Halbweissbrot ohne Kneten mit Sauerteig - Dagasztás nélküli félbarna kovászos kenyér




  


  Halbweissbrot ohne Kneten mit Sauerteig

Zutaten:

300 g Weizensauerteig,
200 g  Roggenmehl 1150,
50 g  Roggenschrot,
350 g Weizenmehl 1050,
50 g Weizengries,
50 g Weizenmehl 550,
24 g Salz,
30 g Oel,

Zubereitung:

In einer grossen Schüssel alle Zutaten gründlich miteinander vermischen. Braucht man nicht kneten. 
Zugedeckt am besten über Nacht kalt stellen. Für minstens 8-12 Std.
Morgens auf Zimmertemperatur 1 Stunde ruhen lassen.
Auf ein beöltes Brett stürzen, flachdrücken und die Ecken in die Mitte ziehen.
Die Schüssel einölen und den Teig wieder reinlegen. Zugedeckt erneut 1 Stunde ruhen lassen.
Direkt in der Schüssel den Teig falten: von der Schüsselwand den Teig rund herum in die Mitte ziehen. Noch einmal diesen Vorgang wiederholen: also, nach 60 min Ruhezeit, falten.
Erneut zugedeckt ruhen lassen für 30 min.
Dann ofen auf 220° einschalten.
Wenn der warm genug ist, das Brot in ein eingeöltes Gusseisentopf stürzen. Bestreuen mit Roggenschrot und einschneiden. 
Mit Deckel 30 min backen. Dann Temperatur auf 200° senken. Nach weitere 15 min den Deckel abnehmen und ca 15 min
fertigbacken.








      Dagasztás nélküli félbarna kovászos kenyér


Hozzávalók:
300 g búzakovász,
200 g rozsliszt (RL 90 vagy RL125)
50 g durva rozsliszt,
350 g BL 80 búzaliszt,
50 g gríz,
50 g BL 55 búzaliszt,
24 g só,
500 g víz,
30 g olaj,


Elkészítése:

A hozzávalókat lehetöleg este összekeverjük egy tálban. Nem kell dagasztani, csak kézzel annyira keverjük össze, hogy egyforma legyen mindenhol. Eléggé nedves, ragacsos a tészta. Betakarva   legalább 8-12 órára  hidegre tesszük.
Reggel szobahömérsékletre tesszük és hagyjuk 1 órát hozzászokni.
Ezután egy enyhén olajozott deszkára borítjuk. Kívülröl befelé húzzuk a sarkait. A tálat kiolajozzuk és visszatesszük a tésztát pihenni. 60 perc után direkt a tálban hajtogatjuk: a tál falától behúzzuk a tésztát a közepéig, körbe-körbe forgatva a tálat.
Ismét 60 percig pihentetjük, majd ugyanúgy, mint az elöbb behúzzuk a kenyér széleit a tálban. Ismét hagyjuk pihenni 30 percet.                                                             
Ezután bekapcsoljuk  a sütöt 220°-ra. Ha elég meleg a sütö, a tésztát fejjel lefelé belerakjuk egy kiolajozott öntöttvas lábosba.
Megszórjuk a durva rozsliszttel és bevágjuk.
Tetövel befedve 45 percig sütjük, majd a hömérsékletet 200°ra csökkentjük. 15 perc múlva levesszük a tetejét és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kommentare