Hänchenbrust mit Bulgur und Estragon-Spargel - Csirkemell bulgurral és tárkonyos spárgával





         Hänchenbrust mit Bulgur und Estragon-Spargel

Zutaten: (4 Personen)

ca. 500 g (2 grosse, oder 4 kleine) Hänchenbrust, 
Salz, 
Pfeffer,
Koriander,
Olivenöl,
Zitronensaft,
2 EL Sesam
-------------------------------------
1000 g Spargel,
1 Prise Salz,
1 Prise Zucker,
4-5 EL Wasser,
40 g Butter,
2 EL gehackte  Estragon,
--------------------------------------
150 g Bulgur,
450 ml heisses Wasser,
Salz,
5-6 getrocknete Tomaten,
Zitronenzesten von 1/2 Zitrone (bio)
1 EL Zitronensaft, 
paar Flocken Chili,

Zubereitung: ( die 3 Sachen macht man nebeneinander, man braucht mit Vorbereiten und Kochen nicht mehr, als 45 Minuten)

Hänchenbrüste gründlich säubern. Wenn grosse sind, halbieren so, dass man dünnere Brustscheiben hat.
Salzen, pfeffern und reichlich mit Koriander bestreuen. Paar Minuten einziehen lassen.

Die spargel säubern, schälen. In eine grosse Pfanne mit 4-5  EL Wasser aufsetzen zum kochen, die Butter dazugeben. Mit Salz und Zucker würzen. 
 
Bulgur mit  dem Heisswasser aufsetzen. Die getrockneten Tomaten ganz klein schneiden und dazugeben, salzen. Mit Deckel auf kleine Stufe 7-8 Minuten köcheln. Das Wasser reicht genau, muss man nicht abgiessen. Mit Zitronenschale, Zitronensaft und Chili abschmecken und bis zum Servieren ruhen lassen.

Die Spargel auf kleinste Stufe ca. 20 Minuten Köcheln, dann den Deckel abnehmen und das Wasser verdampfen lassen. Noch paar Minuten braten, bis die schöne Farbe bekommen. 5-6 Stängel Estragon abschneiden, die Blätter abziehen, hacken und zum Spargel geben. Mit Zitrone abschmecken. 

Eine grosse Pfanne heiss werden lassen. Das Olivenöl reingeben. Die Hänchenstücke in die Pfanne geben. Hitze bisschen reduzieren. Von beiden Seiten anbraten. Dann die Sesamkörner dazugeben. Die Hitze auf die kleinste Stufe schalten. Paar Minuten so weiterbraten. Zum Schluss  paar Tropfen Zitronensaft dazugeben und den Deckel auf die Pfanne setzen. Vom Herd nehmen. 



 Csirkemell bulgurral és tárkonyos spárgával

Hozzávalók: (4 főre)

kb. 500 g csirkemell, (4 kicsi, vagy 2 nagy),
só, bors,
koriander,
olívaolaj,
1 1/2 ek szézám magok,
citromlé,
-----------------------------
1000 g spárga,
1 csipet só,
1 csipet cukor,
4-5 ek víz,
40 g vaj,
citromlé,
2 ek aprított tárkony,
-----------------------------
150 g bulgur,
450 ml forró víz,
5-6 db szárított paradicsom,
1 csipet só,
1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja,
citromlé,
paar szem chili pehely, őrlemény
-----------------------------

Elkészítése:
(Úgy nagyjából mindent  egyszerre lehet  elkészíteni. Egy gyakorlott háziasszonynak az előkészületekkel együtt  kb. 45 perc alatt kész az ebédje)
A csirkemelleket megtisztítjuk, ha nagyok, akkor elszeljük, úgy hogy  laposan félbe vágjuk őket.
Besózzuk, borsozzuk őket, majd alaposan beszórjuk a darált korianderrel. 

A spárgát megtisztítjuk, hámozzuk és egy nagy serpenyőben, (amihez van passzoló fedelünk is) odatesszük pár kanál vízzel főzni. Hozzáadjuk a vajat, sót és cukrot, majd lassú tüzön kb. 20 percig dinszteljük)

A bulgurt forró vízzel feltesszük főzni.  (fontos, hogy ne a hideg vízbe tegyük !!)
A szárított paradicsomokat nagyon apró kockákra szeljük és hozzáadjuk. Sóval ízesítjük, majd kis lángon 7-8 percig főzzük. A víz mennyiségét pont beszívja, tehát nem kell leönteni. Levesszük a tűzről és reszelt citromhéjjal, pár csepp citromlével és egy pici csili- őrleménnyel ízesítjük. Zárt fedéllel hagyjuk a tálalásig.

Közben ha megfőtt a spárga is, levesszük a tetőt és hagyjuk, hogy a víz elpárologjon. Szépen megpirítjuk, majd rátesszük a felaprított tárkonyt és fűszerezzük egy par csepp citrommal. 

A hús sütéséhez egy nagy bevont serpenyőt megforrósítunk, majd beleöntünk kb. 2-3 ek olajat.  A hússzeleteket mindkét  oldalról erősen megpirítjuk, majd kissebb tűznél hozzáadjuk a szezámmagot. Pár perc után csepegtetünk hozzá egy kis citromlevet és rátesszük a serpenyő tetejét. A tálalásig, kb. legalább 5 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.


 


Kommentare