Marmorkuchen - Márványos kuglóf
















                                          


                                             Marmorkuchen

Zutaten:



200 g weiche Butter,

160 g + 120 g Zucker,

Vanille,

Zitronenschale,

2 EL Rum,

6 Eier, getrennt,

1 Pr. Salz,

100 g Stärke,

180 g Mehl,

1/2 Pckg Backpulver,

100 ml lauw. Milch,

20 g Kakaopulver,



Zubereitung: 



Backofen auf 175° einschalten, die gewünschten Kuchenformen ausbuttern und mit Semmelbrösel bestreuen. Der Teig eignet sich hervorragend auch als Muffin oder im Glas gebacken.


Die Butter mit dem 160 g Zucker, Vanille und Rum schaumig rühren. Die Maschine weiter laufen lassen.

Nacheinander die Dotter einzeln dazugeben. Das Mehl, Stärke und Backpulver sieben, mit der Milch abwechselnd zum Eier-Zucker-Gemisch geben.

In einer anderen Schüssel das Eiweiss mit Salz steif schlagen, dabei ca. nach 1 min. 120 g Zucker dazugeben. Per Hand mit einem Schneebesen den Teig mit dem Eisschnee unterheben.

Den Teig halbieren. In den einen Teig das gesiebte Kakaopulver unterheben.

Zuerst den weissen, dann den dunklen Teig in die Form geben.

Je nach Formgrösse 50-60 min. backen.


                               


                       Márványos kuglóf

Hozzávalók:
200 g puha vaj,

160 g + 120 g cukor,

vaníliás cukor vagy vanília,

reszelt bio citromhéj (elhagyható)

2 ek rum (nem rumaroma)

6 tojás (szétválasztva)

1 csipet só

100 g krumpli-keményítő

180 g liszt

½ sütőpor

100 ml langyos tej

20 g kakaópor (igazi, nem cukrozott)

A sütőt 175°-ra kapcsoljuk be. A sütőformát vagy –formákat vajazzuk ki, szórjuk meg liszttel vagy prézlivel.


Elkészítése:

A vajat a 160 gr cukorral, vaníliával és rummal habosra keverjük egy konyhagéppel. Hagyjuk a gépet tovább dolgozni, közben szétválasztjuk a tojásokat és egyenként a sárgáját is hozzáadjuk. Aztán a lisztet a keményítővel és a sütőporral átszitáljuk. Felváltva hozzáadjuk a tejjel a masszához.

Egy másik tálban a tojásfehérjéket felverjük a sóval, amikor már kicsit kemény, hozzáadunk 120 gr cukrot és nagyon keményre verjük. Szép óvatosan  habverővel a lisztes masszához keverjük a habot.

Elfelezzük a masszát. A felébe óvatosan keverjük bele a kakaóport. Kivajazott vagy olajozott, gyengén lisztezett vagy prézlivel megszórt kuglófformába öntjük először a világos tésztát, aztán a sötétet.
Jó feléig tegyük, maximum ¾-éig mert eléggé megnő. Egy villát vagy valami hegyes szerszámot egyszer körbehúzunk a tésztán, hogy minta kerüljön bele. 
(Én egy kisebb kuglófsütőben sütöttem, ezért a maradékot kis befőttes üvegekbe tettem. Ezeket is vajazni kell és ha kisűlt, még forrón zárjuk le, így hetekig eláll. ) 
175°-os sütőben sütjük, a forma nagyságától függően 50-60 percig. Ha kihűlt  tetszés szerint bevonhatjuk mázzal, vagy porcukorral meghinthetjük.

Kommentare