Schweinefilet im Kräutermantel mit Möhren-Kartoffelpüree - Sertés szűzpecsenye zöldfűszeres kabátban sárgarépás burgonyapürével







Schweinefilet im Kräutermantel mit Möhren-Kartoffelpüree



Zutaten: (für 4 Personen)

ca. 500-600 g Schweinefilet,
-----------------------------------
2 Bund gemischtes Küchenkräuter:
Salbei, Rosmaring, Basalikum, Petersilie,
Oregano, Thymian, Majorann, 
Salz, Pfeffer,
2 Eier,
3 EL Mandeln, oder Haselnuss, oder Walnuss,
4 EL Semmelbrösel,
 -------------------------------
600 g Kartoffeln, (mehlig kochend.... hier neue Ernte)
4 grosse Karotten,
ca. 75-100 g Butter,
ca. 50 ml Milch
Salz,
Muskatnuss frisch gerieben

Zubereitung:
Schweinefilet waschen und säubern.
Die Kräuter waschen, abtrocknen und mit den Eiern in eine Mixer geben. Ganz fein hacken. Die restlichen Zutaten dazugeben, vermischen. Es soll eine feste Masse geben. Abschmecken mit Salz und Pfeffer.
Auf die Arbeitsfläche ein Küchentuch legen. Darauf  eine Lage Frischhaltefolie legen. Die Kräutermasse drauf legen, flachdrücken und mit eine Frischhaltefolie bedecken. Jetzt die Masse ausrollen und zwar  so, dass man hinterher das Fleisch damit einwickeln kann. Mit der Folie locker aufrollen und für eine gute Stunde in den Kühlschrank legen. 
In eine Pfanne in wenig Oel das Fleisch von allen Seiten anbraten. Das Fleisch auf ein Brett legen und von allen Seiten würzen. 
Zudecken und solange bis die Masse abgekühlt ist, auskühlen lassen. 
Die Kartoffeln und Möhren im Salzwasser aufsetzen zum kochen.
Backofen auf 200° einschalten.
Die ausgekühlte Kräutermasse auf das Fleisch legen, überall damit einwickeln. Auf ein kleines Blech legen und bei 180° ca. 18-20 Minuten backen.
Von aussen sollte der Teig schon ein wenig Farbe bekommen aber das Fleisch soll noch ein wenig rosafarbig bleiben.
Nachher aus dem Ofen holen und paar Minuten ruhen lassen.
Die Kartoffeln und Möhren mit der Butter und Milch zu Püree verarbeiten. Gut abschmecken.
Das Filet in ca. 2 cm dicke Scheiben schneiden. Mit gemischtem Salat servieren.






 












Sertés szűzpecsenye zöldfűszeres kabátban sárgarépás burgonyapürével



Hozzávalók: 4 főre

kb. 500-600 g sertés szűzpecsenye,
-----------------------------------
2 csomag vegyes  friss zöldfűszerek:
bazsalikom, petrezselyem, zsálya, rozmaring, 
mregánó, majoranna, kakukkfű,
2 tojás,
3 ek darált mandula, vagy mogyoró, vagy dió,
4 ek zsemlemorzsa,
só, bors,
------------------
olaj a sütéshez,
------------------------
600 g burgonya,
4 nagyobb sárgarépa,
75-100 g vaj,
 ca. 50 g tej, 
só,
szerecsendió,
----------------------

Elkészítése:

A húst megmossuk, megtisztítjuk az inaktól és a zsírtól.
A zöldfűszereket is megmossuk és  megszárítjuk. A tojással egy mixerbe tesszük és jó apróra vágjuk. Hozzákeverjük a dió-félét és a zsemlemorzsát is. Egy nem túl kemény, de nem is folyékony masszát kell kapnunk. Sóval, borssal ízesítjük.
Egy konyharuhára folpackot terítünk és rátesszük a fűszernövényes masszát. Betakarjuk még egy folpackal, aztán szép egyenletesre kisodorjuk, akkorára, hogy utána be tudjuk vele a húst csomagolni.
Óvatosan összehajtjuk és a hűtőbe helyezzük kb. egy jó órára.
Felforrósítunk egy serpenyőt és egy kis olajban hirtelen minden oldalról megsütjük a húst. Kivesszük  és egy deszkára helyezzük, hagyjuk kihűlni. Majd csak most szórjuk meg borssal és sóval.
Addig feltesszük a burgonyát a sárgarépával együtt sós vízben főzni.
Bekapcsoljuk a sütőt 180°-ra.
Ha lejárt az idő, a zöldfűszeres masszával beborítjuk mindenhol a húst. Egy kis tepsire fektetjük és kb. 18-20 percig sütjük. Azután rögtön kivesszük és deszkára fektetjük, hagyjuk pár percet pihenni, mielőtt felvágnánk.
Addig elkészítjük a burgonyapürét.
Kb. 2 cm-es szeletekre szeljük a húst. Akkor jó, ha a tészta már megsűlt, de a húsnak még enyhén rózsaszínű a színe.
Salátát tálalunk hozzá.

 

Kommentare