Gemischter Salat mit Putenbrustfilet - Vegyessaláta sült pulykamellfilével



           Gemischter Salat mit Putenbrustfilet

Zutaten: (für 4 Personen)

Pro Person 1 Brustfilet ca. 100 g Stücke,
für die Marinade:
2-3 EL Sojasauce,
1/2 KL Honig,
Salz, Pfeffer,
1 Prise rote Paprikapulver,
2-3 EL gutes Oel,
1 paar Chiliflocken, (oder ein bisschen was anderes, was scharf ist)

Für den Salat: (hier)

1/2  Lolo Rosso Salat, (oder einen anderen Kopfsalat)
 3-4 Frühlingszwiebeln,
3-4 Radieschen,
2-3 Tomaten,
1 Bund Schnittlauch,
1 Stck Rote Paprika,
1/2 Gurke,
je nach Wunsch noch andere,

Für die Salatsauce:
4-5 EL Yoghurt,
1 KL Senf,
1 KL Senf mit Geschmack / Feigen-Orangen-Birnesenft, oder wie hier Johannesbeeren-Senf
Salz, Pfeffer,
paar Flocken Chili, (oder was man sonst für schärfen nutzt...nur ganz wenig benutzen...es wird nicht scharf, aber es rundet den Geschmack ab)
1-2 EL Rotweinessig, oder Zitrone,
2 EL gutes Olivenöl,
2 Zehen Knoblauch gewürfelt,

Zubereitung:

Zuerst das Fleisch waschen, abtropfen. In eine Schüssel die ganzen Zutaten reingeben, vermischen. Die Putenfilets damit einpinseln, in die Schüssel legen und zugedeckt für paar Stunden in den Kühlschrank legen.
Vor der Zubereitung mindenstens 1 Stunde früher rausnehmen und auf Zimmertemperatur erwärmen lassen.
Eine Pfanne heiss werden lassen.(kein Oel reingeben) Die Putenfilets von alle Seiten rundherum scharf anbraten... ca. 3-4 Minuten, dabei öfters wenden.
Danach die Pfanne vom Herd nehmen, das Fleisch für paar Minuten ruhen lassen. Das macht nichts, wenn es zum Salat kalt aufgeschnitten ist, also kann man auch früher anbraten. Wenn man aber warm essen möcht, sollte man ca. 10 Minuten dafür einrechnen.

Salat waschen, kleinzupfen, schleudern, oder abtropfen lassen.
Die ganzen Zutaten, waschen, säubern, je nach Wunsch zerkleinern.
Alles in eine Salatschüssel geben. Die Salatsauce kommt nur direkt vor dem Servieren darauf.
Für die Sause alles gut miteinander vermischen, abschmecken.
Vor dem Servieren Flesch aufschneiden, die Salatsauce auf den Salat geben, gut vermengen. 
Den Salat direkt auf den Teller verteilen und die Fleischstückchen drauflegen.
Frisches Brot dazugeben. (Hier auf dem Bild ist ein Mischbrot mit Traubenkernmehl. Vom Traubenkernmehl ist so dunkel)



            Vegyessaláta sült pulykamellfilével

Hozzávalók: (4 főre)
fejenként 1  pulykamellfilé, / kb. 100g,
a páchoz:
2-3 ek szójaszósz,
1/2 kk méz,
2-3 ek jó minőségű olaj, 
só, bors,
1 csipet erős, ( ki mit használ)
1 csipet pirospaprika,

a salátához:
1/2 fej Lolo Rosso, vagy másfajta fejessaláta,
3-4 újhagyma, 
1/2 kigyóuborka,
2-3 paradicsom,
3-4 retek,
1 csomó snidling,
1 piros paprika,
és még tetszés szerint

a salátaszószhoz:
4-5 ek joghurt,
1 kk mustár,
1 kk ízesített mustár, / narancs, vagy füge, körte, itt ribizlis /
só, bors,
1-2 ek vörösborecet,
egy csipet valami erős, (nem lesz tőle erős, csak hangsúlyba hozza az ízeket)
2-3 ek jó minőségű olívaolaj,
2-3 gerezd fokhagyma /aprítva,

Elkészítése:
Először a húst megmossuk, megtöröljük. A páchoz összekeverjük egy tálkában a hozzávalókat. A húsokat bekenjük vele és beletesszük a tálkába. Letakarva egy pár órára a hűtőbe helyezzük.
Az elkészítése előtt egy órával előbb kivesszük és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. (ez minden húsnál érvényes...nagyságtól függően, még több idő is)
Egy serpenyőt jól felforrósítunk. (Nem kell bele zsíradék, hisz van a pácban.)
A húsokat hirtelen pirosra sütjük, többször megforgatjuk, hogy minden oldalról meg legyen sülve, de ne égjen oda. Kb. 3-4 perc alatt kész van. Most levesszük a serpenyőt a tűzről, de a húsokat még bennehagyjuk. Ha melegen akarjuk tálalni, számoljunk erre kb. 10 percet.  De nagyon finom hidegen szelve is, így viszont meglehet jóval a tálalás előtt is sütni.
A salátát megmossuk, darabokra tépjük, (nem vágjuk), lecsepegtetjük, vagy még jobb, ha centrifugáljuk.
Az összes többi hozzávalót is tisztítjuk, megmossuk és tetszés szerint felaprítjuk.
Elkészítjük a salátaszószt: mindent összekeverünk, megkóstoljuk és még tetszés szerint ízesítjük.
A tálalás előtt felvágjuk a húst, a salátára öntjük a szószt, alaposan összekeverjük.
Direkt a tányérokra halmozzuk a salátát és a tetejére helyezzük a szeletelt pulykamellfilét. Esetleg friss kenyeret adunk hozzá. (itt egy félbarna szőlőmaglisztes kenyér látható, a szőlőmagliszttől ilyen sötét)







 



Kommentare