Buttertoast mit Sauerteig im Form gebacken - Vajas tósztkenyér kovásszal formában sütve




































 Buttertoast  mit  Sauerteig im Form gebacken

Zutaten für 1 kg Toastbrot:

200 g reife Weizensauerteig,
10 g Stärke, 
10 g Honig,
15 g Backmalz,
40 g weiche Butter,
500 g Weizenmehl,
280 g kalte Milch,
10 g Salz

Zubereitung:

Die ganzen Zutaten in eine Küchenmaschine oder in die Brotbackmaschine geben und mindestens 10-15 min kneten lassen.
Danach rausnehmen, per Hand nochmals gut durchkneten. In eine Schüssel legen, zudecken. Auf einem warmen Ort  auf doppelte gehen lassen. Da es keine Hefe drinn ist, kann es mehrere Stunden dauern, bis es sich verdoppelt hat. Bei mir waren es genau 3 Stunden. Dann den Teig formen und ein beöltes, oder bebuttertes Form legen. Zugedeckt erneut 60 min ruhen lassen. Backofen auf 230° erhitzen.
In vorgeheizten Backofen schieben.  Nach 15 min Temperatur auf 210°, nach weitere 15 min auf 190° stellen, dann wieder 15 min backen.

(In dem Toastbackform habe ich erstemal gebacken. Ich werde nächstemal ca. 200 g mehr Teig reingeben, damit der Form ganz ausgefüllt ist.)










  


    



 Vajas tósztkenyér kovásszal formában sütve

Hozzávalók:

200 g búzakovász,
10 g kukorica-vagy burgonyakeményítő,
10 g méz,
15 g sütő-maláta
40 g vaj,
500 g búzaliszt,
280 g hideg tej,
10 g só,


Az egész hozzávalókat a szokásos módon vagy a dagasztógépbe, vagy pedig a kenyérsütőgépbe tesszük. Hagyjuk 10-15 percig dagasztani, majd dolgozzuk át kézzel is. Betakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Nálam 3 órába telt)
Megformáljuk a kenyeret és beletesszük a kivajazott, vagy kiolajozott kenyérformába (toasztformába). Ismét hagyjuk egy órát pihenni. Bekapcsoljuk a sütőt 230°-ra, ha elég forró, betesszük a kenyeret a sütőbe.
45 percig sütjük, de 15 percenként csökkentjük egy kicsit a hőmérsékletet. (230-210-190°)

(Előszőr sütöttem igazi tósztkenyér formában.Így nem tudtam, hogy pontosan mennyi fér bele. Legközelebb 200 grammal többet fogok készíteni, hogy a tészta teljesen kitöltse a formát.)







Kommentare