Geröstete Rinderleber in Rotweinsauce mit Stampfkartoffeln -Vörösboros resztelt marhamáj tört burgonyával


Geröstete Rinderleber in Rotweinsauce mit Stampfkartoffeln

In Ungarn liebt man dieses Gericht, aber normalerweise wird ohne Rotwein gekocht.  Ich liebe mit Rotwein kochen, deswegen habe es versucht, auch bei dem Gericht für die Sauce statt Wasser, Rotwein zu nehmen. Es ist super lecker geworden. Die Stampfkartoffeln passen sehr gut dazu. Ich habe statt Milch ein wenig vom Kochwasser im Topf behalten und statt Butter habe ich gutes Olivenöl genommen.....super lecker! 
Man hat das Problem, dass Leber sehr schnell  zäh wird, deswegen wagen sich viele Hausfrauen nicht rann. Es ist ganz einfach, mann muss braten und nicht im Wasser kochen. Meine Leber ist butterzart geworden. 

Zutaten: 

500 g Rinderleber, ( noch feiner ist Kalbsleber, aber so schmeckt auch sehr lecker.)
2 EL Öl, 
2 KL rote Paprikapulver,
------------------------- 
250 g Zwiebeln,
3-4 EL Öl, was man benützt,
1/2 rote Kalifornia Paprika,
Salz, Pfeffer, 
paar Flocken Chili,
2 EL Tomatenmark,
150 ml trockener Rotwein,
-----------------------
700-800 g Kartoffeln,
Salz, 
gutes Olivenöl,
  
Zubereitung:

Die Kartoffeln schälen, waschen und auf gleiche Größe schneiden. Im Salzwasser ganz weich kochen.

Die Leber waschen und auf Küchenpapier legen. Bis dem nächst dort liegen lassen.

Die Zwiebeln schälen, waschen und ganz klein schneiden, oder wie ich mache, Sofort mit dem Öl, mit der Paprikahälfte in eien Zerkleinerter geben und ganz fein hacken. 
Eine beschichtete Pfanne heiss werden lassen, diese Zutaten reingeben und richtig gut anrösten. Mit dem Rotwein abgiessen, würzen, Tomatenmark auch reingeben und mit Deckel abgedeckt, ca. in 20-25 Minuten weich dünsten. Wenn zu viele Flüssigkeit verdampft, kann man immer-wieder ein wenig Wasser nachgiessen. 
Währenddessen kann man die Leber schneiden: zuerst auf dünne Streifen, dann auf kleine Würfeln.
Die Kartoffeln sind gar, also das Wasser abgiessen, aber ein wenig drin lassen.  Grosszügig mit einem gutem Olivenöl begiessen und grob durchdrücken.  
Wenn die Zwiebeln weich sind, fangen wir an mit der Leber. 
Eine andere Pfanne heiss werden lassen. 2 EL Öl dazugeben und die Leberwürfel von allen Seiten  scharf anbraten. Die rote Paprikapulver darüber streuen und sofort vom Herd nehmen. Zu die Rotwein-Zwiebelsause dazumischen. Nicht mehr kochen.
Dazu passt sehr gut ein gemischter Salat und ein Glas Rotwein.















Vörösboros resztelt marhamáj tört burgonyával

Story:
Nagyon sokat főzök vörösborral. Nem kell félni tőle, hogy az alkohol ottmarad,  és nem ehetik a gyerekek. Ez nem így van, nyugodtan lehet  néha egy jó szószt készíteni vele.
A magyarok ismerik a resztelt májat, így gondolom, hogy kevesen fogják ezt a receptet megnézni, de akinek eddig még soha nem sikerült, mert mindíg kemény lett a máj, vagy nem olyan lett az íze...olvassa el, próbálja ki, így ahogy én készítem. Garantálom, senki sem lesz csalódott. A máj puha lesz, a szósz ízletes. A tört burgonya is egész más, azt hinné az ember, hogy burgonyapüré, de talán csak kinézetre. Nincs benne sem tej, sem vaj.

Hozzávalók:

700-800 g burgonya, 
só,
olívaolaj,
----------------
250 g vöröshagyma,
3-4 ek zsíradék, ki mit használ,
1/2 piros kaliforniai paprika,
só, bors,
egy kevés erős fűszer,
2 ek paradicsompüré,
150 ml száraz vörösbor,
---------------------
500 g marhamáj, vagy borjúmáj, 
(én személyesen nem szeretem a disznómájat, ezért soha nem is veszem, nem főzöm)
2 ek zsíradék, 
2 kk pirospaprika

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, elszeljük és feltesszük sós vízben főni.

A májat megmossuk és konyhapapír közé fektetjük. 

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk. Van aki le is reszeli. Aki szeret spórolni a munkával és van lehetősége, az úgy készíti mint én. Az olajjal és a kaliforniai paprikával együtt egy késes aprítóban nagyon finomra aprítja.
Egy bevont serpenyőt megforrósítunk, majd ezt az aprított hagymát beletesszük és erősen megpirítjuk. De vigyázat, nem szabad leégetni!
Felöntjük a vörösborral, beletesszük a fűszereket, a paradicsompürét és lefedve kb. 20-25 percig pároljuk.

Közben megfőtt a burgonya, leöntjük majdnem az összes levét. Gazdagon öntünk rá jó minőségű olívaolajat és krumplinyomóval direkt a fazékban megtörjük. (az állagának nem kell olyan finomnak lennie, mint a pürének) 
A májat kis kockákra aprítjuk. 
Ha puha a dinsztelt hagyma, akkor egy másik serpenyőt is felforrósítunk. Beletesszük a zsíradékot és a kockázott májat. Szép pirosra megsütjük minden oldalról. Levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát, majd az egészet a hagymához öntjük. Alaposan elkeverjük, de már nem főzzük együtt. 
Nagyon finom hozzá egy vegyes saláta, vagy kovászos uborka és egy pohár száraz vörös bor.




Kommentare