Zebra-Hefekuchen - Zebrakalács




                                                        


                         Zebra-Hefekuchen



Diese Kuchen ist zufällig entstanden, so wie er ist. Ich wollte mal was ganz anderes, anderen Form oder sollte anders aussehen.. Also, so ist er mir gelungen, seht mal selbst. Natürlich kann man beliebig formen...auch als Zopf, oder gedreht, aufgerollt. Ich schreibe einfach, wie ich den gemacht habe.

Zutaten:
600 g Mehl,
12 g Hefe,
300 ml Milch, 
1 Ei 
2 Dotter, 
1 gehäufte EL Crème fraîche oder fettiger Schmand, 
2 1/2 EL Zucker, 
1 Pr. Salz,
-------------------------
80 g weiche Butter
-------------------------
2 EL Kakaopulver,
1 TL. Zucker,
-------------------------
1 Ei zum Bepinseln.

Die ganzen Zutaten  (ausser Butter) in die Küchenmaschine geben und einen geschmeidigen Teig kneten. Nach ca. 3-4 min. die Butter dazugeben und fertig kneten.

Den Teig halbieren und die Hälfte mit dem Kakaopulver und Zucker verkneten. Den Teig auf das Doppelte gehen lassen. (Es dauert länger wie sonst, da es mit weniger Hefe gemacht worden ist)
Wenn der Teig richtig gegangen ist, 80 g Stücke auswiegen. Vom weissen Teig 7 Stck.  und vom dunklen Teig 8 Stck. schön rund Formen und auf ein nicht bemehltes Brett (auswirken) zugedeckt für 10 min. ruhen lassen.

Jeder einzelne nacheinander ausrollen, ca. so gross wie Pfannenkuchen. Immer abwechselnd mit der Farbe, jeweils 3 Stück  aufeinander. Wie einen Pfannkuchen aufrollen und in eine kleinere Backform nebeneinander legen. (Bei mir ist die letzte Rolle nicht mehr reingegangen, deswegen habe ich von innen die Verzierung oben gemacht.
Zugedeckt wieder gehen lassen. ca. 45 min. (man kann sehen, wenn der Kuchen schön gegangen ist.)
Mit verquirltem Ei bestreichen und in den vorgeheizten Backofen schieben.
Bei 200° 40min. backen.






                            
                             Zebrakalács
   
Ez a kalács véletlenül készült ilyenre. Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni, új recepteket létrehozni. Szeretem, ha valami másképp néz ki, valami különleges. Ez most így sikerült. Leírom nektek, hogy csináltam. Természetesen lehet másképp formázni, lehet fonni, csavarni, tekerni, ki hogy akarja.  Én most egyszerűen leírom, hogy én hogy készítettem.
 
Hozzávalók:

600 g liszt,

12 g élesztő,

1 egész tojás és 1 sárgája,

1 púpos evőkanál zsíros tejföl,

300 g tej,

2 1/2 ev cukor,

1 kis só

------------------

80 g puha vaj

-------------------

2 ek kakaópor,

1 kk cukor

--------------------

1 tojás a kenéshez


A fenti hozzávalókból a konyhagépben egy kelttésztát gyúrunk. Kb. 3-4 perc után hozzáadjuk  a puha vajat és tovább dagasztjuk. 

A kidagasztott tésztát kétfelé osztjuk és az egyik feléhez a kakaót és cukrot adjuk, majd tovább dagasztjuk.

Hagyjuk duplájára kelni, ami tovább tart, mint különben,  mert kevés élesztő van a tésztájában.

Ha megkelt, elosztjuk 80 g-os darabokra. A fehérből 7, a sötétből 8 db lesz. Egyenként kigömbölyítjük a nem lisztes deszkán és  letakarva 10 percig pihentetjük. 

Most a gombócokat egyenként kinyújtjuk  kb. palacsinta nagyságra. Felváltott színekkel mindig 3-at teszünk egymásra és feltekerjük, mint egy palacsintát. Egy kisebb kibélelt, vagy kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük a tekercseket. (Nekem a végén kimaradt egy, abból készült a szélére a díszítés.)

Ezután betakarva megint kelni hagyjuk kb. 45 percig. (Látszik, amikor szépen feljön.)

Felvert tojással bekenjük és a forró sütőbe tesszük.

Előmelegített sütőben 200°-on 40 percig sütjük.







Kommentare