Französischer Kartoffenlngratin - Francia rakott burgonya - Gratin Dauphinois
Französischer
Kartoffelgratin
Zutaten:1 kg mehlig kochende Kartoffeln,
130 g Milch,
120 g Sahne 30%, Creme,
1 KL Brühe-Pulver (z.B. Vegeta natural)
frischgemahlene Muskatnuss,
----
1 Dotter,
150 g Sahne 30%, Creme,
2 TL. französische Kräutermischung
Zubereitung:
Die Kartoffeln schälen, in ganz dünnen Scheiben schneiden. In einem Topf Milch und Sahne, Brühpulver und Muskatnuss mischen und ca. 5 min. unter ständigem Rühren köcheln lassen.
Die getrockneten Kräuter in einem Mörser zerstossen.
Die Sahne mit dem Dotter, Gewürzen zusammenrühren und zu den Kartoffeln geben und gut vermengen.
Ein Auflaufform mit Butter bepinseln. Die Kartoffeln reingeben, glattstreichen und nochmals mit Muskatnuss bestreuen.
Vorgeheizt 180° ca. 60 min. backen.
Francia rakott burgonya - Gratin Dauphinois
Hozzávalók:
1kg lisztes burgonya /világos színű
130 ml tej,
120 ml tejszín
1 kk vegeta vagy más levespor,
darált szerecsendió
------------
1 tojássárgája
130g tejszín,
2 kk. friss, vagy száraz francia fűszerkeverék
Elkészítése:
A burgonyát mossuk és hámozzuk meg, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
A tejszínt és tej keverékét egy lábosba tegyük fel főzni, majd tegyük bele a vegetát. Adjuk hozzá a szeletelt burgonyát és lassú tűzön, állandó keverés közben kb. 5 percig főzzük.
Egy mozsárban a fűszerkeveréket zúzzuk porrá. A tejszínt keverjük össze a sárgájával és a fűszerporral. Öntsük a burgonyához és keverjük össze vele.
Egy tűzálló tálat jól vajazzunk ki és öntsük bele a burgonyát, majd simítsuk el.
Előmelegített sütőben 180°-on kb. 60
percig készre sütjük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen