Zwetschgenkuchen, oder Aprikosenkuchen - Szilvás, vagy sárgabarackoslepény




                
                      














       


Zwetschgenkuchen oder Aprikosenkuchen



Zutaten für den Hefeteig:  für ein Blech / für Tortenform genügt die Hälfte



300 g Mehl, 

2 EL Mehl,

150 g Milch,

1 EL Zucker,

10 g Hefe,

2 Dotter,

2 EL Öl,

1 Pr. Salz



Mit 2 EL Mehl und bisschen Zucker, Milch und mit der Hefe einen Vorteig zubereiten.  Nach 15 min mit den restlichen Zutaten verkneten.

30 min ruhen lassen. Solange das Obst waschen, entkernen und halbieren.

Blech einfetten und den Teig reingeben. Entweder rollt man zuvor aus, oder direkt im Blech mit einem  kleinen Nudelholz.

Das Obst in Reihen schuppenartig verteilen. Dann mit Streusel und anschliessend mit Zimt und dann mit  gehobelten Mandeln bestreuen.


Streusel:

100 g Butter, 

100 g Zucker,

150 g Mehl

Diese miteinander gut vermengen. 

Die Streusel mit Zimt über den Kuchen verteilen und darüber noch Mandeln streuen.



Im vorgeheizten Backofen bei 180° 35-40 min backen.


                              
                                       

                       Szilvás- vagy barackos lepény

Hozzávalók:     Egy tepsire/ egy tortaformára elég a fele
300 g liszt, 
150 g tej,
1 ev kanál cukor,
2 kanál liszt, 
10 g élesztő, 
2 tojássárgája, 
1 csipet só, 
2 ev olaj
 
Elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk.
Kb. 15 perc, után az összes többivel megdagasztjuk a tésztát. 
A dagasztás után kb. félórát kelesztjük, amíg szépen feljön. 
Közben megtisztítjuk a szilvát, vagy barackot és elfelezzük őket. Egy nagy tepsire kb. 2 kg gyümölcs szükséges.
A félóra elteltével megolajozzuk a tepsit és a kelt tésztát beletesszük. Vagy előtte kinyújtjuk, vagy direkt a tepsiben,  egy kis kézi sodróval. Azután pikkelyszerűen sorba rakjuk a gyümölcsöt.  A tetejére morzsókát teszünk és megszórjuk fahéjjal.
Morzsóka:
10 dkg vaj, 
10 dkg cukor és 
15dkg liszt keveréke. 
(Ezeket összedolgozzuk kézzel, nem tészta állagúnak kell lenni, hanem szárazabbnak, hogy olyan csipetke formájúan szétváljanak.) 
A morzsókát, majd fahéjat és a mandulát a tetejére szórjuk.

180°-os előmelegített sütőben  kb. 35-40 percig sütjük. 

(Egy jó tanács: jobb ha egy kicsit magasabb tepsiben sütjük, mert az alacsony (gáz tepsiből) kifolyik a szilva leve és borzasztó disznóságot tud csinálni a sütőben.) 
 





Kommentare