Eier-Chayotte, oder christophine, mirliton, choko, chouchou - Tojásos egymagvú tök
Eier-Chayotte, oder christophine, mirliton,
choko, chouchou
Story:
Ich habe dieses Gemüse auf dem Markt entdeckt. Der
Verkäufer hat mir gesagt, wie es überhaupt heisst. Hier
heisst es chouchou, in Frankreich heisst christophine, in
Deutschland läuft unter dem Namen Chayotte. Es ist ziemlich
neu bei uns, es gibt auch sehr wenige Rezepte dazu.
Ich habe mir ein vietnamesisches Video angesehen und
habe versucht, um mein Gemüse ähnlich zuzubereiten.
Dazu möchte ich nur soviel zufügen: man sollte, wenn es
geht, möglichst glatte Stücke kaufen. Wenn sie faltig sind,
kann man nicht so gut die Schale überall entfernen. Nach
dem kochen bleiben dann kleine Schalenstücke im Mund, die
dünn und hart sind, so fischschuppenartig.
Zutaten: (für 4 Personen)
2 Stück Chayotte,
2 - 3 EL Kokosöl,
1 Bund Frühlingszwiebeln, oder
2-3 Stangen Lauch,
Salz, Pfeffer,
paar Flocken Chili,
ca. 50 ml Brühe,
2 ganze Eier + ( 4 Eiweisse von den blanchierten Dottern)
Zubereitung:
Die Chayotten waschen und schälen. Unter der Schale
fühlen sich ziemlich klebrig an. Die haben nur einen Kern,
aber der ist ziemlich gross, aber nicht hart, und auch das
Kerngehäuse sollte man rausschneiden. Zuerst in dünne
Scheiben, dann Julienne schneiden...also, in dünne Streifen.
Die Lauchstangen ebenfalls waschen, putzen und
kleinschneiden.
Eine Pfanne erhitzen, das Fett reingeben und sofort auch
das Gemüse dazu geben. Paar Minuten anbraten, dann mit
ein wenig Brühe zugedeckt ca. 10 Minuten dünsten.
In einem kleinen Topf ca. 100 ml Brühe warmmachen. Die
Eier trennen. Eigelbe vorsichtig in die heisse Brühe gleiten
lassen, aber nicht mehr kochen.
Die Eiweisse mit den 2 ganzen Eier kurz aufschlagen und in
das Gemüse geben. 5-6 Minuten lang stocken lassen. Dann
erst umrühren, abschmecken.
Die Dotter ganz vorsichtig von der Brühe holen. Innen sollten
sie gar sein, aber innen noch flüssig.
Man sollte vorsichtig mit der Hand auf das zubereiteten
Gericht legen und sofort servieren. Für ein Kurzgebratenes
ist so ein Dotter, wie eine Sauce... wenn man reinpiekst...
läuft das Eigelb runter.
Ich habe dazu Minuten-Entebrust zubereitet. Schon
geschnitten und mariniert gekauft. Ich habe sie wirklich nur
ganz kurz, von jede Seite ca. eine Minute angebraten und
sofort serviert.
Das Gemüse mit dem Ei und mit der Entenbrust haben
miteinander sehr gut harmoniert, war super lecker....
Wir haben ohne Kohlenhydrate ein leckeres Mittagessen
gehabt und die Zubereitung hat es nur eine gute halbe
Stunde gedauert.
Tojásos egymagvú tök - vagy chouchou, chayotte, christophine, mirliton, choko
Story:
Ezt a zöldséget a piacon találtam (Svájcban). Még életemben nem láttam ilyent előtte. Az eladó megmondta a nevét... Svájcban Chouchounak (susu-nak), Franciaországban meg még christophine-nek (Krisztofin) is nevezik. Valahonnan Délamerikából származik, de már az egész világon terjed.
Fogalmam sem volt, hogyen lehet elkészíteni, ezért nézegettem az interneten. Van egy pár francia recept, de ami a legjobban megtetszett, az egy vietnámi videó volt. Megpróbáltam hasonlóan elkészíteni. Nagyon egyszerű recept, de nekünk nagyon ízlett.
Még annyit szeretnék hozzátenni: ha valaki majd tud venni, figyeljen rá, hogy lehetőleg sima héjasat vegyen, ne legyenek rajta "ráncok", úgy mint az enyémen voltak. Ott, ahol nem tudtam meghámozni és rajtamaradt a héja, evés közben érezhető maradt. Kis darabkákat találtunk a szánkban...mondhatni halpikkely állagú héj-maradékokat.
Legközelebb nagyon fogok figyelni a vételnél is és a hámozásnál is, mert a héja nem puhul meg a főzéstől.
Hozzávalók: (4 főre köretnek)
2 nagyobb egymagvú,
2- 3 ek kókuszzsír,
1 csokor újhagyma, vagy
2-3 szál póréhagyma,
100 ml leveslé, vagy feloldott vegetás-lé,
2 tojás + ( 4 fehérje )
só, bors,
egy kevés erős fűszer,
Elkészítése:
A zöldséget megmossuk, az egymagvasat meghámozzuk. Lehetőleg mindenhol próbáljuk meg leszedni a héját. Ezután félbevágjuk, kivágjuk belőle a magházat. Először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra szeljük őket.
A pórét szintén megtisztítjuk, majd apróra szeljük.
Egy serpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a zsíradékot majd az aprított zöldséget. Egy párszor átforgatjuk, sütjük, majd felöntjük a húslével és fedő alatt pároljuk kb 10 percig.
Egy kis lábosban felmelegítünk egy kis húslevet (kb 100 ml-t)
Feltörünk 4 tojást, majd szétválasztjuk őket. A sárgáját a forró, de nem forrásban lévő húslébe tesszük. Nem szabad elszakadnia. A húslevet levesszük a tüzről, a sárgájákat még kb 6-7 percig hagyjuk benne.
A tojásfehérjékhez ütünk még két egész tojást, összekeverjük, majd a zöldséghez adjuk. Nem kell rögtön összekeverni, fedő alatt pároljuk pár percig. Majd összekeverjük a tojással, befűszerezzük a zöldséget és már lehet is tálalni.
Egy előre pácolt-szeletelt kacsamellet sütöttem hozzá. A szeleteket forró serpenyőben mindkét oldalról 1-1 percig sütöttem és azonnal tálaltam.
Alúlra a zöldséget, rá a húst, majd annak tetejére a tojássárgáját helyeztem. Az így készített sárgáját a húshoz, szósz helyett tálaltam. Ha jól van elkészítve, villával csak ki kell lyukasztani és már folyik is az ételre....isteni!!! Nagyon jól passzoltak egymáshoz ebben az összeállításban az ételek.... máskor is fogok készíteni. Azonkívül az egész ebéd elkészítése csak egy jó fél óráig tartott. Szénhidrát mentes ebédünk volt, mégis jól laktunk, ráadásul még fincsi is volt....
Kommentare
Kommentar veröffentlichen