Schichtsalat mit Thunfisch und Feta - Rétegezett saláta tonhallal és Fétával



                             Schichtsalat mit Thunfisch und Feta

Zutaten:
Von unten nach oben schichtweise:
1/2 Glas Sojasprossen,
2 Möhren gestiftelt,
1 Dose Thunfisch /natur, 
4 Frühlingszwiebeln,
1 rote Paprika in dünne Streifen,
10 Stückchen Babymais vom Glas in Scheiben
geschnitten,
4 hartgekochte Eier kleingeschnitten
1 Lila Zwiebel dünn geschnitten,
1/2 Pckg Feta  gewürfelt,
2 grosse Tomaten enthäutet, entkernt,gewürfelt,
1/3 Schlangengurke, entkernt, gewürfelt,
---------------------------------------------
1 Pckg. Sauerrahm (150 ml)
ca. 200 g Mayonaise, oder Remulade,
3-4 EL Essiggurkensaft, oder änliches

Zubereitung:
Sojasprossen agbiessen, abtropfen lassen.
Die Eier kochen, auskühlen lassen, pellen.
Den Thunfisch abtropfen lassen.
Feta würfeln.
Die Tomaten enthäuten: einkräuzen und für 7-8 Sekunden in Heisswasser tauchen. Danach das Kerngehäuse entfernen und zuerst auf Streifen, dann auf Würfeln schneiden.
Die ganzen Zutaten der Reihe nach schichten. Mann kann natürlich auch bisschen ausweichen, aber sollte man schon schön bunt und geschmacklich passent aufeinander schichten. 
In eine Schüssel den Sauerrahm und die Mayonnaise geben, den Gurkensaft dazugeben. Alles gründlich mischen, eventuell noch Kräuter dazumischen und abschmecken.
Die Sauce über den Schichtsalat verteilen. Zugedeckt in den Kühlschrank stellen für paar Stunden, am besten über Nacht. 


                       

           Rétegezett saláta tonhallal és Fétával

Story:
A német nyelvű recepthez nem írtam story-t, mert a németek ismerik és imádják ezt a salátát. Nem ekkora salátás tállal szoktak készíteni, hanem óriásival. Akkor készítik , amikor sok ember jön össze, vagy valami ünnepélyre, vagy csak egy hétvégi grillezésre, picknickezésre. A legjobb, ha előtte egy nappal elkészítjük, vagyis kell is, hogy előtte elkészítsük, mert csak akkor érnek össze az ízek.
Mindenféle üveges, eltett, konzerv, vagy friss zöldség és saláta féle mehet rá...egyedül a friss zöld, fejessaláta félék nem passzolnak bele, mert azok egy nap alatt összeesnek, megfonnyadnak. Azonkívül mindíg rakjunk bele valami hús-vagy halfélét, meg sajtot és tojást. Ezerféle változatát lehet készíteni, én az aljára általában céklát szoktam, mert  ha közbe rakja az ember, az mindent bepirosít. Lehet főtt zöldborsót, kukoricát, sonkát, retket, zöld konyhafűszerek stb. sőt még gyümölcsféléket is...ha valaki szereti, úgy mint a francia salátába...almát, körtét, ananászt, stb. Tehát ízlés szerint lehet variálni.

Hozzávalók: (ez az üvegtál elég kb. 4-5 főre)
Lentről felfelé írom soronként, ahogy én beletettem, de lehet más sorrendben is, vagy egy kicsit eltérő hozzávalókkal.

kb. 1/2 üveges szójacsíra,
2 sárgarépa reszelve, vagy Julienne-re vágva,
1 doboz tonhal, lecsepegtetve szétmorzsolva,
4 db újhagyma karikázva,
1 piros paprika vékony szeletekre vágva,
10 db bébi-kukorica üvegből, felkarikázva,
4 db főtt tojás feldarabolva,
1 lila hagyma vékony cikkekre szelve,
1/2 csomag Feta-sajt kis kockákra vágva,
2 nagyobb paradicsom, héja és bele nélkül, apróra kockázva,
1/3 kígyóuborka, apróra vágva, (magház nélkül)
--------------------------------------------------
1 kis doboz tejföl, kb. 150 g
kb. 200 g mayonéz, vagy remuládé,
4 evőkanál savanyú uborkalé, (vagy más savanyúság leve)

Elkészítése:
Egy üvegtálban készítjük el a látványossága miatt. Ez a képen egy kis üvegtál, kb. 4-5 személyre lenne elegendő ami benne van.

Egymás után rakjuk a sorokat egymásra. Lehetőleg úgy, hogy a színek mindíg eltérőek legyenek. 
A tejfölt összekeverjük a mayonézzel és az uborkalével. Tehetünk bele még aprított friss zöld fűszernövényeket is, tetszés szerint.
Ráöntjük a saláta tetejére, kicsit megrázzuk, így el kezd lefelé folyni és másnapra már szépen összeérnek az ízek. Letakarva a hűtőbe helyezzük. Nagyon finom grillezett húsokhoz, vagy csak egyszerűen egy kis friss pékárúval tálalva, hiszen benne van már  húsféle és  sajt is.



Kommentare