Zwetschgenkuchen, oder Aprikosenkuchen - Szilvás, vagy sárgabarackoslepény
Zwetschgenkuchen
oder Aprikosenkuchen
Zutaten für
den Hefeteig: für ein Blech / für Tortenform genügt die Hälfte
300 g
Mehl,
2 EL Mehl,
150 g Milch,
1 EL Zucker,
10 g Hefe,
2 Dotter,
2 EL Öl,
1 Pr. Salz
Mit 2 EL Mehl und bisschen Zucker, Milch und mit der
Hefe einen Vorteig zubereiten. Nach 15 min mit den restlichen Zutaten
verkneten.
30 min ruhen
lassen. Solange das Obst waschen, entkernen und halbieren.
Blech
einfetten und den Teig reingeben. Entweder rollt man zuvor aus, oder direkt im
Blech mit einem kleinen Nudelholz.
Das Obst in
Reihen schuppenartig verteilen. Dann mit Streusel und anschliessend mit Zimt
und dann mit gehobelten Mandeln bestreuen.
Streusel:
100 g
Butter,
100 g
Zucker,
150 g Mehl
Diese
miteinander gut vermengen.
Die Streusel
mit Zimt über den Kuchen verteilen und darüber noch Mandeln streuen.
Im
vorgeheizten Backofen bei 180° 35-40 min backen.
Szilvás- vagy barackos lepény
Hozzávalók: Egy tepsire/ egy tortaformára elég a fele
300 g liszt,
150 g tej,
1 ev kanál cukor,
2 kanál liszt,
10 g élesztő,
2 tojássárgája,
1 csipet só,
2 ev olaj
Elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk.
Kb. 15
perc, után az összes többivel megdagasztjuk a tésztát.
A dagasztás után kb.
félórát kelesztjük, amíg szépen feljön.
Közben megtisztítjuk a szilvát, vagy
barackot és elfelezzük őket. Egy nagy tepsire kb. 2 kg gyümölcs szükséges.
A félóra elteltével megolajozzuk a tepsit és a kelt tésztát beletesszük. Vagy előtte kinyújtjuk, vagy direkt a tepsiben, egy kis kézi sodróval. Azután pikkelyszerűen sorba rakjuk a gyümölcsöt. A tetejére morzsókát teszünk és megszórjuk fahéjjal.
A félóra elteltével megolajozzuk a tepsit és a kelt tésztát beletesszük. Vagy előtte kinyújtjuk, vagy direkt a tepsiben, egy kis kézi sodróval. Azután pikkelyszerűen sorba rakjuk a gyümölcsöt. A tetejére morzsókát teszünk és megszórjuk fahéjjal.
Morzsóka:
10 dkg vaj,
10 dkg cukor és
15dkg liszt keveréke.
(Ezeket összedolgozzuk kézzel, nem tészta állagúnak
kell lenni, hanem szárazabbnak, hogy olyan csipetke formájúan szétváljanak.)
A morzsókát, majd fahéjat és a mandulát a tetejére szórjuk.
180°-os előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
(Egy jó tanács: jobb ha egy kicsit magasabb tepsiben sütjük, mert az
alacsony (gáz tepsiből) kifolyik a szilva leve és borzasztó disznóságot tud
csinálni a sütőben.)
Kommentare
Kommentar veröffentlichen