Kürbis-Brot vom Gärkörbchen - Sütőtökös kenyér


                            


              Kürbis-Brot vom Gärkörbchen 

Vorteig:



200 g Mehl,

200 g Wasser,

10 g Hefe

----------

Mindestens 7 Stunden, aber am besten über Nacht zugedeckt gehen lassen.



400 g Kürbis würfeln  mit 300 g Wasser aufkochen, dann mit dem Stabmixer zusammen pürieren.

Ich habe nach dem pürieren 560 g gehabt, da das Wasser stark verdunstet ist.


Auswiegen:


 500 g BL1050-er, (oder Ruchmehl), 

200 g Dinkelmehl, 

100 g griffiges-Mehl, (Spätzle- oder- Strudelmehl) 

100 g Weissmehl 550-er,

3 EL Kartoffelflocken, 

10 g Sauerteigpulver, 

20 g Salz, 

100-120 g Wasser, 

 2 EL Kürbiskernöl,

+

Vorteig,

Kürbispüree

Zubereitung:

Alles in einer Küchenmaschine gut verkneten. Zugedeckt in der Schüssel ruhen lassen und nach 20 min. nochmals durchkneten. Nach 20 min. nochmal durchkneten. Dann, nach dem dritten Durchkneten, den Teig in die gewünschten Form formen und ins bemehlte Gärkörbchen legen. Ca. 35 min. gehenlassen. 

Backofen auf 230° einschalten. Auf den Ofenboden in einem Behälter Wasser zum Dampfen legen. Backblech im Ofen lassen und miterhitzen.

Wenn die Temperatur erreicht ist, Blech rausholen, Teig kopfüber draufstürzen, einschneiden, dann sofort in den Backofen schieben. 

Nach 20 min. Temperatur zurückschalten auf 200° und weitere 35 min. backen. (je nach Backofen)

Auf ein Gitter legen und mit Wasser einsprühen.



                          



                          Sütőtökös kenyér

 Hozzávalók:

öregtészta:


200gr liszt

200gr víz, 

10 gr élesztő

-----------

Betakarva legalább 7 órát kelesztjük szobahőmérsékleten, de legjobb egy éjszakán keresztül.
--------------------------

400 g sütőtököt kockára vágunk és 300 ml vízben megfőzzük.


Elturmixoljuk botmixerrel, a vízzel együtt. (nekem a végén csak 560gr lett)

-----------------

Kimérünk: 


500 g grahamliszt, 

200 g tönkölyliszt, 

100 g rétesliszt, 

100 g 55-ös,

20 g só, 

3 ek krumplipehely, 
10 g kovàszpor, 
2 ek tökmagolaj, 
100-120 ml víz
+

tökpüré,

öregtészta 


Az összes hozzávalót egy dagasztógépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk. Az üstben hagyjuk és még 3x 20 percenként átforgatjuk a tésztát. Az utolsó 20 perc letelte után megformázzuk a kenyeret, vagy kerekre, vagy hosszúkásra és lisztezett szakajtóba helyezzük. Betakarva megint 35-40 percig hagyjuk kelni.

A sütőt 230° felforrosítjuk a tepsivel együtt. A sütő aljára egy kis tepsit helyezünk vízzel.

Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, a tepsit kivesszük, tésztát fejjel lefelé ráborítjuk  és egy éles késsel bevágjuk.

230°-on sütjük, majd 20 perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 200°-ra és 35 percig tovább sütjük.

Sütés után egy rácsra helyezzük, bespricceljük hideg vízzel és kihűtjük.


Kommentare