Brötchen im Bratschlauch - Zsemle sütőzacskóban





        
              Brötchen im Bratschlauch

Thermomix Rezept ein wenig geändert. Im Thermomixrezept stand: 1 Würfel Hefe, ich habe nur die Hälfte genommen, dafür aber länger gehen lassen.
Statt 6 EL  Öl, habe ich 25 g Kokosöl und 25 g Butter genommen.
Statt 2 KL Salz, der bei mir 20 g gewogen hat, habe nur 15 g Salz genommen.
   

Zutaten:
500 g Mehl, 
150 ml warmes Wasser,
150 ml Milch,
21 g Hefe,
1 TL Zucker,
25 g Kokosöl, 
25 g Butter, 
15 g Salz,
--------------------
Bratschlauch

Zubereitung:

Das warme Wasser mit der kalte Milch in eine Schüssel füllen, und die Hefe, dann den Zucker  dazugeben. Das Mehl mit einem Mehlsieb direkt in die Schüssel sieben. Die restlichen Zutaten reingeben und per Hand, oder per Maschine einen glatten Teig kneten.  Es kann schon mal bis zu 10 Minuten dauern. Wenn der Teig nicht mehr klebt und sich schön seidig anfühlt, ist er fertig.
Zugedeckt 45-60 Minuten gehen lassen. (je nach Zimmertemperatur, aber bitte nicht auf die Heizung oder im Backofen legen. Lieber soll er bisschen länger brauchen) 
Jetzt nehmen wir den Teig aus der Schüssel und auf einem nicht bemehlten Brett kneten wir nochmals kräftig durch. 
Zugedeckt erneut 45-60 Minuten gehen lassen.
Den Teig von der Schüssel nehmen und auf 10 Stück teilen (ca. 88 g pro Stück)
Die Teiglinge rund formen, danach schön rundwirken.
Zugedeckt paar Minuten ruhen lassen. Dann die Teiglinge formen, oder mit Brötchenstempel stempeln. 
Auf ein mit Bäckermehl leicht bestreute Fläche mit dem Muster nach unten legen. 
Zugedeckt ca. 20 Minuten ruhen lassen. Erst da den Backofen auf 200° einschalten. 
Nach paar Minuten nehmen wir einen langen Bratschlauch, oder 2 kürzeren. Auf ein Blech legen und die Brötchen mit Muster nach oben innen  in den Schlauch legen.  Man soll genügend Platz lassen, damit sie nicht zusammen kleben. Mit einem Wassersprühen ein paarmal in das Schlauch spritzen dann von beiden Seiten fest zuschliessen. 
Ungefähr in 30-35 Minuten goldgelb backen. Den Backofen ausschalten, den Bratschlauch aufschneiden, die Brötchen mit Wasser besprühen und weitere 3-4 Minuten noch im Backofen lassen.
Auf ein Gitter auskühlen lassen.






              Zsemle sütőzacskóban

Egy kicsit megváltoztatott Termomix recept:

Az eredet receptben 42 g élesztő, nálam csak a fele, de hosszabb kelesztési idő van.
Az eredeti receptben 6 evőkanál olaj helyett én 25 g kókuszolajat és 25 g vajat használtam.
2 kk só helyett, ami 20 g lett volna, csak 15 g-ot használtam és így is elég sós lett, holott nekem nagyon gyenge sóm van. Egy kicsit az elkészítése is más....de különben minden egyezik.... :)
Na és egy kicsit játszottam a formázásnál... mert néha azt is kell...minden újat ki kell próbálni, mi működik, mi nem...

Hozzávalók:

500 g liszt,
150 g meleg víz, 
150 g hideg tej,
21 g élesztő,
15 g só,
7 g / 1 kk cukor,
25 g kókuszolaj,
25 g vaj,
-------------------
sütőzacskó, vagy két egyforma nagy gáztepsi, amit fordítva egymásra lehet tenni.

Elkészítése:

A meleg vizet és a hideg tejet összeöntjük egy tálba és belemorzsoljuk az élesztőt, beledobjuk a cukrot.  Rászitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a többi adalékot is. 
Vagy kézzel, vagy géppel egy jó rugalmas, selymes tésztát dagasztunk. Eltarthat 10 percig is...akkor jó, ha nem ragad sem a tálba, sem a kézhez. 
Letakarva 45-60 percig kelesztjük. ( szobahőmérséklettől függően, ne tegyük radiátorra, fűtésre, sütőbe, stb. inkább várjunk egy pár percig tovább.) Ha szépen megkelt, kivesszük a tálból és egy nem lisztes deszkán átgyúrjuk. Majd ismét ugyanannyi ideig kelesztjük.
Ha újból letelt az idő, a nem lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és elosztjuk. Én 10 felé osztottam, kb. 88 grammos darabkákra. 
A tésztákat kezünkben gömbölyűre formázzuk, majd a deszkán kigörgetjük.
Betakarva hagyjuk pár percet pihenni.  Egy tepsire szitálunk egy kis pék-lisztet (fele-fele liszt és keményítő).  A zsemléket formázzuk, vagy bevágjuk, vagy császárzsemlét formázunk belőle és a felső felével lefelé a lisztezett tepsire fektetjük őket. Betakarva pihentetjük kb. 20 percet, majd bekapcsoljuk a sütőt 200°-ra.
Egy vagy két sütőzacskót egy másik tepsire helyezünk. Az egyik végét bekötjük és a másik oldalról belerakjuk a zsemléket...visszaforgatjuk, hogy a minta legyen felül. Bespriccelünk egy kis vizet a zsemlékre, majd bezárjuk a másik felét is a zacskónak. Kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Lezárjuk a sütőt és felhasítjuk a zacskót. A zsemléket bespricceljük egy kis vizzel és további 3-4  percet benthagyjuk még a sütőben.
Rácson hagyjuk őket kihűlni.




Kommentare

  1. Hangulatosak, nem gondoltam volna, hogy ennyire megtartja a mintát!
    Ezt a smile-mintát én is kipróbálom, köszi :)

    AntwortenLöschen
  2. Szia Vicuska! Azt a két zsemlepecsétet, a csigàt és a Kaiser-mintàzot egy német pék-eszközök online boltban vettem. Jobban mondva csak Hobbi pékeknek àrulnak. Gondoltam, ha azokat a mintàkat megtartja, akkor màst is...csak jo erösen bele kell nyomni. Szoktam az almaszelövel is, mielött ezek voltak...az is szép.. próbald meg azt is. :)

    AntwortenLöschen
  3. Szia Editke :) köszi a jó ötletet az almaszeletelővel. Tetsző a többi minta is, ilyesmit ritkán sütök, talán ezért sem nézelődtem még hasonló pékes oldalon. :) Nagyon ügyes vagy!

    AntwortenLöschen
  4. Köszi Vicuska, mindig jó dolog új dolgokat megpróbálni...legalábbis én szeretek...

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen