Bananenhörnchen - Banános kiflik
Bananenhörnchen
370 g Schpätzlesmehl,
120 dunkles Dinkelmehl,
50 g Maimehl, (Maisdunst)
50 g Weissmehl,
220-225 ml Milch,
60 ml Sahne,
65 g Butter,
60 g Zucker,
15 g Hefe,
2 Dotter
--------------------
1 Ei zum bepinseln
Bananen
Zubereitung:
Die Milch, die Sahne, die Butter und den Zucker in einem kleinen Topf lauwarm erwärmen. Vom Herd nehmen und die Hefe reibröseln. In eine grosse Schüssel die restlichen Zutaten wiegen und sieben. Die flüssigen Zutaten dazumischen und zu einem Hefeteig kneten. (solange, bis es nicht mehr an der Schüssel und der Hand klebt)
Mit einer Klarsichtfolie zudecken, dann mit einem Küchentuch und auf Doppestes gehen lassen.
Auf ein nicht bemehltes Brett geben. Für die Kipfeln 80 g Stücke abwiegen. So werden sie 13 Stück. Die Teiglinge mit der Handfläche nach unten rundwirken. Zugedeckt ca. 5 Minuten ruhen lassen.
Die Kugeln flachdrücken und mit einer Teigrolle auswälzen. Ich habe nur einviertel Banane draufgelegt und ausgerollt, aber nächstemal werde ich mit einer halben Banane füllen.
Auf dem Bild habe ich also von einer Banane 4 Hörnchen gemacht, ausserdem 1x einen Zopf mit 3 Strängen und einen mit 6 Strängen geflochten.
Also, Ihr könnt dann so, wie Ihr möchtet.
Auf jeden Fall ist der Teig super, richtig lecker!!!
Die fertige Hörnchen, oder Zöpfe auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und zugedeckt ca. 30-35 Minuten gehen lassen. 2x mit aufgeschlagenem Ei bepinseln, zweitemal direkt bevor die in den Ofen kommen.
Im 180°vorgeheizten Backofen ca. 25 Minuten backen.
Banános kiflik
Zutaten:
370 g rétesliszt,
120 g tönkölyliszt (sötét)
50 g kukoricaliszt,
50 g fehérliszt,
220 g tej,
60 g tejszín,
65 g vaj,
60 g cukor,
15 g élesztő,
2 tojássárgáraja,
--------------------
1 tojás a bekenéshez
banánok
Elkészítése:
Egy kis lábosban összekeverjük a tejet, tejszínt, vajat és a cukrot. Meglangyosítjuk egy kicsit, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy dagasztótálba kimérjük és beleszitáljuk a többi hozzávalókat.
Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és kidagasztjuk. Mindenki úgy csinálja, ahogy szokta, kézzel, géppel, mindegy. Addig kell dagasztani, amíg egy szép rugalmas tészta lesz, ami már nem ragad az edényre és a kezünkre. Folpackal letakarjuk, majd egy konyharuhával is és hagyjuk duplájára kelni.
Egy liszt nélküli deszkára borítjuk. (1040 g lett belőle) 13 x 80 grammos darabokra osztjuk. Kigömbölyítjük őket és betakarva pihentetjük kb. 5 percet. Ezután kisodorjuk egyesével és töltjük. Én negyed banándarabokat tettem bele, de legközelebb fél banánokkal fogom tölteni, mert elbírja.
Tehát tetszés szerint töltjük és mint a kiflit feltekerjük. Csak 4 db-ot készítettem próbaként, a többiből egy 3-as fonatú kalácsot és egy 6-os fonatút készítettem.
A betekert kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és lekenjük felvert tojással. Mielőtt bekerülnek a sütőbe majd mégegyszer lekenjük őket.
Kb. 30-35 percig pihentetjük, majd 180°-ra felmelegített sütőbe rakjuk őket. Sütőfüggő az idő, nálam 25 percig tartott.
Soklisztes finomság!
AntwortenLöschenSzia Vicuska! Tényleg nagyon finom lett. A kalàcstészta annyira kellemes àllagu, foszlós, gyenge...isteni. Ezentul igy fogom készíteni a kalácsot.
AntwortenLöschen