájcban). Még életemben nem láttam ilyent előtte. Az eladó megmondta a nevét... Svájcban Chouchounak (susu-nak), Franciaországban meg még christophine-nek  (Krisztofin) is nevezik. Valahonnan Délamerikából származik, de már az egész világon terjed.
Fogalmam sem volt, hogyen lehet elkészíteni, ezért nézegettem az interneten. Van egy pár francia recept, de ami a legjobban megtetszett, az egy vietnámi videó volt. Megpróbáltam hasonlóan elkészíteni. Nagyon egyszerű recept, de nekünk nagyon ízlett.
Még annyit szeretnék hozzátenni: ha valaki majd tud venni, figyeljen rá, hogy lehetőleg sima héjasat vegyen, ne legyenek rajta "ráncok", úgy mint az enyémen voltak. Ott, ahol nem tudtam meghámozni és rajtamaradt a héja, evés közben érezhető maradt. Kis darabkákat találtunk a szánkban...mondhatni halpikkely állagú héj-maradékokat. 
Legközelebb nagyon fogok figyelni a vételnél is és a hámozásnál is, mert a héja nem puhul meg a főzéstől.


Hozzávalók: (4 főre köretnek)

2 nagyobb egymagvú,
2- 3 ek kókuszzsír,
1 csokor újhagyma, vagy
2-3 szál póréhagyma,
100 ml leveslé, vagy feloldott vegetás-lé,
2 tojás + ( 4 fehérje )
só, bors,
egy kevés erős fűszer,

Elkészítése:

A zöldséget megmossuk, az egymagvasat meghámozzuk. Lehetőleg mindenhol próbáljuk meg leszedni a héját. Ezután félbevágjuk, kivágjuk belőle a magházat. Először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra szeljük őket. 
A pórét szintén megtisztítjuk, majd apróra szeljük.
Egy serpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a zsíradékot majd az aprított zöldséget.  Egy párszor átforgatjuk, sütjük, majd felöntjük a húslével és fedő alatt pároljuk kb 10 percig.
Egy kis lábosban felmelegítünk egy kis húslevet (kb 100 ml-t)
Feltörünk 4 tojást, majd szétválasztjuk őket. A sárgáját a forró, de nem forrásban lévő húslébe tesszük. Nem szabad elszakadnia. A húslevet levesszük a tüzről, a sárgájákat még kb 6-7 percig hagyjuk benne.
A tojásfehérjékhez ütünk még két egész tojást, összekeverjük, majd a zöldséghez adjuk. Nem kell rögtön összekeverni, fedő alatt pároljuk pár percig. Majd összekeverjük a tojással, befűszerezzük a zöldséget és már lehet is tálalni.
Egy előre pácolt-szeletelt kacsamellet sütöttem hozzá. A szeleteket forró serpenyőben mindkét oldalról 1-1 percig sütöttem és azonnal tálaltam. 
Alúlra a zöldséget, rá a húst, majd annak tetejére a tojássárgáját helyeztem. Az így készített sárgáját  a húshoz, szósz helyett tálaltam. Ha jól van elkészítve, villával csak ki kell lyukasztani és már folyik is az ételre....isteni!!! Nagyon jól passzoltak egymáshoz ebben az összeállításban  az ételek.... máskor is fogok készíteni. Azonkívül az egész ebéd elkészítése csak egy jó fél óráig tartott. Szénhidrát mentes ebédünk volt, mégis jól laktunk, ráadásul még fincsi  is volt....




Kommentare