Djuvetsreis mit Rindergeschnetzeltes - Gyuvecs rízs marhahússal
Djuvetsreis
mit Rindergeschnetzeltem
Natürlich
kann man das Gericht auch mit anderen Fleischsorten zubereiten, wie Schweinefilet,
Puten- oder Hähnchenbrust in Streifen geschnitten usw.
Auf jeden
Fall kann man auch den Djuvetsreis ohne Fleisch zubereiten und so servieren,
oder ganz einfach anderes Fleisch dazureichen, wie Fleischküchlein, gebratenes
oder gegrilltes Fleisch.
Zutaten:
400 g
Rindergeschnetzeltes,
1 Aubergine
ganz klein geschnitten,
2 Zwiebeln
gehackt
1 Scheibe
Sellerie ganz klein geschnitten, oder
1 Möhre ganz
klein geschnitten, oder
100 g grüne
Bohnen ganz lassen, oder
1 Zucchini ganz
klein geschnitten,
100 g grüne
Erbsen,
3-4 gehäufte
EL Ajvar aus dem Glas,
Salz,
Pfeffer, Gewürzbrühe,
Öl zum
Anbraten,
1 Glas Reis
(200ml)
Zubereitung:
Das Fleisch
am Stück waschen und abtrocknen und in dünne Streifen schneiden.
In einer
beschichteten Pfanne Öl erhitzen und das Fleisch rasch scharf anbraten.
Das Fleisch
wieder rausholen und in eine Schüssel geben, zudecken.
In die
gleiche Pfanne das Gemüse mit dem Zwiebeln geben.. (ausser die Erbsen) scharf anbraten,
Ajvar
draufgeben und gleich mit Wasser aufgiessen. Gut würzen.
Ca. 15 min.
zugedeckt köcheln lassen. Erbsen, den Reis und 2 gleiche Gläser voll Wasser
dazugeben und zugedeckt auf der kleinsten Stufe dünsten. Nur einmal umrühren. Ca.
nach 6-7 min. Herd ganz ausschalten. Nach weitere 6-7 min., wenn der Reis weich
ist, das Fleisch runterheben und nochmals abschmecken. Eventuell mit
Petersiliengrün bestreuen.
Gyuvecs rízs marhahússal
Természetesen
el lehet készíteni másfajta hússal is. De mindig olyan húst kell választani,
amit nem kell órákig főzni, hanem flecken-húst, ami már a sütéstől is puha, ehető.
Pl. pulykamell, csirkemell csíkozva, vagy disznó, fehérpecsenye csíkokra vágva,
vagy ehhez hasonló finomság.
Azonkívül a
Gyuvecs rizst el lehet készíteni hús nélkül is és aztán mellé adni, mondjuk egy
fasírtot vagy akármilyen sült húst.
Hozzávalók:
400 g
hirtelen sütni való hús, (itt marha, szték hús)
2 hagyma aprítva,
1 szelet
zeller picikre aprítva vagy,
1 sárgarépa
picikre aprítva vagy,
100 g
zöldbab, vagy,
1 cukkini
kicsikre aprítva,
100 g
friss, vagy mirelit zöldborsó,
3-4 púpos evőkanál
Ajvar-püré üvegből (horvàt, vagy szerb gyártmány, üzletekben kapható)
só, bors,
Vegeta, (vagy hasonló)
olaj a
sütéshez,
1 pohár
rizs, (kb. 200ml)
A húst mossuk meg, majd vékony csíkokra vágjuk fel.
A húst mossuk meg, majd vékony csíkokra vágjuk fel.
Egy nagy
serpenyőt forrósítsunk fel, kb. 4-5 evőkanál olajat öntsük bele és
a húst hirtelen, erős tűzön süssük meg. (Ne főzzük, hanem nagy lángon süssük,
mert ha levet enged, akkor kemény lesz.) A sült húsdarabokat kiszedjük egy kis
tálkába és befedjük. Ezután a serpenyőbe tesszük és a többi aprított zöldséget
is hozzáadjuk, a zöldborsó kivételével. Jól megpirítjuk pár percig, aztán az
Ajvar-pürét is rátesszük és vízzel felengedjük. Fűszerezzük, majd fedővel lefedve
kb. 15 percig dinszteljük.
Most
hozzáadjuk a zöldborsót, a rízst és még két pohár vizet.
Kis tűzön kb. 6-7 percig főzzük, majd kikapcsoljuk a
tüzet. Kb. további 6-7 perc után, amikor a rízs puhára főtt, hozzáadjuk a
húsokat, megkeverjük, megkóstoljuk és még most utólag fűszerezzük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen