Aprikosen-Knödel-Buchteln - Sárgabarackos gombóc-bukta







Aprikosen-Knödel-Buchteln


Zutaten:
1 kg reife Aprikosen,
-------------------------
500 g Mehl,
21 g Hefe,
300 g lauwarme Milch,
50 g Butter,
15 g Zucker,
1 Prise Salz,
1 grosser Schuss Rum, 
------------------------
1 KL Honig,
1 Ei 

Zubereitung:
Das Obst waschen, entkernen, abtropfen lassen.

Die Butter mit der Milch leicht erwärmen. Das Mehl in die Schüssel sieben. Alles reintun und solange kneten, bis der Teig nicht mehr zu der Schüssel und der Hand klebt.
Zugedeckt auf Doppelte gehen lassen. Ca. 25 g Stücke auswiegen, dann auskugeln.
Die  Kugel ausrollen und jeweils eine halbe Aprikose draufsetzen. In der Hand zu eine Kugel formen. (wie eine Knödel)
Die Backform (2 kleinere, oder eine grosse) ausbuttern und die Aprikosen-Knödel nebeneinander draufsetzen. Mit flüssiger Butter die Seiten einpinseln, damit sie nicht arg zu einander kleben. Zugedeckt ca 30 Minuten gehen lassen. Vor dem Backen mit dem aufgeschlagenen Ei-Honig-Mix bepinseln.
In 180° vorgeheiztem Backofen ca. 30-35 Minuten backen.
Mit Puderzucker servieren.

 




















               Sárgabarackos gombóc-bukta

Hozzávalók:

1 kg érett sárgabarack
-----------------------------
500 g liszt,
21 g élesztő,
300 g tej,
15 g cukor,
1 csipet só,
50 g vaj,
1 kupica rum, (nem aroma)
------------------------------
1 kk méz,
1 egész tojás

Elkészítése:

A gyümölcsöt megmossuk és kiszedjük a magját, hagyjuk lecsepegni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet. A tejet a vajjal meglangyosítjuk. Az összes hozzávalóval egy kelttésztát dagasztunk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tál oldalához és a kezünkre.
Betakarva hagyjuk duplájára kelni. (45-60 perc)
Kb. 25 g-os darabokat lemérünk (nekem 37 db. lett). Kigolyózzuk a tésztákat és egyenként kisodorjuk. Mindegyikre egy fél barackot fektetünk a nyitott felével felfelé. Kezünkben gombócokat formálunk belőle, majd lefelé fordítva egy jól kivajazott formába fektetjük őket egymás mellé. Vagy egy nagyobb, vagy kettő kissebb formába helyezzük őket.   (Én az egyiket elajándékozom, azért készült két formában)  Folyékony vajjal kiecseteljük a hézagokat és hagyjuk betakarva kb. 30 percig pihenni. Sütés előtt lekenjük mézzel felvert tojással.
180°-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig szép pirosra sütjük.



Kommentare