Französischer Kartoffenlngratin - Francia rakott burgonya - Gratin Dauphinois







           

                    Französischer Kartoffelgratin 
Zutaten:

1 kg mehlig kochende Kartoffeln,

130 g Milch,
120 g Sahne 30%, Creme,
1 KL Brühe-Pulver (z.B. Vegeta natural)
frischgemahlene Muskatnuss,
----
1 Dotter,
150 g Sahne 30%, Creme,
2 TL. französische Kräutermischung

Zubereitung:


Die Kartoffeln schälen, in ganz dünnen Scheiben schneiden. In einem Topf  Milch und Sahne, Brühpulver und Muskatnuss mischen und ca. 5 min. unter ständigem Rühren köcheln lassen.

Die getrockneten Kräuter in einem Mörser zerstossen. 
Die Sahne mit dem Dotter, Gewürzen zusammenrühren und zu den Kartoffeln geben und gut vermengen.
Ein Auflaufform mit Butter bepinseln. Die Kartoffeln reingeben, glattstreichen und nochmals mit Muskatnuss bestreuen.

Vorgeheizt 180° ca. 60 min. backen.


 



















   

Francia rakott burgonya  -  Gratin Dauphinois

Hozzávalók:

1kg  lisztes burgonya /világos színű
130 ml tej,
120 ml tejszín
1 kk vegeta vagy más levespor,
darált szerecsendió
------------

1 tojássárgája
130g tejszín,
2 kk. friss, vagy száraz francia fűszerkeverék

Elkészítése:

A burgonyát mossuk és hámozzuk meg, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
A tejszínt és tej keverékét egy lábosba tegyük fel főzni, majd tegyük bele a vegetát. Adjuk hozzá a szeletelt burgonyát és lassú tűzön, állandó keverés közben  kb. 5 percig főzzük.
Egy mozsárban a fűszerkeveréket zúzzuk porrá. A tejszínt keverjük össze a sárgájával és a fűszerporral. Öntsük a burgonyához és keverjük össze vele.
Egy tűzálló tálat jól vajazzunk ki és öntsük bele a burgonyát, majd simítsuk el.

Előmelegített sütőben 180°-on kb. 60 percig készre sütjük.





Kommentare