Pogatschen mit Quark und Käse - Túrós-sajtos pogácsa éjjeli kelesztéssel
Pogatschen mit Quark und Käse
Zutaten:
500 g Mehl,
500 g Schichtkäse, oder Quark aus Oesterreich, oder Ungarn,
(Körnige)
15 g Hefe,
1 Ei + 2 Dotter,
200 g Sauerrahm,
22 g Salz,
---------------
100 g vaj,
200 g Käse / 2 Sorten
---------------
1 Ei+ 1 EL Milch
Zubereitung:
Die Oberen Zutaten alle in eine Schüssel, oder in den Kessel von der Küchenmaschine geben. Mindestens 10 Minuten kneten lassen.
Rund formen und in eine Schüssel legen, mit Klarsichtfolie bedecken und über Nacht in den Kühlschrank stellen (12 Stunden)
Den Teig rausholen, auf ein bemehltes Brett legen, mit der Folie bedecken und 15-20 Minuten aufwärmen lassen. (Zimmertemperatur annehmen) Mit einem Wellholz schön dünn, möglichst viereckig auswällen. Mit 2 Handvoll Käse bestreuen, ca. 50 g Butter draufreiben. Den Teig, wie einen Teppich, aufrollen.
Mit dem Wellholz dünn ausrollen, wieder viereckig, und dann wiederholen: bestreuen mit Käse, mit Butter, dann aufrollen. Aber jetzt rollt man nicht mehr so ganz dünn aus, sondern nur ca. 1 1/2 -2 cm dick. Die Oberfläche mit einem scharfen Messer einritzen. Mit einem runden Keks-Ausstecher die runden Pogatschen ausstechen und nebeneinander auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Es gibt 2 Bleche voll. Die Teigreste wieder vorsichtig zusammendrücken....nicht kneten, so, wie sie liegen, zusammendrücken und erneut ausstechen.
Ca. 30 Minuten ruhen lassen.
Vor dem Backen mit Ei-Milch-Mischung einpinseln und mit geriebenen Käse bestreuen.
Vorgeheizt 200° 15 Minunten backen.
Túrós-sajtos pogácsa éjjeli kelesztéssel
Hozzávalók:
500 g liszt,
500 g túró,
15 g élesztő,
1 tojás + 2 sárgája,
200 g zsíros tejföl,
22 g só,
-------------------
100 g vaj,
200 g reszelt sajt / két féle
------------------
1 tojás + pici tej a kenéshez
Elkészítése:
A fenti 6 hozzávalóból egy kelttésztát gyúrunk. (eléggé kemény lesz a tészta, nem kell megijedni)
Szépen kigömbölyítjük és egy tálba helyezzük. Folpackkal letakarjuk és betesszük éjszakára a hűtőbe.
Reggel kivesszük, kitesszük egy deszkára, betakarjuk ismét a fóliával és hagyjuk kb. 15-20 percig alkalmazkodni.
Ezután belisztezzük a deszkát és a tésztát lehetőleg négyszög alakúra, vékonyra nyújtjuk. Megszórjuk egy marék reszelt sajttal és ráreszeljük a fele vajat. Most feltekerjük a tésztát, mint a beiglit.
Lelapítjuk és újra kinyújtjuk. Megint megszórjuk sajttal, ráreszeljük a maradék vajat, majd ismét feltekerjük. Most azonban nem kell olyan vékonyra sodorni. Kb. 1 1/2-2 cm-es re hagyjuk. A tészta tetejét bekarcoljuk egy éles steak-késsel, majd egy kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tepsivel lesz. A maradék tésztát összehúzzuk, úgy ahogy fekszenek a deszkán...nem gyúrjuk össze, hanem szélességére összenyomjuk őket és újból szaggatjuk. Igaz, hogy nem lesznek olyan szépek, mint az előzőek, de még mindig szalagosak maradnak. Hagyjuk 30 percig a tepsin pihenni, de mielőtt betesszük őket a sütőbe, bekenjük a tojás-tej keverékkel.
200°-on előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Csábítóak :)
AntwortenLöschenSzia Vicuska! Köszi szépen, nagyon fincsik lettek. Megprobaltam spórolni a vajjal, mert àltalàban olyan zsirosak a pogik...még mindig van 2-3 db. de még mindig fincsi.
AntwortenLöschen