Blumenkohlsuppe, oder Kohlrabisuppe mit Petersiliennockerln - Karfiolleves, vagy Karalábéleves petrezselmes galuskával
Blumenkohlsuppe, oder Kohlrabisuppe mit Petersiliennockerln
3-4 Möhren,
1 Zwiebel
Gemüsebrühe,
oder Brühpulver,
1 Becher
Sauerrahm oder Schmand,
1 EL. Mehl,
Salz,
Pfeffer, rotes Paprikapulver,
Olivenöl,
Für die
Petersieliennockerln:
1 Bund
Petersilie kleingehackt,
2 Eier,
4 EL. Öl,
Salz,
Pfeffer,
5-6 EL.
Griess,
5-6 EL. Mehl,
Zubereitung:
Gemüse waschen und zerkleinern. Zwiebeln hacken, Blumenkohl in Röschen und Möhren in Scheiben schneiden.
In einem
Suppentopf ein wenig Öl erhitzen, Zwiebeln und Möhren reingeben und paarmal
umrühren, bis das Öl eine leicht orange Farbe
bekommt. Dann einen halben TL Paprikapulver draufstreuen und sofort aufgiessen. Entweder
mit Brühe oder mit Wasser. Dann gibt man
Brühwürfel oder Brühpulver dazu. Den Blumenkohl auch reingeben und mit Salz und
Pfeffer abschmecken.
Nach 15-20 min,
wenn das Gemüse gar ist, Schmand mit dem Mehl glattrühren und ein bisschen von
der Suppe dazugeben. Dieses
Sauerrahm-Mehl-Gemisch in die Suppe geben und gut umrühren.
Solange die
Suppe kocht, sollte man die Nockerln vorbereiten.
Die Eier mit
dem Öl aufschlagen und die restlichen Zutaten dazugeben. Zuerst die kleingehackte
Petersilie, dann Griess und Mehl unterrühren. Das Mehl nur
nacheinander dazugeben. Teig sollte nicht flüssig sein, aber auch nicht dick,
da er noch dicker wird von selber.
Karfiolleves, vagy Karalábéleves petrezselmes galuskával
Als letztes
gibt man die Nockerln in die Suppe. Mit Hilfe eines kleinen Kaffeelöffel,
sticht man die Nockerln direkt von der Schüssel aus in die kochende Suppe.
Karfiolleves, vagy Karalábéleves petrezselmes galuskával
Hozzávalók:
1 közepes karfiol,
3-4 sárgarépa,
1 hagyma,
só, bors, pirospaprika,
1 tejföl,
1 ek liszt,
zöldségleveslé, vagy Vegeta, vagy ki mit szokott használni (én Vegeta naturált- tartozék nélkül használok),
olaj,
Petrezselymes galuskához:
1 csokor petrezselyem nagyon apróra vágva,
2 tojás,
4 ek olaj,
so, bors,
4-5 ek gríz,
4-5 ek liszt,
Elkészítése:
Minden zöldséget megtisztítunk, megmosunk és feldarabolunk: hagymát kis kockákra, répát karikákra, karfiolt rózsákra.
Egy levesfazékban megforrósítunk egy kis olajat, arra rádobjuk a hagymát és a sárgarépát, pár percig állandó keverés közben addig pirítjuk, míg az olaj narancssárga szinü lesz.
Beledobjuk a pirospaprikát és rögtön felöntjük vagy a bouillonnal, (húsleveslé, vagy zöldségleveslé) vagy vízzel és hozzáadunk levesport, vagy leveskockát. Beletesszük a karfiolt is, sóval, borssal ízesitjük. Kb. 15-20 perc múlva, ha puha a zöldség beletesszük a tejfölös habarást.
Miközben a leves fő, előkészítjük a petrezselymes galuskát:
A petrezselmet megmossuk, szárakat lecsipkedjük és nagyon apróra vágjuk.
A tojást az olajjal felverjük, sóval, borssal ízesítjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Először a grízt keverjük bele. A lisztet csak óvatosan, nem egyszerre. A tésztának nem szabad folynia, de ne is legyen nokkedli keménységü....mert a gríz még bedagad.
Ha a leves be van habarva, lehet beleszaggatni a kis galuskákat is...egy kis mokkáskanál segítségével a legjobb, direkt a tálkából a forrásban lévő levesbe. Mégegyszer felforraljuk.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen