Toastbrot mit Molke - Savós tósztkenyér


                                      
                           Toastbrot mit Molke


Story:
Diese Woche habe ich ausnahmsweise frische Milch zuhause gehabt. Am Freitag Abend war ein ganz grosses Gewitter, es hat geblitzt und gedonnert. Am Samstag früh habe ich ca.  wahlnussggrosse geronnene Milch in meinen Kaffe geleert.  So habe ich...die Milch war vielleicht 0,5 l .... in einen kleinen Topf geleert, ganz leicht aufgewärmt...dann wieder abgekühlt. Dann diese über ein Sieb geleert...was da unten rauskam...die Molke...die habe ich auch aufgehoben. Die ist in dieses Toastbrot verarbeitet worden.

Zutaten:
350 g Weizenmehl,
200 g Spätzles-oder-Griffiges-Mehl,
30 g Butter,
300 g Molke,
50 g Sahne,
8 g Backmalz,
5-6 g Trockene Hefe, 
1 Dotter,
10 g Salz,

Zubereitung:

Die Molke, Sahne und Butter in einen kleinen Topf geben und ganz leicht aufwärmen. (ca. nur 30°)
Alle Zutaten in eine Schüssel geben, (hier mit der Küchenmaschine gemacht) dann die flüssige Zutaten dazugeben und ca. 10 Minuten mit der Maschine kneten lassen. Ich habe dann per Hand ein bisschen durchgeknetet. 
Dann zugedeckt auf doppelte gehen lassen. Bei mir war heute richtig angenehm in der Küche, ca. 22°... die Hitze ist seit dem Gewitter weg... so habe ich genau 55 Minuten gebraucht.
(es dauert länger, da es nur wenig Hefe drinn ist.)
Auf ein leicht bemehltes Brett legen und rundwirken. Wenn man geteilt, also 2 Brote backen will, sollte man auch jetzt teilen, dann rundwirken. Zugedeckt 5-6 Minuten ruhen lassen, dann länglich formen: Zuerst schön flachdrücken per hand. Dann den Teig richtung zu sich aufrollen, dabei die  Daumen sollen in der Mitte sich treffen, flach liegen und  mit den Daumenkanten den Teig immer in den unteren Teig reindrücken. Es hört sich komplizierter an, als es ist. Also, immer schön jede Drehung verschliessen. Die Rolle ein wenig mit der Handfläche langrollen. Die Toasbrotform gut ausfetten, den Teig reingeben und schön reindrücken, dass er bis zu Ende und in die Ecken auch reingeht. 
Zugedeckt erneut ruhen lassen. Bei mir hat es widerum genau 55 Minuten gedauert, bis es in den Backofen gekommen ist.
Natürlich muss man kontrollieren. Wenn der Teig schon über die Helfte von der Form oben gegangen ist, sollte man den Backofen auf 230° einschalten. Die Form zumachen und fast eine Stunde Backen. Ich habe nach 20 Minuten auf 210° runtergedreht und nach 55 Minuten ausgeschaltet. Genau nach eine Stunde habe ich die Form aus dem Ofen  geholt. Gleich von der Form geholt und über Gitter kühlen lassen.
Wenn es ganz ausgekühlt ist, kann man ca. auf 1 cm breite Scheiben schneiden und einfrieren.  Bei Bedarf nur so viele vom Gefriere nehmen, wie man braucht und im Toster gleich gefroren Tosten.... wird lecker.









                        Savós tósztkenyér
Story:
Ezen a héten nagyon jó minőségű friss tejem volt itthon. Péntek este egy nagy vihar volt nálunk és annak tudom be, hogy szombat reggelre megsavanyodott a tej a hűtőben. Annyira nem számítottam rá, mert péntek délután még tökéletes volt, hogy egy diónyi nagyságú  alvadt csomó került a kávémba szombat reggel.
Tehát fogtam, kiöntöttem egy kis lábasba, gyengén felmelegítettem...kb. 40°-ra, majd újból kihűtöttem. Ezután egy sűrű szitába öntöttem és ami alul lecsöpögött azt felfogtam....a savót. Azért mondom el ilyen részletesen...mert aki nem tudja, hogy jut hozzá a savóhoz....vagy esetleg olyan országban él, hogy nincs túrója...így tud magának készíteni. Tehát, ha jó minőségű tejet megsavanyítunk, abból készíthető a túró, ami kifolyik, ne öntsük ki, az nagyon jó a kenyér készítéséhez.
Igy történt, hogy most savós tószt készült.

Hozzávalók: (kisűlve 850 g-os kenyér lett)

350 g fehér búzaliszt, (szitálva)
200 g rétesliszt,
30 g vaj,
300 g savó,
50 g tejszín,
8 g sütőmaláta,
5 g száraz porélesztő, (vagy 10 g friss)
1 tojássárgája,
10 g só

Elkészítése:

A savót, tejszínt és a vajat egy kis lábasban meglangyosítjuk kb. 40°-ra.
A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig dagasztjuk. Ha már nem ragad a kézre és a tál falára, akkor jó. Betakarva duplájára kelesztjük. Nekem pontosan 55 percig tartott. ( A vihar miatt lehűlt, kb. 22° volt) Kézzel még egy kicsit átdolgoztam.
Tehát a szobahőmérséklettől függ, mennyi ideig tart, kevés élesztőt tartalmaz, ezért tulajdonképpen lassabban is tart, mint különben. 
Egy enyhén lisztezett deszkára helyezzük a tésztát, ha két formában sütjük, akkor most kell elfelezni és a tésztát szépen kigömbölyíteni.
Betakarva hagyjuk 5-6 percig pihenni.
Ezután lelapítjuk a tésztát, majd feltekerjük. Hasonlóan, mint a beiglit, de a széleit mindig nyomjuk oda az alsó tésztához. Tehát nem csak lazán feltekerjük, hanem a két hüvelykujjunk szélével összezárjuk a két tésztát, majd újból tekerünk rajta. A tekercset lapos tenyérrel kisodorjuk a forma hosszára.  Alaposan kiolajozzuk a formát és belefektetjük a tésztát.  Laposra nyomkodjuk, úgy hogy a végeit és a sarkokat is kitöltse.
Betakarva ismét hagyjuk kelni. Nálam ez ismét 55 percig tartott. 
Amikor látjuk, hogy feljött a tészta több mint feléig, kapcsoljuk be a sütőt 230°-ra.  Betesszük a sütőbe, kb. 15-20 perc múlva visszakapcsoljuk 210-200°-ra és  összesen kb. egy órát sütjük. Ha nyitott formában, gondolom, megrövidül a sütési idő.
Rögtön kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
Ha teljesen kihűlt, felszeletelve lefagyaszthatjuk és amikor szükséges, csak annyi szeletet kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Úgy fagyosan mehet a piritó-gépbe és pillanatok alatt kész a friss piritós.
 


Kommentare