Vollkorn Vanillekipferln - Teljes kiőrlésü vaníliás kifli





                     Vollkorn Vanillekipferln

Zutaten:

100 g gemahlene Walnüsse,
300 g VK. Weizenmehl,
100 g Zucker,
200 g weiche Butter,
1 Prise Salz, 
2 Dotter (je nach grösse 2-3)

Zubereitung:

Die ganzen Zutaten per Hand zusammenkneten. In Frischhaltefolie gepackt ca. für 2 Stunden kalt stellen.
Ein Blech mit Backpapier belegen. Backofen auf 180° einschalten.
Vom Teig immer walnussgrosse Stücke wegnehmen. In der Hand auf kleine Kipferln formen. 
Vorgeheizt auf 180° ca. 10 Minuten backen. Noch 2 Minuten auf dem Blech liegen lassen, nicht zuvor bevegen, weil dann brechen sie.
In eine Schüssel Puderzucker mit Vanille mischen und die Kipferln noch lauwarm drinn rundherum einpudern.
Luftdicht eingepackt halten sie wochenlang.





            Teljes kiőrlésű  vaníliás kifli

100 g darált dió, 

300 g tk. búzaliszt, 
100 g cukor, 
200 g puha vaj, 
1 csipet só,  
2-3 tojássárgája,
---------------------
Ebb
ől kézzel egy gyors tésztát gyúrunk, becsomagolva 2 órára hidegre tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180°-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Ezután kis diónyi darabokat csípünk le a tésztából, majd kifliket formálunk a tenyerünkben.

180°-on kb. 10 percig sütjük.
Kb. 2 percet hagyjuk
őket a tepsin hűlni,  csak utána mozdítjuk meg, mer ha túl korán, akkor eltörhetnek.
Egy tányérba porcukrot teszünk, belekeverünk vaníliát, vagy vaníliás-cukrot. A langyos kifliket ebben óvatosan megforgatjuk.
A kih
űlt kifliket jól zárható edényben hetekig is lehet tárolni.



Kommentare