Züricher Geschnetzeltes - Zürichi apróhús



                     Züricher Geschnetzeltes

Zutaten (für 4 Personen)

500-600 g Kalbsfleisch zum Kurzbraten,
400 g frische, oder 1 Dose Konservpilze,
2-3 Schalotten, oder 1 Zwiebel,
1/2 KL Mehl (kann man auch weglassen)
50 g trockene Sherry,
150 g trockene Weisswein,
250 g Sahne
Salz, Pfeffer,
1 Bund Petersilie / gehackt
-------------------------------
Oel zum anbraten


Zubereiten:
Das Fleisch waschen und abtrocknen. Danach säubern und auf dünne Streifen schneiden.
Die Schalotten schälen, klein würfeln. Die Pilze säubern und auf Scheiben schneiden.
Eine Pfanne ganz heiss werden lassen. Ein Schuss Oel reingeben und nur Hälfte vom Fleisch reingeben. Ganz kurz Farbe geben lassen. Es darf nicht lange braten und auch nicht Feuchtigkeit rauslassen. Rausholen, in einen Teller legen und sofort mit dem anderen Hältften weitermachen. Wenn das ganze Fleisch gebraten ist die Pfanne nochmals heiss werden lassen, mit ein wenig Oel die Schalotten und die Pilze anbraten. Mit ein wenig Mehl bestäuben und umrühren. Mit der Sherry ablöschen und ca. 30 Secunden später auch mit dem Wein ablöschen. 2-3 Minuten reduzieren lassen, bis die Sauce schön sehmig wird, dann mit der Sahne aufgiessen.  Jetzt erst würzen mit Salz und Pfeffer und ein hauch Scharfes. Zum Schluss kommt noch die gehackte Petersilie dazu.
Das Fleisch wieder dazugeben, einmal umrühren, eventuell noch abschmecken. Nicht mehr kochen, vom Herd nehmen.
Dazu passen: Reis, Nudeln, oder Rösti und ein schöner gemischten Salat.



                                      Zürichi apróhús

Hozzávalók: (4 főre)
500-600 g borjú hirtelen sütésre alkalmas hús,
400 g friss, vagy 1 konzerv gomba,
2-3 salott -hagyma, vagy 1 fej vöröshagyma,
1/2 kk liszt (elhagyható)
50 ml száraz Sherry,
150 ml száraz fehér bor,
250 ml tejszín,
só, bors, egy pici erős,
1 csomag petrezselyemzöld /aprítva
---------------------------
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A húst megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk. Ezután előszőr szeletekre, majd vékony csíkokra szeljük.
A hagymát is megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A gombát is alaposan megmossuk, a szárak végeit levágjuk, majd felszeljük. 
Egy nagy serpenyőt erősen felforrósítunk, majd egy beleöntünk egy kis olajat. A hús egyik felét beletesszük és hirtelen megpirítjuk. Nem kell mindenhol pirosnak lennie, viszont nem szabad, hogy nedvességet engedjen. Inkább egy picit nyersebb maradjon. Kiszedjük egy tányérba és a másik adagot is ugyanígy  átsütjük.
Ha az is kész van, újra felforrósítjuk a serpenyőnket és egy kis olajon a hagymát és a gombát pirítjuk meg. Meghintjük egy kis liszttel, elkeverjük és felöntjük a Sherryvel. Kb. 30 másodperc után a bort is hozzáöntjük.  Hagyjuk redukálni / besűrűsödni egy kicsit, mielőtt hozzáöntenénk a tejszínt is. Majd csak azután fűszerezzük be a szószt. Sót, borsot és egy pici erőset teszünk hozzá, nem annyit, hogy erős legyen, de az erős íz kerekíti az ízeket. A végén beledobjuk az aprított petrezselymet is. Majd csak ezután tesszük vissza a húst. Egyszer átkeverjük és azonnal levesszük a tűzről, már nem szabad főzni, mert akkor kemény lesz. A tálalás előtt még  hagyjuk kb. 6-8 percig igy pihenni. ( ez az egész hosszúnak tünik, de az előkészületekkel együtt kész vagyunk 30 percen belül az ebéddel)  Rizs, rizi-bizi, fött-tészta vagy rösti passzol hozzá és természetesen egy vegyes saláta.
  

Kommentare