Boeuf Bourguignon





                       Boeuf Bourguignon

Story:

Diese Franzosen!!! Sie wissen, was gut schmeckt!! Einfach köstlich ist dieses Gericht. 
Ihr solltet unbedingt probieren. Geschmortes Rindfleisch Burgunder Art. Es ist der Hammer!!  Man muss ein wenig aufwendig zubereiten, aber es lohnt sich.

Zutaten: (ca. 6-7 Personen)

1,2 kg gutes Rindfleisch, 
(je nach dem wer wie mag....kann man ein wenig fettiges Fleisch auch nehmen. ich habe hier wunderschönes Rouladen-fleisch gehabt, sie sind ein bisschen dünn geschnitten, aber es war auch super passend dazu)
ca. 400 ml guter Burgunder Wein,
2-3 EL Olivenöl,
500 g Champignons,
2 Zwiebeln,
250 g Schalotten,
1-2 ek Mehl,
1 Bund Kräuter / Bouquet garni
( Thymian, Petersilie und Lorbeeren),
200 g Speckwürfeln,
1 EL Butter,
gutes, Öl,
4-5 Stück Möhren,
3-4 Zehen Knoblauch,
1/2 rote Paprika,
2 EL Tomatenmark,
Salz, Pfeffer,
ein paar Flocken Chili,
ca. 150 ml Bouillon, oder Heisswasser mit Brühepulver, Gemüsebrühe...oder ähnliches.


Zubereitung:  ( am Abend zuvor) Kochzeit 3,5-4 Stunde 

Das Fleisch waschen und ca. 6-8x 6-8 cm Stücke schneiden. 1 Zwiebel, 3-4 Schalotten schälen, kleinschneiden und  mit dem Fleisch in eine Schüssel legen. Mit dem Wein aufgiessen, das Öl auch dazumischen. Die Kräuter zusammenbinden, oder wie ich in eine Papier Teefilter legen und dazu geben.  Zugedeckt im Kühlschrank lagern. 
Am nächsten Tag die Fleischstücke aus der Marinade holen und abtrocknen. Einen guten Topf...am besten Gusseisernen, aufwärmen und Öl reingeben. Die Fleischstücke auf jede Seite in Mehl wenden und  scharf anbraten. Rausnehmen, auf ein Teller legen.  Einen Zwiebel kleinschneiden, in gleichem Topf scharf anbraten, die Tomatenmark dazugeben und auch scharf anbraten. (wichtig)
Das Fleisch wieder in den Topf geben mit der Marinade aufgiessen. 
Einmal aufkochen, die Gewürze und die Knoblauchzehen dazugeben und zugedeckt ca. 3-3 1/2 Stunden auf kleine Flamme schmoren.
Die restlichen Schalotten und die Möhren waschen, putzen und schneiden. Die Schalotten auf kleine Würfeln, die Möhren auf grössere Stücke.  In eine Pfanne mit wenig Butter die Speckwürfeln schön knusprig braten, die Schalotten dazugeben und auch schön anbraten, dann die Möhren ein wenig durchrosten. Zuletzt die Pilze gründlich waschen, Stiele entfernen und je nach Grösse halbieren, oder ganz lassen.  Die Pilze mit in die Pfanne geben, kurz mit anbraten.  Die Pfanne auf Seite legen. Nach drei Stunden Garzeit, die Fleischstücke aus dem Topf nehmen, das Kraterbündchen auch rausnehmen. Die Sauce durchpassieren....oder einfach mit dem Stabmixer  pürieren.  Das Fleisch und die Kräutern wieder in die Sauce geben, von der Pfanne die angeröstete Gemüse dazugeben, mit der Brühe aufgiessen und nochmals ca. 30 Minuten schmoren.
Das Fleisch sollte weich sein, aber nicht auseinander fallen. Dazu passt sehr gut Kartoffelpüree, oder Nudeln. Natürlich ein gutes Glas Burgunder gehört auch dazu. Man sagt, man soll immer mit dem Wein kochen, den auch später dazu trinkt, aber ich finde nicht,
dass man es rausschmecken kann, wenn der Kochwein nicht der teuerste ist... aber jeder soll es sich selber entscheiden.



