Rinderbraten mit Gemüsesauce & Semmelknödel - Vadas zsemlegombóccal




Rinderbraten mit Gemüsesauce & Semmelknödel

Zutaten für 4 Personen:

1kg Rinderbraten,
200 g Möhren,
200 g Petersilienwurzel,
1 Zwiebel,
1 Zehe Knoblauch,
2 EL Zitronensaft,
2 EL Senf,
1 Prise Zucker,
1 Becher Sauerrahm,
1 EL Mehl,
Salz, Pfeffer,
1-2 Lorbeerblatt,
eventuell Brühe, oder Brühepulver
Oel zum Anbraten
------------------------------

Zubereitung:

Gemüse schälen, waschen und grob auf Stücke schneiden.
Fleisch waschen und gegen den Fasern auf Scheiben schneiden.
In einer Pfanne die Fleischstücken scharf anbraten, dann in einen Topf legen. Das Gemüse genauso anbraten, auf das Fleisch legen. 
Ca. bis zum Hälfte auffüllen mit Brühe, oder Wasser + Brühepulver, oder ähnlichem. Die Gewürze dazugeben. Zugedeckt ca. 2 Stunden köcheln lassen.
Wenn das Fleisch gar ist, die Fleischstücke rausholen. Lorbeerblätter suchen und entfernen.  Senf, Zitronensaft, Sauerrahm und Mehl einfach dazugeben und mit dem Pürierstab ganz sämig pürieren. Noch, mit Zucker, Salz Pfeffer abschmecken.
Das Fleisch wieder reingeben und einmal aufkochen.



Semmelknödel in der Frischhaltefolie gekocht:

Zutaten für 4 Personen:

4 Eier,
300 g Semmelwürfeln,
400 ml Milch,
Gewürze, Salz, Pfeffer, Muskat,
und frischgehackte Petersilie, oder Schnittlauch,

---------------------------------
Frischhaltefolie

Alles gut miteinander verrühren, mindenstens 15-20 min ruhen lassen.
Ca. 50 cm Stücke von der Frischhaltefolie abschneiden und die
Semmelknödelmasse drauf verteilen. Fest zusammenrollen, die enden fest verschrauben, damit die nicht aufgehen können.
Im Salzwasser ca. 20 min köcheln.

 


















                  




                  Vadas zsemlegombóccal


Hozzávalók 4 személyhez:

1 kg marhahús,
200 g sárgarépa,
200 g petrezselyemgyökér,
1 hagyma, 
1 fokhagyma,
2 babérlevél,
2 ek mustár,
2 ek citromlé,
1 csipet cukor,
1 pohár tejföl,
1 ek liszt,
só, bors,
vegeta, vagy hasonló fűszer, ki mit használ,
olaj a hús sütéséhez,

Elkészítése:

A húst megmossuk és szép szeletekre vágjuk. Fontos, hogy a szálakkal szemben szeljük, hogy ne legyen rágós.
A zöldségeket megtisztítjuk, daraboljuk. (nem kell túl apróra, mert el lesz turmixolva).
Egy serpenyőben megsütjük a hússzeleteket és rögtön egy nagy lábosba rakjuk. Ugyanúgy megpirítjuk a zöldségeket is, és a hús tetejére tesszük. Felöntjük a feléig vízzel, befűszerezzük. Vegeta, só, bors, babérlevél.
Kb 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha puha a hús, kiszedjük 
őket egy tányérra. Kivesszük a babérleveleket is, eldobjuk. Hozzáadjuk a mustárt, citromlevet, csipet cukrot, lisztet és tejfölt. Egy botturmixszal  szép simára pépesítjük a szószt. Ízlés szerint fűszerezzük. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, mégegyszer felforraljuk, hogy az ízek átérjenek.

Zsemlegombóc zsugorfóliában főzve

Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás,
300 g  szárított zsemlekocka,
400 ml tej,
só, bors, szerecsendió,
zöld fűszernövények tetszés szerint:
petrezselyem, snidling, stb.
folpack,

Elkészítése:

Az összes hozzávalót összekeverjük és hagyjuk legalább 15-20 percig állni.
Kb. 50 cm darabokat levágunk a folpackból. (kb. 2-3 db-ra lehet osztani.) Elosztjuk rajta a masszát, szorosan feltekerjük, a végeit szorosan összecsavarjuk.
Sós vízben kb 20 percig főzzük. (nem kell zubognia a víznek) 




 

Kommentare