Marzipan-Nuss-Stollen - Marcipános diós-magvas stollen
Marzipan-Nuss-Stollen
Zutaten:
Teig:
250 ml lauwarme Milch,
200 g lauwarmer Honig,
250 g Butter,
1 Hefe (42g)
1 Pckg. geriebene Zitronenschale
(oder die Schale von 1 Bio-Zitrone gerieben)
1000 g Mehl,
1 KL Zimt,
1/2 KL Kardamon
Von den ganzen Zutaten einen Hefeteig herstellen. Zugedeckt ca. 90 Minuten gehen lassen.
Füllung:
200 g Marzipan,
5 EL Aprikosenmarmelade,
100 g gehackte Walnüsse,
100 g geröstete, gehackte Haselnusskerne,
50 g gemischte Körner,
100 g Sultaninnen in ein Schuss Rum eingeweicht,
1 Pckg. geriebene Orangenschale,
--------------------------------
ca. 50 g lauw. Butter zum Einpinseln
Puderzucker zum Bestreuen
Den Marzipan mit der Marmelede mixen, damit es schmierbar ist.
Den fertigen Teig auf 3-4 Stücke teilen.
Den Teig ovalförmig ausrollen, mit der Marzipan-Marmelade-Gemisch einschmieren. Die Nüsse, Körner , Sultaninnen verteilen.
Von der lange Seite aufrollen. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Erneut ca. 30 Minuten gehen lassen.
Im vorgeheizten Backofen auf 180° 30-50 Minuten backen. (je nach dem, wie gross sie sind)
Wenn fertig ist, sofort mit der Butter einpinseln und reichlich mit Puderzucker bestreuen. Ganz auskühlen lassen. In der Frischhaltefolie gepackt sind sie wochenlang haltbar.
Marcipános diós-magvas stollen
Hozzávalók:
Tészta:
250 g langyos tej,
200 g langyos méz,
250 g vaj,
1 kocka élesztő
(42gr.),
1 csomag reszelt citomhéj,
1000 g liszt,
1 kk fahéj,
1/2 kk
kardamon
Az összes hozzávalóból kelttésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk kb. 90 percig kelni.
Töltelék:
Az összes hozzávalóból kelttésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk kb. 90 percig kelni.
Töltelék:
200 g marcipán,
5 ek. baracklekvár,
100 g aprított dió,
100 g
pirított, aprított mogyoró,
50 g kevert magvak (ami van, tetszés szerint)
100 g
mazsola (beáztatva egy korty rumba)
1 csomag reszelt narancshéj
---------------------------------------
50 g meleg vaj a bekenéséhez,
porcukor a beszóráshoz
A marcipánt összekeverjük egy mixerben a lekvárral, hogy kenhetős legyen.
Ha megkelt a tészta, elosztjuk 3-4 felé.
Kisodorjuk oválisra, megkenjük a marcipán masszával, rászórjuk a dióféléket, magvakat és a mazsolát is. Feltekerjük, stollenformájúra formáljuk. Egy sütőpapírral bevont tepsire rakjuk őket egymás mellé és hagyjuk további 30 percet pihenni.
A sütőt 180° felmelegítjük, így sütjük a stollenokat....ha nagyok 50 percig, a kicsiknek elég 30 percig is.
Kivétel után még melegen lekenjük folyékony vajjal és jól beszorjuk porcukorral.
Teljesen kihűtjük, majd zsugorfóliába tekerjük. Így,hűvös, száraz helyen hetekig is eláll .
Kommentare
Kommentar veröffentlichen