Ratatouille


                              Ratatouille

Zutaten:

Für die Sauce:
6 reife Tomaten, oder 1 Dose gehackte Tomaten,
1 rote Paprika,
1 gelbe Paprika,
1 grüne Paprika,
1 Chili,
1 Stängel Lauch,
1 Selleriestange,
3-4 Zehen Knoblauch,
2 kleine Möhren
Salz, Pfeffer,
1/2 Bund Basalikum,
3-4 Olivenöl zum Anbraten
---------------------------
Zum Belegen:
3-4 Tomaten,
2 Zucchinis (kann man mehrfarbin),
2 Auberginen, 
--------------------
Zum Beträufeln:
4-5 EL Olivenöl,
3-4 Zweigen  Thymian,
Salz, Pfeffer,
3 Zehen Knoblauch,

Zubereitung:

In den französischen Rezepten steht, mann soll die Paprika über Gasflamme die Schale abbrennen lassen, ankohlen. Ich habe diese weggelassen, wenn Jemand mag, kann für eine halbe Stunde die Paprikas in den Backofen legen, dann kann man nämlich die Haut abziehen. Ich habe sie auch schälen können, aber ich habe einfach gelassen, wie sie waren und habe nicht bereut. Früher gab es noch keine Stabmixer, womit man direkt im Topf alles glattmixen konnte. 
Die ganzen Gemüse putzen, waschen, kleinschneiden. Wenn man frische Tomaten nimmt, sollte man die Schale abziehen. Dazu die obere Seite einritzen und für 10 Sekunden in heisses Wasser legen. In eine grosse Pfanne (die dann auch im Backofen benützen kann. Ich habe einfach den Stiel abmontiert) das Oel erhitzen und die Gemüse anbraten. Die Tomaten als Letztes dazugeben, würzen und zugedeckt ca. 20-25 Minuten weichdünsten. Die Basilikumblätter erst jetzt dazugeben und mit einem Stabmixer pürieren. Vom Herd nehmen. Backofen auf 140° einschalten.
Die Zucchinis, Auberginen und Tomaten in dünne Scheiben schneiden und abwechseln oben auf die Sauce legen. 
Die Thymianzweige abziehen, Knoblauch zerkleinern, alles in das Olivenöl geben, mit Salz, Pfeffer würzen. Mit einem Löffel auf das Gemüse verteilen.
Mit Alufolie bedecken und 3 Stunden in den Backofen geben.
Nach 3 Stunden die Alufolie entfernen, den Temperatur auf 180° stellen und weiteren 45 Minuten backen.







                               Ratatouille

Hozzávalók:
A szószhoz:
6 érett nagy paradicsom, vagy egy konzerv doboz hámozott, aprított paradicsom,
1 sárga paprika,
1 zöld paprika,
1 piros paprika, 
1 chili paprika,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 szál poréhagyma,
1 szál zeller,
2 kissebb sárgarépa,
só, bors,
3-4 ek olívaolaj,
1/2 csokor bazsalikom
----------------------------
A rakott zöldséghez:
3-4 paradicsom,
2 kissebb padlizsán,
2 cukkini,
--------------------------
A fűszerezéshez:
4-5 ek olívaolaj,
3-4 szál kakukkfű,
3 gerezd fokhagyma,
só, bors 

Elkészítése:

A francia receptekben úgy áll, hogy a paprikákat gázláng felett lepörzsölik, úgy amikor megfeketedik, le lehet húzni a héját. Le lehet azonban úgy is húzni, ha csak beteszi az ember a sütőbe és hagyja sűlni kb. 30 percet, vagy pár percet grillezni.
Én ezt az egészet elhagytam. Régen, amikor ezek a receptek keletkeztek,  nem volt még botmixer, ami tökéletesen felaprítja.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk és beleöntjük az olajat.(olyant, amit majd be is lehet tenni a sütőbe. Én lecsavaroztam egyszerűen a nyelét.) A paradicsom kivételével minden zöldséget beleteszünk és hirtelen sütjük. Majd hozzáadjuk a paradicsomot is és befűszerezzük. Lefedve kb. 25-30 percig dinszteljük lassú tűzön.
Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a bazsalikomot és a botmixerrel pépesítjük a szószt.
Levesszük a tűzről, a sütőt bekapcsoljuk 140°-ra.
A paradicsomot, padlizsánt és cukkinit felszeljük vékony karikákra és felváltva sorba rakjuk a szósz tetején.
Az olivaolajba belemorzsoljuk a kakukkfüvet, befűszerezzük, apróra szelt fokhagymát teszünk bele. Ezzel meglocsoljuk a körberakott zöldséget. Alaposan betakarjuk alufóliával és 3 órára a sütőbe tesszük 140°-ra. 
Az idő elteltével levesszük az alufóliát, a hőmérsékletet 180°-ra állítjuk és további 45 percet sütjük.




 







Kommentare