Gedrehter Kakaozopf - Cifra kalács
Gedrehter Kakaozopf
Ich möchte mit Euch dieses Rezept teilen. Es ist nicht mein eigenes Rezept, sondern vom Internet. Ich habe das Rezept nicht verändert, nur einfach nachgebacken. Probiert mal selber, es lohnt sich, super einfach zum Nachmachen. Es wird der Lieblingszopf der Familie.
http://gabicsek.blogspot.ch/2014/08/cifrkalacs.html
Zutaten:
400 g Mehl,
70 ml lauw. Milch,
150 g Natur Yoghurt,
1 Ei,
1 Prise Salz,
4 gehäufte EL Zucker,
50 g weiche Butter,
30 g Hefe
-----------------
2 EL Kakopulver,
1-2 EL Milch,
-----------------
Zum einpinseln:
1 Dotter,
1 KL Zucker,
1 KL Milch
Zubereitung:
Von den oberen Zutaten einen Hefeteig kneten. Zugedeckt auf Doppelte gehen lassen.
Wenn er schön aufgegangen ist, halbieren. In die Hälfte den Kakao und Milch reinarbeiten. So lange kneten, bis der schön gleichmässig ist.
Nachdem beide Teige nochmals halbieren.
Zuerst den weissen Teig ausrollen,(schön dünn, es sollte 4 eckig sein) auf Seite legen, dann den dunklen Teig ausrollen, auf den weissen Teig legen.
Von der lange Seite aufdrehen. (so, wie Biskitrolle). Mit den anderen Teig genauso verfahren. Die 2 Rollen um sich drehen, wie Kordel.
In einem mit Backpapier ausgelegte Kastenform legen (oder in gebutterte) Noch gute 10 min ruhen lassen.
Dotter, Milch und Zucker verrühren und damit den Zopf einpinseln.
Im vorgeheizten Backofen bei 200° ca. 30 min backen.
Wenn der zu schnell dunkel wird von Oben, dann mit einem Backpapier zudecken und bei 180° weiterbacken.
Cifra kalács
Szeretném veletek megosztani ennek a kalácsnak a receptjét. Az interneten találtam. Semmit nem változtattam az elkészítésénél. Ha nekem sikerült, Nektek is fog. Érdemes megpróbálni, mert a család kedvence lesz.
http://gabicsek.blogspot.ch/2014/08/cifra-kalacs.html
Hozzávalók:
- 400 g finomliszt
- 70 ml langyos tej
- 150 g natúr joghurt
- 1 tojás
- csipet só
- 4 púpos evőkanál kristálycukor
- 50 g puha vaj
- 30 g friss élesztő
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál tej
Elkészítés:
A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és
felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a
tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és
kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál
kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet
adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket
kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára
ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is
ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön,
így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma
nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a
tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt
megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor
letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak
tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd
kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük
is.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen