Roggenschrot-Formbrot - Rozstöretes napraforgómagos kenyér




                  Roggenschrot-Formbrot

Story:
Ich bin dauernd am Experimentieren...ich muss immer was Neues probieren.... wollte unbedingt wissen, ob es langt nur mit Sauerteigpulver Brot zum backen?....ob  mit viel Roggenschrot ein bekömmliches Brot bekommt? Hier ist es ziemlich gut geworden...aber nach 12 Stunden ruhezeit hat sich der Teig nicht mal gerührt....deswegen...weil ich gerade auch ein anderes Brot gemacht habe, habe davon 100 g abgeschnitten, und zu dem Teig geknetet... es hat dann geholfen.
  
Zutaten:

300 g Roggenschrot,
50 g Haferflocken,
30 g Roggen Sauerteigpulver,
1 KL Honig,
30 g altes Sauerteigbrot,
400 g Wasser
 ---------------------- 380 g Weizenmehl,
15 g Salz,
100 g Kürbiskerne,
100 g  Sauerteig-Brotteig, 
220-240 g Wasser 
1 EL Fett.. / hier Cocosfett

Zubereitung:

Am Vortag Abend die ersten Zutaten zusammenmischen. Das altes Brot mit einem Zerkleinerer zerhacken, dazugeben, vermengen.
Zugedeckt bis morgens ruhen lassen. Wenn man keinen Vorteig hat vom Sauerteig, dann am Abend noch mit einem EL Sauerteig und 1 EL Mehl, wenig Wasser ein Vorteig zubereiten.
Morgens die ganzen Zutaten gut miteinander vermengen. Es wird nicht, wie üblich eine schöne glatte Brotteig, sondern eine klebrige Masse... nicht erschrecken.
Zugedeckt stehen lassen, aber von Zeit zu Zeit ein wenig durchkneten, Luft in den Teig bringen. Mindestenst 5-6 Stunden stehen lassen.
Ein Kastenform einfetten. Den Teig  auf ein bemehltes Brett geben und flachdrücken. Jetzt aufrollen, dann auf die Länge der Form formen. Das Brot wird über anderthalb Kilo wiegen, deswegen eventuell in 2 Kastenformen geben...Es wird ca. auf doppelte aufgehen beim backen.
Ca. 40-45 Minuten in der Form ruhen lassen. 
Den Backofen auf 250° aufheizen. Den Brot einschieben, reichlich mit Wasser besprühen. Temperatur nach 5 Minuten zurückschalten auf 210°. Ich habe mein Brot in der zugeschlossenen Toastform gebacken, da habe ich mehr als 60 Minuten gebraucht.  In der Kastenform gebacken sollte man einfach beobachten, schön knusprig rot fertigbacken. Auf ein Gitter auskühlen lassen.







             Rozstöretes napraforgómagos kenyér


Story: 
Viccesen úgy is nevezhetném, hogy SzTk -kenyér...szotyis, teljes kiörlésű.... de ez még több is, mint tk... ez rozstörettel készült... Sajnos nem tudom, hogy Magyarországon kapható-e ez a lisztfajta, aki nem tudja beszerezni, készítse egyszerű sötét tk-rozsliszttel.
Én állandóan próbálgatok...most például meg akartam tudni, hogy csak porkovásszal ( na meg egy kis darabka száraz kenyérrel) elég-e keleszteni. Sajnos majdnem, hogy meg sem mozdult másnap reggelig...így, mivel épp egy kovászos kenyeret sütöttem, levágtam egy darabot belőle és ehhez a tésztához hozzágyúrtam. Aztán ez egy kicsit segített rajta...ahogy látszik is... Természetesen nem lehet egy ilyen nehéz tésztától elvárni, hogy egy könnyű kenyér legyen belőle...de én imádom. Ha ebből megeszem két vékony szeletet, jól is laktam...egy másik kenyérből? ....hát?? egy picivel azért több kell!!! :)

Hozzávalók:

300 g rozstöret,
50 g zabpehely,
30 g rozs-kovászpor,
30 g öreg kovászos kenyér, darálva
1 kk méz,
400 g langyos víz,
-----------------------
380 g fehér búzaliszt,
220-240 ml víz,
100 g napraforgómag,
100 g kovászos öregtészta, vagy kenyértészta,
15 g só,

Elkészítése:

Előző este összekeverjük a hozzávalókat. A száraz kovászos kenyérdarabkát lereszeljük, vagy megdaráljuk és azt is belekeverjük. Letakarva hagyjuk másnap reggelig pihenni.
Ha nincs öregtésztánk, akkor egy kanál kovásszal egy kanál liszttel és egy kis vízzel készítünk egy kis előtésztát, hagyjuk ezt is másnap reggelig érni.
Reggel hozzáadjuk a többi hozzávalókat is és alaposan összekverjük az egészet. Nem olyan tésztát kapunk természetesen, mint a megszokott kenyértészta... ez egy ragadós massza lesz!! Ne ijedjünk meg. Hagyjuk letakarva legalább 5-6 órát pihenni, de szerintem semmi baja nem lesz, ha egy pár órával több is lesz belőle.
(Lehet, hogy ha valaki reggel összekeveri, elmegy dolgozni, hazajön és folytatja a sütés...lehet, hogy semmi gond nem lenne...ki kéne próbálni)
Tehát egy jó pár óra múlva...egy lisztezett felületre tesszük, lelapítjuk és formáljuk. Amilyen formánk van, aszerint készítsük. A sütés után lesz egy jó másfél kilós kenyerünk, tehát egy rövid Király-forma nem elég. Kb. a duplájára emelkedik sütés közben.
Tehát hosszúkásra formáljuk a kenyeret és a kizsírozott formába, formákba fektetjük. Én a nagy tózstformában sütöttem, még be is zártam, ezért talán több időre volt szüksége a kenyérnek a sütéshez.
Tehát a formában is hagyjuk kb. 40-45 percet pihenni.
A sütőt előmelegítjük 250°-ra, betesszük a kenyeret és jól bespricceljük. 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 210°-ra. Kb. 60 percig kell sütni...de figyelni kell. Szép piros, ropogósra sütjük, majd rácson hűtjük ki.



 

Kommentare