Rindersteak mit Pfeffersauce, Rosmaringkartoffeln und Gemüse - Marhasteak Cognak-bors-szósszal, rozmaringos burgonyával és zöldségkörettel




Rindersteak mit Pfeffersauce, Rosmaringkartoffeln und Gemüse


Zutaten für 2 Personen

2 Steaks  a 250 g,
6-8  Bacon-Scheiben,
Salz Pfeffer,
--------------------
2 EL Tomatenpüree,
2 EL Kognac,
100 ml Bouillon,
2 KL Grüne Pfeffer /aus dem Glas
Salz, Pfeffer,
50 ml Sahne
---------------------
300 g kleine Kartoffeln,
2 Stiele Rosmaring,
1 KL Butter,
---------------------
2 Stiele Stangensellerie
4 Frühlingszwiebeln,
6-8 Coctailtomaten
1 Pr. Zucker,
Salz Pfeffer,
1 KL Butter

Zubereitung.

Fleisch 2 Stunden vor der Zubereitung aus dem Kühlschrank holen. (jedes Fleisch sollte man)

3/4 Stunde vor dem geplanten Mittagessen:
Kartoffeln schälen, im Salzwasser kochen. (al dente) Dann abgiessen.
Gemüse putzen, waschen, im Salzwasser für 2-3 min. kochen. Im Eiswasser oder im sehr kalten Wasser abschrecken. Abgiessen, auf die Seite stellen.
Backofen auf 140° einstellen.  Die Speiseteller auf den Backofenboden stellen, damit sie warm werden bis zum Servieren.    Auf den Blech ein Teller  und drauf ein  Gitter legen...worauf dann das Fleisch kommt.
Das Fleisch mit dem Bacon seitlich umwickeln, eventuell mit Zahnstocher feststecken.
Eine Beschichtete Pfanne  heiss werden lassen, 1-2 EL Ol reingeben, dann das Fleisch scharf
anbraten. In der Pfanne während dem Anbraten mit Salz, Pfeffer würzen.
Von der Pfanne nehmen und in den Backofen auf dem Gitter legen. Das Fleisch bleibt solange, bis man den restlichen Beilagen zubereitet.
In die noch heisse Pfanne die Tometenmark geben, scharf anbraten, mit Bouillon und dem Cognac ablöschen. Die Pfeffern dazugeben, mit Salz, Pfeffer würzen, dann mit der Sahne ablöschen. Es sollte eine cremige, feine Sauce geben.
Eine andere Pfanne heiss werden lassen.  Butter reingeben, dann die Kartoffeln durchschwenken. Nach 2-3 min. den  Rosmaring dazugeben. Die Kartoffeln dann rausholen, warmstellen.
In der gleichen Pfanne weitermachen. Erneut heiss werden lassen. Butter reingeben, das Gemüse dazutun, mit eine Prise Zucker bestreuen und 1-2 min. durschwänken.
Alles dierekt auf den  warmen Tellern anrichten.


















Marhasteak Cognak-bors-szósszal, rozmaringos burgonyával és zöldségkörettel

Hozzávalók:

2 marhasteak /250 g,
6-8 Baconszelet,
Só, bors
----------------------
2 ek sűrített paradicsom,
2 ek Cognak,
100 ml Bouillon / húsleveslé,
só, bors,
2 kk zöldbors, (kis üvegben kapható)
50 ml tejszín,
-------------------------
300 g burgonya,
2 szál rozmaring,
1 kk vaj,
------------------------
2 szál zeller,
4 szál zöldhagyma,
6-8 koktélparadicsom,
1 cs cukor,
só, bors,
1 kk vaj
-------------------------

Elkészítése:

2 órával előbb kivesszük a húst a hűtőből és hagyjuk a szobahőmérsékleten.

3/4 órával a tervezett ebéd előtt elkezdjük:
Burgonyát meghámozzuk, sós vízben nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és sós vízben kb. 2-3 percig főzzük.
Egy szűrővel direkt a jéghideg vízbe tesszük, majd leszűrjük és félretesszük.
A sütőt bekapcsoljuk 140°-ra. A sütő aljába tesszük a tányérokat, hogy melegek legyenek a tálaláskor. 
A sütőlemezre egy lapostányért helyezünk, arra pedig egy rácsot. Erre jön majd a hús.
A húsok oldalára feszesen rátekerjük a baconokat, esetleg megtűzzük fogvályóval. 
Egy bevont serpenyőt felforrósítunk, aztán két kanál olajat teszünk bele és a húsokat jó pirosra, hirtelen megsütjük. 2-3 perc kell mindkét oldalról és  csak egyszer fordítjuk meg. Direkt sütés közben borssal és sóval fűszerezzük.  A megpirított  húsokat a sütőbe,  rácsra fektetjük. A levük le fog csepegni az alatta lévő tányérra, így nem a levében úszik, nem lesz rágós.
A serpenyőt tovább használjuk. Mivel hogy forró, lehet máris beletenni a sűrített paradicsomot. Hagyjuk kicsit megpirulni, felöntjük  a cognakkal és a húsleveslével. Beletesszük a zöldborsot (nem zöldborsót). Fűszerezzük, ha szükséges egy kis borssal, sóval.
Egy másik serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a vajat és ha forró a burgonyát is. 1-2 percig pirítjuk, majd az aprított rozmaringgal megszórjuk. Egy tányérba rakjuk és betesszük a hús mellé.
A serpenyőbe ismét egy kis vajat és egy csipet cukrot  teszünk, majd a zöldségeket átforgatjuk benne. 
A meleg tányérokra tálalunk.
Egy pohár száraz vörös bor illik hozzá.



Kommentare