            
                 Boeuf Bourguignon  

Story:
Magyarul kiejtve - Böff Burginnyon. 
Magyar neve?? -  Talán - Párolt marhahús burgundi borban?
Mindenképpen ki kell próbálni, mert nagyon finom. Igaz, hogy egy kicsit körülményesen készül, de megéri!! 

Hozzávalók:

1,2 kg marhahús, ki melyiket szereti...én azt mondom, hogy a legjobb hozzá, amit vadasnak veszünk, de van aki szereti a picit zsírosabb marhahúst, az is remekül passzol. 
kb. 400 ml Burgundi száraz vörösbor,
2 ek olívaolaj,
500 g gomba,
200 g kockázott húsos szalonna,
1 ek vaj,
2 fej hagyma, 
250 g salott-hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 csokor fűszernövény: összekötve 3-4 szál petrezselyemzöldje, 1-2 szál kakukkfű, 2-3 babérlevél,
(én egy papír teás filterzacskót haszáltam)
4 szál sárgarépa,
1/2 pirospaprika (zöldség)
2 ek  sűritett paradicsom,
1-2 ek liszt,
só, bors, 
egy késhegynyi erős fűszer, ( én egy kis csilit használtam),
olaj a sütéshez,

Elkészítése:

Előző este bepácoljuk a húst. Ahhoz megmossuk a húst és kb. 6-8 cm x 6-8 cm-es kockákra szeljük. Jóval nagyobbra, mint a pörkölthöz.
Egy hagymát felkockázunk. Egy edénybe tesszük a húst, rárakjuk a hagymát és felöntjük a vörösborral és az olivaolajjal. Letakarva, hütöben másnapig hagyjuk állni. 
Másnap reggel: kivesszük a hűtőből, a pácból kivesszük a húsokat és egy konyhapírra fektetjük őket, hagyjuk száradni.
Megtisztítunk egy hagymát felszeljük.  Egy lehetőleg öntöttvas lábast megforrósítunk, beleöntünk egy kevés olajat.  A húskockákat megforgatjuk egy kis lisztben, majd hirtelen minden oldalukon  megsütjük őket.  Ismét kiszedjük, majd megpirítjuk a hagymát is és a fél paprikát is beledobjuk. Rátesszük a paradicsompürét és azt is megpirítjuk ( ez nagyon fontos...) Visszatesszük a húsokat az edénybe, ráöntjük a páclevet és beletsszük a többi fűszert.  Lefedve kb. 3 órán keresztül nagyon lassú tűzön pároljuk. 
Közben megtisztítjuk a többi salottot és a zöldségeket. A kishagymákat kis kockákra, a sárgarépát pedig nagyobb darabokra szeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A gombát is megmossuk, kiszedjük a gombák szárát és nagyságtól függően egybenhagyjuk, vagy félbe vágjuk. Nem szeleteljük fel!
Egy serpenyőt megforrósítunk, beletsszük a vajat és megpirítjuk az aprított szalonnát, majd a salottot, aztán a sárgarépát és utolsónak adjuk hozzá a gombát. Ezeket is párszor átforgatjuk, majd levesszük a tőzről és félretesszük.
A 3 óra elteltével kiszedjük a lábasból a húsdarabokat és a fűszercsomagocskát.  A többit átpaszírozzuk, vagy egy botmixerrel pépesítjük. (régen, amikor még nem volt botmixer, a paszírozás volt az egyetlen lehetőség)
Visszatesszük a húsokat és a fűszernövényeket is, majd ráöntjük a serpenyőből a sült zöldségeket is. Felöntjük egy kis húsleveslével, vagy egy kis forró vízben feloldott ízesítővel ( Azt meglátjuk, mennyi kell. Ne legyen túl híg, de túl sűrű sem.)
Kb. még 30 percig pároljuk, amig a sárgarépa is megpuhul. A húsnak puhának kell lennie, de nem szabad szétesni.
Még ízlés szerint fűszerezzük, egy pici erős fűszer csodákat művel!!! Nem érezni az erős ízt, de felerősíti a többi ízt.
(én majdnem minden ételbe teszek egy picike erős fűszert, általában szárított darált csilit)
Burgonyapüré és főtt tészta passzol hozzá és egy pohárka jó Burgundi.  Azt szokták mondani, hogy azzal kell főzni, amit utána iszunk hozzá, de én nem nagyon  hiszek ebben, szerintem főzéshez megteszi egy nem annyira drága bor is.





Kommentare

Kommentar veröffentlichen