Kuttelngulasch - Pacalpörkölt



                             Kuttelngulasch

Story:
In Deutschland wird der Pansen als Sauere-Kutteln gekocht. In Ungarn wird...wie sonst?...als Gulasch verarbeitet.
Wer Sauere-Kutteln mag...wird es lieben!!! Das kann ich mal versprechen. Viele Leute haben Vorurteile, weil es Innerei ist, aber keine Sorge, das schmeckt man nicht. Mann soll einfach mal probieren!! Kuttelngulasch wird mit vielen Gewürzen zubereitet, man isst den entweder mit Salzkartoffeln, oder nur einfach mit einem frischem Brot getunkt.

Zutaten:
1 kg Kutteln, oder Pansen,
500 g Zwiebeln,
3-4 Zehen Knoblauch,
1-2 frische Paprika,
3-4  gehäufte KL roter Paprikapulver,
3-4 EL Oel,
1/2 KL Sambal Olek, oder was anderes Scharfes,
2-3 EL Tomatenmark,
2 EL Pirosarany  (Paprikamark aus der Tube)
Salz und Pfeffer,
3-4  gehäufte KL Majorann,
  
Zubereitung:
Das Fleisch waschen und in dünne Streifen schneiden. Heutzutage sind die schon super gereinigt und auch meistens vorgekocht zum kaufen. Die Zwiebeln und Knoblauch auch schälen und und würfeln. Die Paprika waschen, entkernen und kleinschneiden.
Einen Topf (hier Gusseisern) warm werden lassen, dann das Oel reingeben. Zwiebel, Knoblauch und die Paprikawürfeln scharf anbraten. Dann die Tomatenmark reingeben und auch anbraten. Das Fleisch dazugeben und bei ständigen Rühren auch 1-2 Minuten braten. Die Paprikapulver dazugeben und sofort mit Wasser auffüllen. Sollte mit dem Wasser nicht bedeckt sein. Jetzt die restlichen Gewürzen dazugeben. Zugedeckt weich garen. Die Zeit hängt von dem Fleisch ab. Manchmal ist so weit vorgekocht, dass nach eine Stunde fertig ist, aber ich habe schon auch 3 Stunden gekocht. Auf jeden Fall sollte man mit dem Wasser sparsam sein. Am Ende sollte die Sauce sämig, ein wenig klebrig sein. Wenn es auskühlt, wird es wie eine Sülze sein. 


                            
                              Pacalpörkölt

Story:
Németországban is eszik a pacalt, de nem mint pörköltet, hanem savanyúan elkészítve. Egyszer próbáltam, de nem az én esetem. Pedig szeretem a német ételeket. Vagyis a legtöbbjét... a déli konyhát, a svábos és bajor konyhát szeretem, finom sültjeik vannak, legtöbbje jó szaftos, szószos..... az északi ételekben vannak dolgok, amik nagyon furcsák, pl. a Bechamell-szósz...ki nem állhatom, még a Lassagnéra sem teszek, az csak liszt és nem valami magas szinten áll a konyhai gyakorlatokban...... hát ők mindenre azt teszik.  De maradjunk a pacalnál.  Tulajdonképpen mindenhol, minden háznál másképp készítik, egy kicsit más íze van.  Én így szoktam:

Hozzávalók:
1 kg pacal,
500 g hagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1-2 paprika,
3-4 púpos kk  pirospaprika,
3-4 ek olaj,
2-3 ek sűrített paradicsom,
só, bors,
3-4 púpos kk majoránna,
1/2 kk erős Pista,
2 ek Pirosarany,

Elkészítése:

A pacaltól minőségétől függően, megmossuk, megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Manapság általában már olyan szépen meg van tisztítva, sőt előfőzve, hogy nem olyan problémás az előkészítése, mint régen volt.  A hagymát, fokhagymát is megtisztítjuk és kiskockákra szeljük. A paprikát szintén felaprítjuk.
Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat és rögtön beletesszük a hagymát, fokhagymát és a paprikakockákat is. Az egészet megpirítjuk, de vigyázzunk, le ne égjen. Beletesszük a paradicsompürét és azt is megpirítjuk.  Hozzádobjuk a pacalt, majd azzal együtt is pirítjuk egy pár percig.   Rátesszük a pirospaprikát és azonnal felöntjük egy kis vízzel. Nem kell annyi, hogy ellepje, inkább többször adunk újból hozzá. Beletesszük a többi fűszert, és fedő alatt puhára pároljuk. Addig főzzük még fedő nélkül, hogy egy kellemes, sűrű, ragacsos szósza legyen. Mi csak egy kis friss kenyérrel szeretjük, jó csípősen, tunkolva, de van aki főtt burgonyával, sőt hallottam, hogy van aki galuskával tálalja. Tehát a köret már ízlés szerint készítendő
 

Kommentare