Gedrehter Kakaozopf - Cifra kalács


                                           Gedrehter Kakaozopf
Ich möchte mit Euch dieses Rezept teilen. Es ist nicht mein eigenes Rezept, sondern vom Internet. Ich habe das Rezept nicht verändert, nur einfach nachgebacken. Probiert mal selber, es lohnt sich,  super einfach zum Nachmachen. Es wird der Lieblingszopf der Familie.
http://gabicsek.blogspot.ch/2014/08/cifrkalacs.html
Zutaten:
400 g Mehl,
70 ml lauw. Milch,
150 g Natur Yoghurt,
1 Ei,
1 Prise Salz,
4 gehäufte EL Zucker,
50 g weiche Butter,
30 g Hefe
-----------------
2 EL Kakopulver,
1-2 EL Milch,
-----------------
Zum einpinseln:
1 Dotter,
1 KL Zucker,
1 KL Milch
Zubereitung:
Von den oberen Zutaten einen Hefeteig kneten. Zugedeckt auf Doppelte gehen lassen.
Wenn er schön aufgegangen ist, halbieren. In die Hälfte den Kakao und Milch reinarbeiten. So lange kneten, bis der schön gleichmässig ist.
Nachdem beide Teige nochmals halbieren. 
Zuerst den weissen Teig  ausrollen,(schön dünn, es sollte 4 eckig sein) auf Seite legen, dann den dunklen Teig ausrollen, auf den weissen Teig legen. 
Von der lange Seite aufdrehen. (so, wie Biskitrolle). Mit den anderen Teig genauso verfahren. Die 2 Rollen um sich drehen, wie Kordel.
In einem mit Backpapier ausgelegte Kastenform legen (oder in gebutterte) Noch gute 10 min ruhen lassen.
Dotter, Milch und Zucker verrühren und damit den Zopf einpinseln.
Im vorgeheizten Backofen bei 200° ca. 30 min backen. 
Wenn der zu schnell dunkel wird von Oben, dann mit einem Backpapier zudecken und bei 180° weiterbacken.





 



                     
                      Cifra kalács


Szeretném  veletek megosztani ennek a kalácsnak a receptjét. Az interneten találtam. Semmit nem változtattam az elkészítésénél. Ha nekem sikerült, Nektek is fog. Érdemes megpróbálni, mert a család kedvence lesz.

 http://gabicsek.blogspot.ch/2014/08/cifra-kalacs.html

Hozzávalók:


- 400 g finomliszt

- 70 ml langyos tej

- 150 g natúr joghurt

- 1 tojás

- csipet só

- 4 púpos evőkanál kristálycukor

- 50 g puha vaj

- 30 g friss élesztő



- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

- 1-2 evőkanál tej



A tetejére:

- 1 tojássárgája

- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál tej   


Elkészítés:

A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).

Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.

Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.

Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)

Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.

Kommentare