Djuvetsreis mit Rindergeschnetzeltes - Gyuvecs rízs marhahússal

                   

              


          Djuvetsreis mit Rindergeschnetzeltem


Natürlich kann man das Gericht auch mit anderen Fleischsorten zubereiten, wie Schweinefilet, Puten- oder Hähnchenbrust in Streifen geschnitten usw.
Auf jeden Fall kann man auch den Djuvetsreis ohne Fleisch zubereiten und so servieren, oder ganz einfach anderes Fleisch dazureichen, wie Fleischküchlein, gebratenes oder gegrilltes Fleisch.

Zutaten:

400 g Rindergeschnetzeltes,
1 Aubergine ganz klein geschnitten,
2 Zwiebeln gehackt
1 Scheibe Sellerie ganz klein geschnitten, oder
1 Möhre ganz klein geschnitten, oder
100 g grüne Bohnen  ganz lassen, oder
1 Zucchini ganz klein geschnitten,
100 g grüne Erbsen,
3-4 gehäufte EL Ajvar aus dem Glas,
Salz, Pfeffer, Gewürzbrühe,
Öl zum Anbraten,
1 Glas Reis (200ml)

Zubereitung:

Das Fleisch am Stück waschen und abtrocknen und in dünne Streifen schneiden.
In einer beschichteten Pfanne Öl erhitzen und das Fleisch rasch scharf anbraten.
Das Fleisch wieder rausholen und in eine Schüssel geben, zudecken.
In die gleiche Pfanne das Gemüse mit dem Zwiebeln geben.. (ausser die Erbsen)  scharf anbraten,
Ajvar draufgeben und gleich mit Wasser aufgiessen. Gut würzen.
Ca. 15 min. zugedeckt köcheln lassen. Erbsen, den Reis und 2 gleiche Gläser voll Wasser dazugeben und zugedeckt auf der kleinsten Stufe dünsten. Nur einmal umrühren. Ca. nach 6-7 min. Herd ganz ausschalten. Nach weitere 6-7 min., wenn der Reis weich ist, das Fleisch runterheben und nochmals abschmecken. Eventuell mit Petersiliengrün bestreuen. 



                                 


               Gyuvecs rízs marhahússal 

Természetesen el lehet készíteni másfajta hússal is. De mindig olyan húst kell választani, amit nem kell órákig főzni, hanem flecken-húst, ami már a sütéstől is puha, ehető. Pl. pulykamell, csirkemell csíkozva, vagy disznó, fehérpecsenye csíkokra vágva, vagy ehhez hasonló finomság.

Azonkívül a Gyuvecs rizst el lehet készíteni hús nélkül is és aztán mellé adni, mondjuk egy fasírtot vagy akármilyen sült húst.



Hozzávalók:  


400 g hirtelen sütni való hús, (itt marha, szték hús)

2 hagyma aprítva,

1 szelet zeller picikre aprítva vagy,

1 sárgarépa picikre aprítva vagy,

100 g zöldbab, vagy,

1 cukkini kicsikre aprítva,

100 g friss, vagy mirelit zöldborsó,

3-4 púpos evőkanál Ajvar-püré üvegből (horvàt, vagy szerb gyártmány, üzletekben kapható)

só, bors, Vegeta, (vagy hasonló)

olaj a sütéshez,

1 pohár rizs, (kb. 200ml)

A húst mossuk meg, majd vékony csíkokra vágjuk fel. 

Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, kb. 4-5 evőkanál olajat öntsük bele  és a húst hirtelen, erős tűzön süssük meg. (Ne főzzük, hanem nagy lángon süssük, mert ha levet enged, akkor kemény lesz.) A sült húsdarabokat kiszedjük egy kis tálkába és befedjük. Ezután a serpenyőbe tesszük és a többi aprított zöldséget is hozzáadjuk, a zöldborsó kivételével. Jól megpirítjuk pár percig, aztán az Ajvar-pürét is rátesszük és vízzel felengedjük. Fűszerezzük, majd fedővel lefedve kb. 15 percig dinszteljük.

Most hozzáadjuk a zöldborsót, a rízst és még két pohár vizet.

Kis tűzön kb. 6-7 percig főzzük, majd kikapcsoljuk a tüzet. Kb. további 6-7 perc után, amikor a rízs puhára főtt, hozzáadjuk a húsokat, megkeverjük, megkóstoljuk és még most utólag fűszerezzük.

Kommentare