Eiersalat - Tojás saláta







                                Eiersalat

Zutaten:
4 hartgekochte Eier,
4 Cornichons,
1 KL Kapern,
1 KL gemischte Kräutern gehackt, 
(Petersilie, Dill, Schnittlauch)
Salz, Pfeffer,
2-3 EL Mayonnaise (selbstgemacht)
1 1/2 El Sauerrahm,


Zubereitung:
In  eine kleine Schüssel 2-3 EL Mayonnaise geben, den Sauerrahm dazurühren. Mit Salz, Pfeffer, 1 Prise Zucker abschmecken.
Die Kräuter auch ganz klein schneiden und dazugeben.
Die hartgekochten Eier schälen und mit den Eierschneider auf ganz kleine Würfeln schneiden. (2-3x drehen) Die Sauere Gurken zuerst in Scheiben, dann in Streifen, dann auf kleine Würfeln schneiden, dazugeben.
Die Kapern auch zerhacken.
Alles gut miteinander verrühren und für minstens 2-3 Stunden in den Kühlschrank stellen, damit der ziehen kann.

Mayonnaise selbst herstellen:

2 Dotter, 1 Kl Senf, 1 Prise Salz, 2 KL Zitronensaft, 1 Prise Zucker, 125-150 ml Oel in einen länglichen Gefäss geben. Mit dem Stabmixer mixen. Dabei den Stabmixer ganz nach unten drücken, nach ca. 10 Sekunden anfangen nach oben zu ziehen. Normalerweise ist die Mayonnaise binnen paar Sekunden fertig. Wenn die nicht fest genug wird, dann noch bisschen Oel dazugeben. (Auf keinen Fall Olivenöl)


                  

           
                             Tojás saláta

Aki már készített francia salátát, annak nagyon egyszerű lesz az elkészítése. Tulajdonképp ugynúgy készül, csak egy kicsit más hozzávalókkal.

Hozzávalók:
4 keményre főzött tojás,
4 savanyú uborka,
1 kk kapri bogyó,
só, bors,
1 kk aprított fűszernövény,
(petrezselyem, kapor, snidling)
2-3 ek majonéz,
1 ek tejföl,

Elkészítése:

Egy kis tálba beletesszük a majonézt, tejfölt,majd a füszerekkel együtt összekeverjük.
A tojásokat tojásszeletelővel apró kockákra szeljük. (2x forgatni)
Az uborkákat is először szeletekre, majd csíkokra, aztán kis kockákra aprítjuk. A kapri bogyót is felaprítjuk, majd a többihez keverjük. A zöld fűszernövényeket is aprítjuk, hozzákeverjük. 
Legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy átérjenek az ízek.

Majonéz készítése.

2 tojássárgáját, (de egész tojásokat is lehet) egy hosszúkás mixpohárba teszünk. ( a lényege, hogy a botmixer kényelmesen elférjen benne)
Ráteszünk 1 kk mustárt, 2 kk citromlevet, 1 csipet sót, 1 csipet cukrot, és kb. 125-150 ml olajat (nem olívát)
A botmixer letesszük az edény aljára, mielőtt beindítjuk. Pár másodpercig az alján mixeljük csak, majd lassan....nagyon lassan húzzuk felfelé.  Ha nem sűrűsödne be, adunk még hozzá pici olajat.
Ha szépen lassan csináljuk, nagyon szép kemény majonézt kapunk.

 
 




 
 

Kommentare