Schwäbische Zwiebelkuchen - Sváb hagymás pite




























        
              Schwäbische Zwiebelkuchen

Zutaten:

Vorteig:

100 g Mehl,
150 ml lauw. Milch,
10 g Hefe, 
1 KL Zucker
 Zusammenkneten und 1-2 Stunden gehen lassen.

Danach für den Hauptteig:

der Vorteig +
1 KL Salz,
150 g Mehl,
50 g Butter,

Alles gut zusammenkneten, bis man einen schönen, geschmeidigen Teig hat.
Zugedeckt auf Doppelte gehen lassen.
Solange kann man mit der Zwiebelmasse weitermachen.

Füllung:
500 g Zwiebeln,
50 g Butter,
1 EL Mehl,
------------------
2-3 Eier,
120 g Sahne,
70-100 g kleingeschnittene Bacon, Schinken, oder Speck,
50 g geriebener Käse,
Salz, Pfeffer,
1/2 KL Kümmel,
ein wenig Chiliflocken, gemahlen

Zubereitung:

Die Zwiebeln grob hacken, im Butter andünsten. Auf die Seite stellen und das Mehl unterrühren.
In einer kleinen Schüssel Eier mit Sahne, Speck und Käse zusammenrühren. Mit den Gewürzen abschmecken.
Zu den Zwiebeln mischen, alles gut vermengen, nochmal abschmecken.
Wenn der Teig gut aufgegangen ist, rund ausrollen.
In ein gebutterten Tarte-form legen. (Mein Form ist  mit Keramic beschichtet, deswegen musste ich nicht mit Butter einpinseln)
Die Kuchenränder gut hochziehen, damit die Füllung nicht rauslaufen kann. 
Die Füllung reingeben, dann den Teig bisschen zurückschlagen.
Im vorgeheizten Backofen bei 200° ca. 35 min fertigbacken.
Am besten schmeckt er noch lauwarm mit einem Gläschen Most.




                                     Sváb hagymás pite

El
őtészta:

100 g liszt,  
150 g langyos tej, 
10 g élesztő
1 kk cukor,
Hagyjuk 1-2 oràt, hogy duplájára keljen.

Utána hozzáadunk:
1 kk só, 
150 g liszt,
50 g vaj
------------------
Addig dagasztjuk, amíg egy kellemes, selymes tészta nem keletkezik.
Hagyjuk  duplájára  kelni.

Töletelék:
500 g hagyma,
50 g vaj,
1 ek liszt,
-------------------
2-3 tojás,
120 g tejszín,
75-100 g aprított húsos szalonna, sonka,  vagy Bacon,
50 g reszelt sajt,
só, bors,
1/2 kk köménymag / darált
egy késhegynyi Erőspista...vagy hasonló,
Elkészítése:
A hagymát felszeljük kockára, de nem kell nagyon elaprózni.  
A vajjal szép üvegesre dinszteljük, sütjük, de nem szabad elégetni! Félretesszük, majd a lisztet belekeverjük.
Egy kis edényben összekeverjük a tojást, a szalonnával, tejszínnel, reszelt sajttal. Sóval, borssal, köménnyel és erőspistával ízesítjük.
Mikor már  jól megkelt a tészta,  és kih
űlt a hagyma, hozzátesszük a hagymához a tejszínes tojásos keveréket.
A kelttésztát elsodorjuk, kibéleljük vele a formánkat, a szélét jól felhúzzuk, hogy  elég magas legyen a hagymamasszához. (Az én formám a képen kerámia bevonatos, nem kellett bevajazni. De különben be kell vajazni a formát. Papírral nem lehet kibélelni, mert akkor a széle nem marad fent) Beleöntjük a hagymamasszát, aztán kicsit visszahajtjuk a tészta szélét. (Vigyázat, a massza még feljön a sütés alatt.)
El
őmelegített sütőben 200°-on kb. 35 percig sütjük.
A legfinomabb még jó langyosan, egy pohár musttal....nyammi 






Kommentare