Entenleberwurst - Kacsamájkrém




                                                  Entenleberwurst

Hozzávalók:

200 g Entenleber 
100 g Enten-oder-Gänseschmalz,
1 Zwiebel,
1 Apfel,
1 1/2 gekochte Eier,
1 Prise Zucker,
Salz, Pfeffer, 
1 KL Kapern,
4-5 Zweige frische, oder  1 KL getrocknete Oregano,

Zubereitung:

Die Eier hart kochen, schälen. Von der Leber die Sehnen abschneiden,  und waschen. Auf Küchenpapier legen. 
Zwiebel schälen, kleinschneiden. Apfel schälen, entkernen, in Scheiben schneiden. 
In eine Pfanne  2-3 EL Schmalz geben, erhitzen und die Leber reingeben. Von allen Seiten anbraten, Hitze reduzieren und noch 3-4 Minuten braten.  Die Leber und das überschüssige Fett  gleich in einen Zerkleinerer geben. 
Die Pfanne weiter benützen, erhitzen. Die Apfel mit der Prise Zucker karamellisieren, zur Leber geben. Die Zwiebel anrösten und auch zu der Leber geben. Die Restlichen Zutaten dazu geben, aud die Kräuter und Gewürze. Mit dem Zerkleinerer gut pürieren, damit eine homogene Masse entsteht.
Abschmecken und in ein gut verschliessbaren Gefäss geben. Wenn die Leberwurst ganz abgekühlt ist, in den Kühlschrank stellen.


                                     Kacsamájkrém

 
 Hozzávalók:

200 g kacsamáj,
100 g kacsazsír,
1 1/2 főtt tojás,
1 hagyma,
1 alma, 
1 csipet cukor,
1 kk kapribogyó,
só, bors,
4-5 szál friss oregánó, vagy 1 kk szárított,

Elkészítése:

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk. A májról levágjuk az inakat, megmossuk és egy konyhapapirra fektetjük. 
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
Egy serpenyőt megforrósítunk, teszünk bele 2-3 kanál zsiradékot és megsütjük a májat pirosra. Ezután takarék lángon még 3-4 percig sütjük. Egy elektormos aprítóba tesszük a megsűlt májakat. Ugyanazzal a serpenyővel dolgozunk tovább. Megkaramellizáljuk az almaszeleteket, hozzáadjuk a májhoz. Majd a hagymát pirítjuk meg szép pirosra. Szintén a többihez adjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, tojásokat, fűszereket, stb.
Szép simára turmixoljuk az egészet. Egy jól zárható edénybe tesszük a még meleg májkrémet és ha kihűlt a hűtőbeben tároljuk.

 

Kommentare