Sauerteig - Kovász
75 g. 1050-er Weizenmehl
------------------------------ -
verrühren, zugedeckt stehen lassen 48 Stunden.------------------------------
-----------------------------
------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Búza-kovász
1. nap:--------------------------------------
---------------------------------------
-------------------------------------------------
-------------------------
Ma: azaz 2015 május 2.-án még hozzáfűzöm, hogy az elején nem elég erős a kovász. Jó, ha még öregtésztát is adunk hozzá, de minél többet használjuk, annál erősebb lesz. ( tehát minél többször van etetve) (ez a rozskovászra is vonatkozik)
-------------------------------------------------------------------------------
Rozskovász
Majdnem ugyanúgy készül, mint a másik: ( ebből csak egy kis mennyiség lesz, természetesen, ha valaki nagy mennyiséget akar, többet kell készítenie, de egy normalis méretü kenyérhez így elég.)
1. nap:
50 g langy. víz,
50 g rozsliszt tk.
-----------------------------
-----------------------------
összekeverjük és 24 órát pihentetjük
2.-4. nap minden nap:
50 g langy. víz
50 g világos rozsliszt
---------------------------------
---------------------------------
összekeverjük és 24óràt pihentetjük.
Az ötödik napon, az újabb 24 óra elteltével kész a rozskovász.
150 g-ot egy tálkába vagy üvegbe teszünk és mehet a hűtőbe.
Egy nappal a kenyérsütés előtt kivesszük, megetetjük és 24 óra múlva megint lehet használni.
Megint kiveszünk belőle, sütünk vele....a maradék mehet ismét a hűtőbe....
---------------------------------------------------------------------------
Kommentare
Kommentar veröffentlichen