Blumenkohlsuppe, oder Kohlrabisuppe mit Petersiliennockerln - Karfiolleves, vagy Karalábéleves petrezselmes galuskával






Blumenkohlsuppe, oder Kohlrabisuppe mit Petersiliennockerln

1 mittelgrosser Blumenkohl, oder 2 kleine Kohlrabi,

3-4 Möhren,

1 Zwiebel

Gemüsebrühe, oder Brühpulver,

1 Becher Sauerrahm oder Schmand,

1 EL. Mehl,

Salz, Pfeffer, rotes Paprikapulver,

Olivenöl,



Für die Petersieliennockerln:

1 Bund Petersilie  kleingehackt,

2 Eier,

4 EL. Öl,

Salz, Pfeffer,

5-6 EL. Griess,

5-6 EL. Mehl,



Zubereitung:

Gemüse  waschen und zerkleinern.  Zwiebeln hacken, Blumenkohl in Röschen und  Möhren in Scheiben schneiden.

In einem Suppentopf ein wenig Öl erhitzen, Zwiebeln und Möhren reingeben und paarmal umrühren, bis das Öl  eine leicht orange Farbe bekommt. Dann einen halben  TL Paprikapulver  draufstreuen und sofort aufgiessen. Entweder mit Brühe  oder mit Wasser. Dann gibt man Brühwürfel oder Brühpulver dazu. Den Blumenkohl auch reingeben und mit Salz und Pfeffer abschmecken.

Nach 15-20 min, wenn das Gemüse gar ist, Schmand mit dem Mehl glattrühren und ein bisschen von der Suppe dazugeben.  Dieses Sauerrahm-Mehl-Gemisch in die Suppe geben und gut umrühren.



Solange die Suppe kocht, sollte man die Nockerln vorbereiten.



Die Eier mit dem Öl aufschlagen und die restlichen Zutaten dazugeben. Zuerst die  kleingehackte  Petersilie, dann Griess und Mehl unterrühren.   Das Mehl nur nacheinander dazugeben. Teig sollte nicht flüssig sein, aber auch nicht dick, da er noch dicker wird von selber.

Als letztes gibt man die Nockerln in die Suppe.  Mit Hilfe eines kleinen Kaffeelöffel, sticht man die Nockerln direkt von der Schüssel aus in die kochende Suppe. 

  
 Karfiolleves, vagy Karalábéleves petrezselmes     galuskával

Hozzávalók:

1 közepes karfiol,
3-4 sárgarépa,
1 hagyma,
só, bors, pirospaprika,
1 tejföl,
1 ek liszt,
zöldségleveslé, vagy Vegeta, vagy  ki mit szokott használni (én Vegeta naturált- tartozék nélkül használok),
olaj,
Petrezselymes galuskához:
1 csokor petrezselyem nagyon apróra vágva,
2 tojás,
4 ek olaj,
so, bors,
4-5 ek gríz,
4-5 ek liszt,

Elkészítése:
Minden zöldséget megtisztítunk, megmosunk és feldarabolunk: hagymát kis kockákra, répát karikákra, karfiolt rózsákra.
Egy levesfazékban megforrósítunk egy kis olajat, arra rádobjuk a hagymát és a sárgarépát, pár percig állandó keverés közben addig pirítjuk, míg az olaj narancssárga szinü  lesz.
Beledobjuk a pirospaprikát és rögtön felöntjük vagy a bouillonnal, (húsleveslé, vagy zöldségleveslé) vagy vízzel és hozzáadunk levesport, vagy leveskockát. Beletesszük a karfiolt is, sóval, borssal ízesitjük.  Kb. 15-20 perc múlva, ha puha a zöldség beletesszük a tejfölös habarást.

Miközben a leves fő, előkészítjük a petrezselymes galuskát:
A petrezselmet megmossuk, szárakat lecsipkedjük és nagyon apróra vágjuk.
A tojást az olajjal felverjük, sóval, borssal ízesítjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Először a grízt keverjük bele. A lisztet csak óvatosan, nem egyszerre. A tésztának nem szabad folynia, de ne is legyen nokkedli keménységü....mert a gríz még bedagad.

Ha a leves be van habarva, lehet beleszaggatni a kis galuskákat is...egy kis mokkáskanál segítségével a legjobb, direkt a tálkából a forrásban lévő levesbe. Mégegyszer felforraljuk.




Kommentare