Schohlet - Sólet





                                Schohlet


Dieses Gericht ist ein typisch jüdisches Gericht, was ursprünglich von den französischen Juden stammt. Unter den Namen Cholent findet man immer noch Rezepte... 
In Ungarn essen es die nicht nur jüdische Läute auch sehr gerne, da es sehr lecker schmeckt. Natürlich gibt es tausende verschiedene Rezepte, weil jeder kocht es anders...
Es gibt koscher und nicht koscher Rezepte. Meine ist nicht koscher, da ich auch geräucherte Schweinefleisch und auch Entenfleisch reingetan habe.
Das Besondere ist an dem Gericht die Zubereitung. Es wird nämlich über Nacht im Backofen gebacken, oder gekocht...ca 12 Stunden lang mit ziemlich kleinen Temperatur.


Zutaten:

500 g Bohnen, 
1 Becher Graupe,
1 Stck. geräucherte Gänsekäule,
1 Stck. geräucherte Entenbrust, (2 Hälfte)
1 Stck. Entenbrust, (2 Hälfte)
2 Grosse Scheiben, ca 250-300 g gräucherte Schinken,
(für die Menge rechnet man mit 1000 -1200 g Fleisch)
6 - 8 Eier,
2 Zwiebeln,
2-3 Zehen Knoblauch,
Gemüsefond, oder Gemüsebrühe, (hier im Wasser aufgelöste Vegeta Natural)
2-3 EL Öl, 
Salz, Pfeffer,
ein wenig Paprikapulver,

Zubereitung:

Die Bohnen für paar Stunden wässern.
Die Zwiebeln schälen, zerkleinern und in Öl anbraten. 
Bohnen abgiessen. Einen grossen Bräter, oder Gusseisernen Topf nehmen und die Bohnen zuerst reingeben. Die Graupe abspülen und draufgeben. Jetzt die ganzen Fleischstücke drauf verteilen. Die Eier abspülen und oben draufsetzen. (mit der Schale natürlich) Jetzt   die Zwiebeln dazugeben, dann mit Wasser aufgiessen. Es soll ca. 2 Fingerbreit noch über dem Essen sein. Brühepulver und Gewürze dazugeben. 
Backofen auf ca. 110° einschalten.
Den Topf aufheizen, es soll einmal aufkochen, bevor man es in den Backofen setzt.
Zugedeckt ca. 12 Stunden, also über Nacht im Backofen lassen.
In den ersten 2 Stunden nicht den Deckel heben!!
Die Fleischsorten kann man natürlich variieren, je nach Geschmack. Auf jedem Fall sollte aber etwas Geräuchertes auch dabei sein.



                                  Sólet

Ez egy tipikus zsidó étel, ami a francia zsidóságtól származik. 
Cholent néven még most is találhatunk recepteket. De mint minden mást is, ezt is ezerféleképp készítik, ahogy szokták mondani: ahány ház, annyi recept.
A zsidók természetesen kóserul készítik. Ami azt jelenti, hogy a hozzávalók kóser termelésből, tenyésztésből, az elkészítése pedig kóser konyhából származik... természetesen vannak olyan húsfajták, amik már eleve nem kóserek....de hát ez egy eléggé bonyolult dolog, amibe nem is nagyon szeretnék belebonyolódni.
Aki kóserul szeretné elkészíteni, az úgyis tudja, hogy mit szabad beletenni és mit nem.
Az érdekessége, hogy ez az étel sütőben, lassan, aránylag alacsony hőfokon lesz készítve. Régen csütörtök este, vagy legkésöbb péntek hajnalban betették a kemencébe és péntek délutánig kész is lett.

Hozzávalók: (ahogy én készítem)

500 g szárazbab,
1 bögre gersli,
1 db füstölt libacomb, 
1 db füstölt libamell, (itt kacsamell)
1 db, vagyis két fél kacsamell,
2 vastag szelet füstölt sertés-sonka, 
(kb 300 g)
(az össz-hússúly kb olyan 1000-1200 g)
6-8 tojás,
2 hagyma,
2-3 ek olaj,
2-3 gerezd fokhagyma,
zöldségleves-alaplé, vagy víz és Vegeta, (én Vegeta Naturals használok, vagy pedig a saját készítésü Vegeta-porom)
só, bors, pirospaprika,

Elkészítése:

Egy pár órával előtte beáztatjuk a babot. 
Este készítjük elö, majd bekerül a sütőbe.
Vegyünk egy nagy öntöttvas lábost, vagy egy kacsasütőt. Alulra a leszűrt babot tegyük, rá a leöblített gerslit, majd a húsokat helyezzük. A tojásokat alaposan lemossuk, szintén ráfektetjük őket.
A hagymát apróra szelve megpirítjuk az olajon, majd szintén beletesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát is, majd az egészet felüntjük annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. Befűszerezzük, majd felforraljuk. A sütőt bekapcsoljuk 110°-ra.
Csak akkor tesszük be a sütőbe, ha már egyszer felforrt. Tetővel lefedve hagyjuk 110°-on kb 12 órán át sülni...vagy főni...
Ne emelgessük a fedőt az első pár órában.
Reggel nézzük meg, hogy megfőtt-e a bab és a hús...ha esetleg még nem jó, emeljük egy pár fokkal a hőmérsékletet.
Természetesen tetszés szerint variálhatjuk a húsokat...de füstölt mindenképp legyen benne.



Kommentare