Dreifarbige Kekse - Háromszínű keksz
Dreifarbige Kekse
Zutaten:
250 g Butter,
325 g Zucker,
3-4 Eier / je nach Grösse,
700 g Weizenmehl,
1 Prise Salz,
------------------------
1 Ei,
Vanilie,
15 g Kakaopulver,
6 g Matcha-Tee-Pulver
Zubereitung:
Mit einer Küchenmaschine die Butter mit dem Zucker schaumig rühren. Dann die Eier dazugeben, weiterrühren. Das gesiebte Mehl und den Salz dazugeben, mit dem Knethaken verkneten.
Den Teig per Hand kurz zusammenkneten. Auf drei ca. gleiche Menge teilen.
In den ersten Teig die Vanille reinkneten.
1 Ei aufschlagen. In den zweiten Teig 2 EL Ei und Kakao reingeben, gut zusammenkneten. In den 3 Teig auch 2 EL Ei geben und noch das Matcha-Tee-Pulver. Gut zusammenkneten. Alle drei einzeln in die Frischhaltefolie wickeln und in den Kühlschrank legen für mindestens eine Stunde.
Formen:
Ich habe von jedem Teig eiviertel abgeschnitten, dann auf verschiedenen Arten zusammengesetzt. Zuerst habe ich nur Kleckse gemacht und zusammengedrückt, dann bei der nächsten Portion habe den Teig auf lange Würstchen gerollt, nebeneinander gelegt, zusammengedrückt und so ausgerollt. So waren sie am schönsten.
Auf ca. 2-3 mm Stärke ausrollen. Egal, ob mit Kekseausstecher, oder mit Stempeln dann formen.
Im vorgeheizten Backofen auf 180° (aber nicht mehr!!! aufpassen),
ca. 15 Minuten backen.
Háromszínű keksz
Hozzávalók:
250 g vaj,
325 g cukor,
3-4 tojás (nagyságtól függően)
700 g szitált liszt,
1 csipet só,
--------------------------
1 tojás,
vanília, (vagy vaníliás cukor)
15 g kakaópor,
6 g matcha teapor
Elkészítése:
A vajat a cukorral egy konyhagép üstjében szép habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat is és tovább keverjük. A végén a szitált lisztet a csipet sóval adjuk hozzá.
Kézzel szépen átdolgozzuk és háromfelé osztjuk a tésztát.
Az elsőbe vaníliát teszünk, átgyúrjuk vele.
Egy tojás felverünk egy kis tálkában. 2 ek tojást és 15 kakaót adunk a második tésztához és azt is simára dolgozzuk.
A harmadikhoz is 2 ek tojást és a matcha teaport adjuk, amit szintén szép simára belegyúrunk.
Mindhárom tésztát becsomagoljuk folpackba él legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
Levágunk mindegyikből kb egy negyedét, a többit visszatesszük a hűtőbe.
Többféleképpen lehet őket összerakni. Próbáltam először csak úgy darabokat leszakítani, szabálytalanul egymásmellé rakni, majd újra összenyomni a tésztát és így kisodorni. A következőt kicsit kigyúrmáztam, így illesztettem őket össze. A harmadikat pedig szép szabályosan kukacokra gyúrmáztam és egymásután mindig ugynolyan sorrendben tettem egymás mellé, majd kisodortam.
Kb 2-3 mm vastagságúra kell kinyújtani, majd tetszés szerint kekszeket kiszakítani, vagy pecsételni.... mindenki fantáziájára és kellékei adatottságára van bízva.
Előmelegített sütőben 180°-on (nem melegebben!) kb. 15 percig sütjük...inkább kevesebbet, mint hogy sötét legyen. (én egy tepsit pár percig túlsütöttem, alíg látszanak a színek. Tehát oda kell figyelni)
Kommentare
Kommentar veröffentlichen