Bohneneintopf - Zöldbabfőzelék


                           
                            Bohneneintopf

Diesen Eintopf habe ich diesesmal ohne Fleischbeilage zubereitet, wer möchte, kann aber dazu Fleisch reichen. Man kann Fleischküchle, oder Wiener Würstchen, oder 2-3 EL voll Gulasch darübergeben. Das Gericht ist echt ungarisch, man isst es mit Brot.

Zutaten:
1 kg  frische Butterbohnen, oder 2 Gläser eingemachte Bohnen,
1 Zwiebel,
2-3 Zehen Knoblauch,
2 EL Mehl,
Salz, Pfeffer,
1 Becher Sauerrahm,
1 Becher Yoghurt,
Milch,
1 EL Rotweinessig,
1 EL Vegeta Natural, oder vergleichbare Brühe,
2 EL Oel, oder Cocosfett,
1/2 KL rote Paprikapulver,
1 EL Tomatenpüree,

Zubereitung:

Die Bohnen säubern, Endstücke abschneiden und zerkleinern.
(Ich nehme immer ein Handvoll Bohnen und zerkleinere sie auf einem Brett auf ca. 1 cm Stücke.)
Zwiebel auf kleine Würfeln schneiden, Knoblauch genauso.
In einem Topf das Fett erhitzen, die Zwiebeln dazugeben. Paarmal umrühren, dann die Bohnen und Knoblauch dazugeben. Ca. 50 ml Wasser zufügen und zugedeckt dünsten.
Immer wieder sollte man nachgucken, ob das Wasser noch vorhanden ist, wenn nicht bisschen nachgiessen.
Wenn die Bohnen weich sind, gibt man nacheinander die Zutaten dazu.....zuerst die Trockenen, dann die Flüssigen. Also, mit Mehl und Paprikapulver bestäuben, umrühren, Sauerrahm und Yoghurt dazugeben, umrühren. Mit Brühepulver, Salz, Pfeffer, Essig würzen.  Zum Schluss gibt man die Milch rein, bis es bedeckt ist. Aufkochen und nochmals abschmecken. 

 


 
 






 





 





 






 







                               Zöldbabfőzelék 

Most teljesen hús nélkül készült. De aki akarja, adhat hozzá akármilyen húsféle köretet. Ehhez minden passzol. Fasírt, sülthús, vagy pár kanál pörkölt a tetejére. Mindenhogy finom.

Hozzávalók:
1 kg friss zöldbab/vajbab,
(vagy 2 üveg konzerv)
1 hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 ek olaj, vagy kókuszzsír,
2 ek liszt,
1 ek Vegeta, vagy hasonló ételízesítő,
só, bors, ízlés szerint,
1 ek borecet ( vagy citromlé)
1 kis pohár  tejföl,
1 kis pohár yoghurt,
tej,
1/2 kk pirospaprika,
1 ek  sürített paradicsom

Elkészítése: 

A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és feldaraboljuk.
(én úgy szoktam, hogy egy maréknyit egy deszkán összefogok és egy nagy konyhakéssel kb. 1 cm-es darabokra szelem)
A hagymát és a fokhagymát is aprítjuk.
Egy nagy lábasban megforrósítjuk a zsiradékot. Rádobjuk a hagymát, majd hamarosan a zöldbabot is. Egy kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a fokhagymát és fedő alatt puhára pároljuk. 
(én már régóta nem készítek habarást, megspórolom magamnak azt a munkát. Elmondom, hogy készítem.)
Elöször a száraz dolgokat kell hozzáadni, aztán a folyadékokat.
Tehát, ha puha a bab, megszórjuk a liszttel és a pirospaprikáva. Elkeverjük, majd rátesszük a tejfölst és a yoghurtot is. Elkeverjük, majd felöntjük tejjel...méghozzá annyival, hogy majdnem ellepje.
Hozzáadjuk a füszereket, paradicsompürét, és egyszer felfőzzük. Beletesszük az ecetet, ha valaki szereti, akkor kaprot, vagy petrezselymet, stb.
Tetszés szerint hússal, vagy anélkül, kenyérrel tálaljuk.

 
 


Kommentare