Zebra-Hefekuchen - Zebrakalács
Zebra-Hefekuchen
Diese Kuchen ist zufällig entstanden, so wie er ist. Ich wollte mal was ganz anderes, anderen Form oder sollte anders aussehen.. Also, so ist er mir gelungen, seht mal selbst. Natürlich kann man beliebig formen...auch als Zopf, oder gedreht, aufgerollt. Ich schreibe einfach, wie ich den gemacht habe.
Zutaten:
600 g Mehl,
12 g Hefe,
300 ml
Milch,
1 Ei
2
Dotter,
1 gehäufte
EL Crème fraîche oder fettiger Schmand,
2 1/2 EL
Zucker,
1 Pr. Salz,
-------------------------
80 g weiche
Butter
-------------------------
2 EL
Kakaopulver,
1 TL.
Zucker,
-------------------------
1 Ei zum Bepinseln.
Die ganzen Zutaten (ausser Butter) in die Küchenmaschine geben und einen geschmeidigen Teig kneten. Nach ca. 3-4 min. die Butter dazugeben und fertig kneten.
Den Teig
halbieren und die Hälfte mit dem Kakaopulver und Zucker verkneten. Den Teig auf
das Doppelte gehen lassen. (Es dauert länger wie sonst, da es mit weniger Hefe
gemacht worden ist)
Wenn der
Teig richtig gegangen ist, 80 g Stücke auswiegen. Vom weissen Teig 7 Stck. und vom dunklen Teig 8 Stck. schön rund Formen
und auf ein nicht bemehltes Brett (auswirken) zugedeckt für 10 min. ruhen
lassen.
Jeder
einzelne nacheinander ausrollen, ca. so gross wie Pfannenkuchen. Immer
abwechselnd mit der Farbe, jeweils 3 Stück aufeinander. Wie einen Pfannkuchen aufrollen
und in eine kleinere Backform nebeneinander legen. (Bei mir ist die letzte
Rolle nicht mehr reingegangen, deswegen habe ich von innen die Verzierung oben
gemacht.
Zugedeckt
wieder gehen lassen. ca. 45 min. (man kann sehen, wenn der Kuchen schön
gegangen ist.)
Mit
verquirltem Ei bestreichen und in den vorgeheizten Backofen schieben.
Bei 200°
40min. backen.
Zebrakalács
Ez a kalács véletlenül készült ilyenre. Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni, új recepteket létrehozni. Szeretem, ha valami másképp néz ki, valami különleges. Ez most így sikerült. Leírom nektek, hogy csináltam. Természetesen lehet másképp formázni, lehet fonni, csavarni, tekerni, ki hogy akarja. Én most egyszerűen leírom, hogy én hogy készítettem.
Hozzávalók:
600 g liszt,
12 g élesztő,
1 egész tojás és 1 sárgája,
1 púpos evőkanál zsíros tejföl,
300 g tej,
2 1/2 ev cukor,
1 kis só
------------------
80 g puha vaj
-------------------
2 ek kakaópor,
1 kk cukor
--------------------
1 tojás a kenéshez
A fenti hozzávalókból a konyhagépben egy kelttésztát gyúrunk. Kb. 3-4 perc
után hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztjuk.
A kidagasztott tésztát kétfelé osztjuk és az egyik feléhez a kakaót és
cukrot adjuk, majd tovább dagasztjuk.
Hagyjuk duplájára kelni, ami tovább tart, mint különben, mert kevés
élesztő van a tésztájában.
Ha megkelt, elosztjuk 80 g-os darabokra. A fehérből 7, a sötétből 8 db
lesz. Egyenként kigömbölyítjük a nem lisztes deszkán és letakarva 10
percig pihentetjük.
Most a gombócokat egyenként kinyújtjuk kb. palacsinta nagyságra.
Felváltott színekkel mindig 3-at teszünk egymásra és feltekerjük, mint egy
palacsintát. Egy kisebb kibélelt, vagy kivajazott tepsibe egymás mellé
fektetjük a tekercseket. (Nekem a végén kimaradt egy, abból készült a szélére a
díszítés.)
Ezután betakarva megint kelni hagyjuk kb. 45 percig. (Látszik, amikor
szépen feljön.)
Felvert tojással bekenjük és a forró sütőbe tesszük.
Előmelegített sütőben 200°-on 40 percig sütjük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen