Mürblä-Teig Käsestangen - Levlin tésztás sajtos ropi


    

                      Mürblä-Teig Käsestangen
           (oder wenn sich Mürbe-und-Blätterteig küssen)


Grundrezept für salzigen Mürbeteig:


Zutaten:

400 g Mehl, 
200 g Butter,
1 TL Salz,
1 Ei,
2-3 Dotter, (je nach Eigrösse)

Zubereitung:

Die ganzen Zutaten schnell zusammenkneten. Der Teig soll nicht warm werden von der Hand. 
In Frischhaltefolie wickeln und für mindestens 30 Minuten in den Kühlschrank legen. 

Zu diese Menge Mürbeteig benötigen wir entweder ca. 500-550 g Blätterteig. Ob gekauft, oder selbstgemacht, ob frische, oder gefroren, ist eigentlich egal. Wenn man gefrorene nimmt, sollte man ihn jetzt auftauen.

Den Mürbeteig aus dem Kühlschrank nehmen und gleich halbieren. Die Hälfte auf einem bemehltem Brett dünn ausrollen. (deswegen die Hälfte, weil man besser damit arbeitet) 
Den Blätterteig drauflegen, einschlagen und falten. 
Nachdem den ganzen Teig wider dünn ausrollen. 
Jetzt kann man auf die gewünschte Grösse  schneiden, dann mit aufgeschlagenem Ei bepinseln....hier habe ich Käsestangen davon gemacht, aber man kann einfach mit Körner, wie Sesam, oder Sonnenblumenkerne, Kürbiskerne, usw. bestreuen.
Den zweiten Teig genauso bearbeiten, nach Wunsch belegen. 
Ich habe dafür ca. 400 g geriebenen Käse verbraucht... aber auch reichlich genommen.

Im vorgeheiztem Backofen bei 180° Umluft, oder 200° Unter-Oberhitze backen, bis sie schön knusprig werden.





                                    Levlin tésztás sajtos ropi
           (vagy ha megcsókolja  a leveles tészta a linzert)

Alaprecept sós linzerhez:

400 g liszt,
200 g vaj,
1 kk só,
1 tojás, 
2-3 tojássárgája, ( a tojás nagyságától függően)

Elkészítése:

Az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 
Folpackba csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A leveles tésztához lehet saját készítésűt, vagy boltit használni. Természetesen jobb a saját, de ma már kevesen készítenek otthon.
Mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott a leveles tészta, de ha fagyasztott, akkor most ki kell engedni. 
Szükségünk van 500-550 gr-ra.

A linzert kivesszük a hűtőből és elfelezzük. Sokkal könnyebb így dolgozni vele.  
Egy lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd ráfektetjük a levelestészta felét. Hajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk vékonyra.

Ezek után tetszés szerint folytatjuk. Vagy kockákra, vagy csíkokra szeljük. Felvert tojással bekenjük, majd megszórjuk tetszés szerint.
Most én csak sajttal szórtam, mert volt 400 g reszelt sajtom, amit el akartam használni. De lehet szézámmal, vagy napraforgóval, vagy tökmaggal...vagy keverve, tehát kinek hogy tetszik.
Ha sajtot használunk, használjunk jó minőségi sajtot, mert különben nem lesz piros, ha megsül.
A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
4 tepsivel lett összesen ebből a mennyiségből.

Előmelegített sütőben 180°-nál légfújással. (tehát egyszerre több tepsivel is süthetünk), vagy 200°-on alsó felső sütéssel tepsinként külön külön sütjük, míg szép piros, ropogós lesz.







Kommentare