Marmorkuchen - Márványos kuglóf
Marmorkuchen
Zutaten:
200 g weiche Butter,
160 g + 120 g Zucker,
Vanille,
Zitronenschale,
2 EL Rum,
6 Eier, getrennt,
1 Pr. Salz,
100 g Stärke,
180 g Mehl,
1/2 Pckg Backpulver,
100 ml lauw. Milch,
20 g Kakaopulver,
Zubereitung:
Backofen auf 175° einschalten, die gewünschten Kuchenformen ausbuttern und
mit Semmelbrösel bestreuen. Der Teig eignet sich hervorragend auch als Muffin
oder im Glas gebacken.
Die Butter mit dem 160 g Zucker, Vanille und Rum schaumig rühren. Die Maschine weiter laufen lassen.
Nacheinander die Dotter einzeln dazugeben. Das Mehl, Stärke und Backpulver
sieben, mit der Milch abwechselnd zum Eier-Zucker-Gemisch geben.
In einer anderen Schüssel das Eiweiss mit Salz steif schlagen, dabei ca.
nach 1 min. 120 g Zucker dazugeben. Per Hand mit einem Schneebesen den Teig mit
dem Eisschnee unterheben.
Den Teig halbieren. In den einen Teig das gesiebte Kakaopulver unterheben.
Zuerst den weissen, dann den dunklen Teig in die Form geben.
Je nach Formgrösse 50-60 min. backen.
Márványos kuglóf
Hozzávalók:
200 g puha vaj,
160 g + 120 g cukor,
vaníliás cukor vagy vanília,
reszelt bio citromhéj (elhagyható)
2 ek rum (nem rumaroma)
6 tojás (szétválasztva)
1 csipet só
100 g krumpli-keményítő
180 g liszt
½ sütőpor
100 ml langyos tej
20 g kakaópor (igazi, nem cukrozott)
A sütőt 175°-ra kapcsoljuk be. A sütőformát
vagy –formákat vajazzuk ki, szórjuk meg liszttel vagy prézlivel.
Elkészítése:
A vajat a 160 gr cukorral, vaníliával és
rummal habosra keverjük egy konyhagéppel. Hagyjuk a gépet tovább dolgozni,
közben szétválasztjuk a tojásokat és egyenként a sárgáját is hozzáadjuk. Aztán
a lisztet a keményítővel és a sütőporral átszitáljuk. Felváltva hozzáadjuk a
tejjel a masszához.
Egy másik tálban a tojásfehérjéket felverjük a
sóval, amikor már kicsit kemény, hozzáadunk 120 gr cukrot és nagyon keményre
verjük. Szép óvatosan habverővel a lisztes masszához keverjük a habot.
Elfelezzük a masszát. A felébe óvatosan
keverjük bele a kakaóport. Kivajazott vagy olajozott, gyengén lisztezett vagy
prézlivel megszórt kuglófformába öntjük először a világos tésztát, aztán a
sötétet.
Jó
feléig tegyük, maximum ¾-éig mert eléggé megnő. Egy villát vagy valami
hegyes szerszámot egyszer körbehúzunk a tésztán, hogy minta kerüljön bele. (Én egy kisebb kuglófsütőben sütöttem, ezért a maradékot kis befőttes üvegekbe tettem. Ezeket is vajazni kell és ha kisűlt, még forrón zárjuk le, így hetekig eláll. )
175°-os sütőben sütjük, a forma nagyságától függően 50-60 percig. Ha kihűlt tetszés szerint bevonhatjuk mázzal, vagy porcukorral meghinthetjük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen