Apfelkuchen - Almáspite






                                                    

                              Apfelkuchen

Zutaten Für ein mittleres Blech.   / Für grosses Blech nimmt man 1,5 fache Menge /

300 g Mehl,
150 g Butter,
1/2 T. Backpulver,
1 Dotter,
100 g Zucker,
ugf. 100-120 g Schmand-oder Sauerrahm-oder Crème fraîche

Zubereitung:

Den Sauerrahm als Letztes dazugeben und nicht alles auf einmal.
Einen geschmeidigen, gut auswälzbaren Teig kneten. In Frischhaltefolie einwickeln und bis die Apfelmasse vorbereitet werden kann, ruhen lassen.

Apfelfüllung:
1500 g Äpfeln schälen, reiben und in einen Topf geben. 
150 g Zucker, 
1  TL Zimt, 
2-3 EL Rum und ca. 
5-6 EL. Semmelbrösel dazugeben... auf jeden Fall so viel, damit keine Flüssigkeit mehr vorhanden ist.
Einmal erwärmen und gut verrühren.

Backofen auf 200° einschalten.

Jetzt den Teig halbieren. Den Hälfte auf bemehlte Fläche legen und ausrollen.
Das Blech reichlich mit Butter einpinseln.
Den Teig auf das Blech legen. Die Apfelmasse oben drauf verteilen.
Den zweiten Teig genauso ausrollen und oben drauflegen.
Mit einer Gabel paarmal den Teig einsehen.
Auf dem unterste Schiene schieben und ca.  30-35 Minuten backen. (dabei die letzten paar Minuten ist ratsam auf nur Unterhitze backen)








                                                             Almáspite


Hozzávalók:  /Egy közepes tepsihez. A nagy gáztepsihez másfélszeres adagot kell venni./
300 g liszt,
150 g vaj,
1/2 csomag sütőpor,
1 toj. sárgája,
100 g cukor,
kb. 100-120 g tejföl (nem egyszerre, utolsónak kell beleadni, )

Elkészítése:
Egy könnyen kezelhető tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk és addig pihentetjük, amíg az alma-töltelék elkészül.
Almatöltelék:
1,5 kg almát meghámozunk, lereszeljük egy lábosba tesszük. 150 g cukrot, 1 kk fahéjat, 2-3 ek rumot és az almától függően annyi zsemlemorzsát adunk bele, hogy felszívja a  levét. Egyszer felforrósítjuk, jól átkeverjük.
Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 200°-ra.  Egy közepes tepsit magasabb széllel kirakjuk sütőpapírral.
A tésztát elfelezzük. Az elsőt kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Ráöntjük az alma-masszát és elsimítjuk.
A másik tésztát is kinyújtva a tepsibe, az almára helyezzük. Egy villával megszúrjuk egy pár helyen.
200°-os sütőben kb. 30-35 percig sütjük. ( mivel nehéz tészta, a sütő  alsó 1/3-ában kell sütni, hogy az alja is átsüljön,  de ez nagyon sütőfüggő) A tepsiben hagyjuk kihűlni.








Kommentare