Hot Dog im Bretzelteig - Hot Dog perectésztában





                     Hot Dog im Bretzelteig


Zutaten:

320 g 550-er Weizenmehl,
320 g 1050-er Weizenmehl,
2 TL Zucker,
2 TL Salz,
21 g Hefe,
10 g Oel + 
 20 g weiche Butter
--------------------------------------
Wiener Würstchen
--------------------------
 Lauge.... entweder fertige, oder von Pulver hergestellte
Zubereitung:

Wasser mit dem Mehl mischen und mind. 90 min stehen lassen.
In die Maschine geben und kneten lassen. Zucker, Salz, Hefe dazugeben, ca. nach 2 min auch Oel und die Butter. 10 min kneten lassen.
Dann auf ein nicht bemehltes Brett legen, nochmals gut per Hand durchkneten.  Auf die Hände paar Tropfen Oel geben, den Teig und das Brett rundherum bisschen einölen. Mit einer Schüssel zudecken. 3x alle 30 min. falten.
Dann auf 15 Stücke teilen. (ca. 72-75 g) Die Teigstücke auskugeln und nochmals 5 min. ruhen lassen.
Die Kugeln auf dünne Würstchen ausrollen, dann die Würstchen spiràlförmig umwickeln. Man kann  die Würste unten dem Teig auch mit wenig Käse umwickeln und dann den Teig drüberwickeln.
(Ich habe sogar Senf unten den Käse draufgegeben)
Wenn man nicht soviel mit Würstchen möchte, dann auf Laugengebäck formen. Paar min. stehen lassen.
Solange die Lauge vorbereiten.
Die Gebäckstücke für 1 min. in die warme Lauge legen, dann sofort auf mit Backpapier belegtes Blech legen (besser ist Dauerfolie).
Vorgeheizt auf 210° ca. 12-15 min backen.



                   
                     Hot Dog perectésztában

Hozzàvalók:

320 g 80-as kenyérliszt,
320 g félbarna búzaliszt,
(ha nincs, 640 g 80-er)
21 g élesztö,
2 kk só,
2 kk cukor,
360 g langyos víz,
10 g olaj, +
20 g langyos vaj,
-----------------------------
virslik 
---------------------------
 vagy kész lúg, vagy porból készített,


Elkészitése:

A lisztet összekeverjük a vizzel és legalàbb 90 percig betakarva állni hagyjuk.
Ezután a dagasztógépbe tesszük, hozzáadjuk az élesztöt, sót, cukrot, majd kb. 2 perc dagaszás után az olajat és a vajat is. Kb. 10 percig dagasztatjuk, majd kiborítjuk egy nem lisztes deszkára és kézzel egy kicsit átdolgozzuk.
Olajos kézzel bekenjük  a tetejét és körülötte a deszkàt, majd egy tállal leborítva hagyjuk kelni. 3x 30 percenként áthajtogatjuk.
Azután elosztjuk 15 db.-ra . A virslik betekerésére kb. 70-75 g-os adagok kellenek. Zsemléknek vagy pereceknek nagyobbak.
A tésztákat kigömbölyítjük és újból kb. 5 percig pihentetjük.
A virsli betekeréséhez a gombócokból hosszú rudakra sodrunk és a virslikre tekerjük, úgy, hogy a két vége kikukucskáljon. (én a virslikre még sajtot is tekertem és alá mustárt is kentem, a sajtra tekertem a tésztát)
A lúgot elkészítjük  a használati utasitás szerint. Egy üvegtálban (nem fémben) megmelegítjük és mindegyik zsemlét, kiflit, Hot-Dogot 1-1 percre beletesszük. Vigyázzunk, hogy ne érjen a lúg a börünkhöz és ne dolgozzunk fém eszközzel!  A lúgositott Hot-dogokat, zsemléket  egy papírral kibélelt tepsire rakjuk (de még jobb a tartós-sütöfólia). 
Elömelegített sütöben 210°-nàl kb. 12-15 percig sütjük.





 



Kommentare