Gemüse-Nudeln-Auflauf - Rakott zöldséges tészta





                  Gemüse-Nudeln-Auflauf 
Story:
Ich mache dieses Gericht in einer Pfanne, die ich nachher auch in den Backofen schieben kann. Früher habe ich in eine Auflaufform gegeben, dann so überbacken. Ich habe dann kleinere Oberfläche gehabt....also kleinere Fläche, wo man den gebratenen Käse findet....Da ich diese knusprige, gebratene Käse liebe...mache ich jetzt lieber die Nudel-Gemüse-Schicht flacher, aber dafür mit grössere Oberfläche... so wie so...dann muss man auch nicht so viel spülen...je älter man wird, desto überlegter arbeitet man... und je mehr spart man mit dem Geschirr und damit mit dem Spülwasser....

Zutaten: (für 4 Personen)
200 g Hartweizennudeln, hier Fusilli,
1 Zucchini,
2 Möhren,
500 g Brockoli-Röschen,
5-6 Stck. getrocknete Tomaten,
1 Bund Schnittlauch,
1/2 Bund Petersielie,
Muskatnuss,
Oel zum Anbraten,
Salz, Pfeffer,
150 g Kochschinken,
200 g Sahne,
100 ml Milch,
1 Ei,
150 g geriebener Käse

Zubereitung:
Wasser aufkochen, Salz reingeben und die Nudeln ca. 3-4 Minuten kochen, dann in einen Sieb abgiessen. (sie sind noch fast hart)
Das Gemüse waschen und ganz klein schneiden. (Stifte) Die Brockoliröschen halbieren, oder vierteln, dass möglichst nicht zu arg grosse Stücke drinn sind.  Eine grosse beschichtete Pfanne erhitzen und das Oel reingeben. Das ganzen  Gemüse auf einmal reintun und 2-3 Minuten scharf anbraten. Die kleingehackte Küchenkräuter und die ganzen Gewürze dazugeben und sofort vom Herd nehmen. Die Schinkenscheiben zuerst auf Streifen, dann auf kleine Vierecke schneiden, dazugeben.  In eine kleine Schüssel das Ei, die Sahne, die  Milch und 50 g vom Käse  reingeben, mit einem Rührbesen durchmischen, würzen. Auf die Gemüse geben und die abgetropfte Nudeln auch dazumischen. Alles gut vermengen, abschmecken und mit den restlichen 100 g Käse bestreuen.
In vorgehieztem Backofen bei 200° schön knusprig rot überbacken. 



                           Rakott zöldséges tészta

Story:
Régebben a rakott-tésztát  mindig egy jénai tálban sütöttem. Mostanában már másképp készítem. Abban a serpenyőben sütöm, amiben a zöldségeket készítettem a tűzön. Nagyon szeretem ugyanis a jó ropogós, szép pirosra sült sajtot. A jénaiban nem volt elég nagy a felület és a zöldséges tészta elég magasan volt benne, igy kevesebb volt a sajt is a tetején. Olyan serpenyőm van, aminek a nyelét le tudom egy csavarral szerelni, így be tudom rakni a sütőbe.. minél jobban öregszik az ember (asszony) annál jobban beosztja, vagy spórol a munkáva, az edénnyel és azzal együtt a mosogatóvízzel is....
Ja, és még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a zöldségféléket szoktam változtatni, van amikor gombát, vagy zöldborsót is teszek bel...vagy mikor mi van itthon, vagy mire van étvágyam...

Hozzávalók: ( 4 főre)

200 g durumtészta, ( itt Fusilli),
1 cukkini,
2 sárgarépa,
4-5 db szárított paradicsom,
500 g brokkolinak a rózsái,
2-3 ek olívaolaj,
1 csomag snidling,
1/2 csomag petrezselyemzöld,
darált szerecsendió,
só, bors,
150 g főtt sonka,
200 g tejszín,
100 ml tej,
1 tojás,
150 g reszelt zsíros sajt (Edamer, Emmentaler, Gauda...keverék)


Elkészítése:
A tésztát bő sós vízben  3-4 percig főzzük. Leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. ( még nem puha, de nem baj)
Az összes zöldséget mossuk meg, tisztitsuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint, de lehetőleg kicsikre. A brokkolirózsákat is felezzük, vagy negyedeljük. Egy nagy bevont serpenyőt felmelegítünk és beletesszük az olajat. Az összes feldarabolt zöldséget beletesszük és pár percig nagy tűzön pirítjuk. Majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk az aprított zöld fűszernövényeket és a fűszereket is. Feldaraboljuk a sonkát és beletesszük. Egy kis tálban összekverjük a tojást a tejszínt, a tejet és 50 g sajtot. Ráöntjük a zöldség tetejére, majd hozzáöntjük a lecsepegett tésztát  és alaposan átkeverjük. A tetejét megszórjuk a maradék 100 g reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 200°-on sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje.
 

Kommentare