Partybrötchen, Brötchensonne - Party-zsemle, zsemleviràg



                           


  Brötchen,  Partybrötchen und Brötchensonne

Zutaten: 
500 g Mehl, hier waren sie gemischt: Roggen, Weizen, Vollkorn-Dinkel.

150 g Naturjoghurt,

100 ml lauwarmes Wasser,

1/2 EL Honig, oder Obstsirup,

14gr. Salz,

20 g Hefe,

4 EL Rapsöl, (oder Sonnenblumen)

1/2  TL Kümmelpulver, 1/2  TL Fenchelsamenpulver (aber kann man auch weglassen, ist nur für den Geschmack)

20 g Sauerteigpulver 

------------------------------
Körner zum bestreuen, (80 g)

1 Ei zum Bestreichen.


Zubereitung:
Die Hefe ins Wasser bröseln, gehen lassen und dann mit den restlichen Zutaten einen geschmeidigen Teig kneten oder in der Maschine kneten lassen. Es ist gut, wenn der Teig nicht mehr an den Händen oder am Schüsselrand  klebt.

Ca. 45min auf das Doppelte gehen lassen.

Auf ein nicht bemehltes Brett stürzen und in ca. 30-35 Stücke teilen. Je nachdem, wie gross man die Brötchen  haben will. Die Teile auf dem Brett auswirken (rund formen und mit der Handfläche nach unten, als würde man etwas greifen wollen, den Teig immer mit kreisende Bewegungen rund Formen;  funktioniert nur ohne Mehl!

Die Teigkugeln nebeneinander auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Ziemlich locker nebeneinander legen, da Sie noch aufgehen. 

Mit aufgeschlagenem Ei bestreichen und mit Körner belegen. (Ich mache es so: bevor ich die Teigstücke absetze, tauche ich Sie in das Ei und dann in die Körner).



Nochmal 30 min gehen lassen.



Im   230° vorgeheizten Backofen und nach 5 min die  Temperatur zurückschalten auf 190° und weitere 20-25 min goldbraun backen. 




                   



             Party-zsemle, zsemlevirág

Hozzávalók:


500 g liszt (keverve rozs, búza és teljes kiörlésű tönköly),

150 g natúr joghurt,

100 ml langyos víz,

2 ek olaj,

14 g só,

20 g kovászpor (vagy 1-2 ek. kovász),

1 kk méz vagy gyümölcs szirup sűrítmény,

½ kk  köménypor, ugyanennyi édesköménypor, (de el is hagyható)
1 felvert tojás,

80 g magvak

Elkészítése:

A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd  kicsit kelni hagyjuk . A többi hozzávalóval egy kelttésztát dagasztunk, vagy kézzel vagy gépben. Akkor jó, ha már nem ragad a kézre és a tál oldalára. Betakarva kb. 45 percig a duplájára kelesztjük. 
Egy nem lisztezett deszkára borítjuk. 
Kb. 30-35 darabra osztjuk őket, kinek hogy tetszik. 
A tésztákat a nem lisztezett felületen  kigömbölyítjük (kigombóckázzuk).    
Lefelé néző tenyérrel, az ujjakat begörbítve úgy, hogy a körmök vége a deszkát elérje, körözve gömbölyítjük.

Egyenként  belemártjuk a felvert tojásba, majd valamilyen magba és a sütőpapírral bélelt tepsire  egymás mellé rakjuk . Nem kell szorosan, mert még kelnek. Így langyos helyen, 30 percig hagyjuk kelni. 
230°-ra előmelegített sütőbe tesszük, 5 perc múlva kisebbre állítjuk, kb.  190°- 200°-ra és a zsemléket kb. még 20 percig szép pirosra sütjük.

Kommentare