Körner-Dreieck - Magvas háromszög




                                                Körner-Dreieck

Zutaten:

300 g Weizensauerteig,
-------------------------------
1.)
200 g helles Dinkelmehl,
150 g 1150-er Roggenmehl,
150 g 1050-er Weizenmehl,
100 g Naturyoghurt,
250 g lauwarmes Wasser,
-------------------------------
2.)
150 g Weissmehl,
12 g Salz,
1 KL Honig,
20 g gepuffte Amaranth,
2 EL Oel,
15 g Backmalz,
------------------------
50-60 g gemischte Körner,
gleiche Menge heisses Wasser,
-------------------------------
Zubereitung:

Vorige Abend:
Sauerteig aus den Kühlschrank nehmen und mit 
150 g Mehl + 150 g Wasser füttern. Gründlich umrühren und zugedeck über Nacht reifen lassen.

Morgens:
Die gemischte Körner in einer beschichtete Pfanne leicht rösten (ohne Oel) und mit gleiche Menge Wasser auffüllen, quellen lassen.

Die Zutaten aus 1.) miteinander vermischen und 60 Minuten stehen lassen.
Danach: 
Von den Sauerteig von vorigen Abend 300g abwiegen. 
In eine Küchenmaschine, oder Brotbackautomat geben, den Mehl-Wasser-Teig dazugeben und die Zutaten von der  2.) auch dazuwiegen. Die Maschine ca. 10-12 Minuten kneten lassen.
Auf ein bemehltes Brett legen, per Hand nochmals durchkneten, rund formen und in eine Schüssel geben. Zugedeckt ca. 1 Stunde gehen lassen. Erneut aufs Brett legen, halbieren. Jeweils eine runde Kugel formen, flachdrücken und auf 6 Stücke teilen. 
Auf die 3-Ecke von den Körner verteilen und auf ein Blech nebeneinander legen. Mit frischhaltefolie zudecken und erneut 60 Minuten ruhen lassen.
Backofen auf 230° vorheizen. Ein kleines Blech mit Wasser auf den Backofenboden legen. 
Die Brötchen ca. 20 Minuten backen. Auf ein Gitter auskühlen lassen.


                            Magvas háromszög

 Hozzávalók:

300 g búzakovász,
--------------------------
1.)
200 g világos tönkölyliszt,
150 g 1150-es rozsliszt, (rozs-kenyérliszt)
150 g 80-as búzaliszt,
100 g natúr joghúrt,
250 g langyos víz,
--------------------------
2.)
150 g liszt,
12 g só,
1 kk méz,
2 ek olaj,
20 g puffasztott amaránt,
15 g sütő-malátapor, ( el is hagyható)
---------------------------
50-60 g kevert magvak, 
ugyanannyi forró víz

Elkészítése:

Előző este:
A kovászt  kivesszük a hűtőből  és megetetjük:
150 g liszt,
150 g víz
Alaposan megkeverjük és reggelig hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

Reggel:
Az 1.) hozzávalókat egy tálban összekverjük egymással és hagyjuk 60 percig pihenni.

A magvakat egy bevont serpenyőben olaj nélkül gyengén megpirítjuk, és ráötjük a forró vizet. Hagyjuk dagadni.

Egy dagasztógépbe mérünk 300 g kovászt, hozzáadjuk az 1.) és 2.)-es  hozzávalókat és 10-12 percig dagasztatjuk.
Egy lisztezett deszkára tesszük, kézzel alaposan átdolgozzuk, gombóc formájura kerekítjük, és egy tálban letakarva 60 percig pihentetjük.
Ezután ismét a deszkára borítjuk, elfelezzük. Újból kerek cipókra formázzuk. Kézzel lenyomkodjuk a cipókat, 6 cikkre osztjuk. 
A háromszögekre rákenünk egy-egy adagot  az áztatott magvakból. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük őket. Folpakkal betakarva ismét pihentejük kb 60 percet.
Felmelegítjük a sütőt 240°-ra, az aljába  egy vízzel töltött kis
tepsit teszünk. 
Kb. 20 perc alatt megsütjük, majd egy rácson kihűtjük őket.



 

 








Kommentare