Konfierte Entenleber im Gänseschmalz - Konfitált kacsamáj libazsírban



     
      Konfierte Entenleber im Gänseschmalz

Natürlich kaufe ich keine Leber von Stopfenten oder Gänse. Ich habe in Ungarn die Auswahl. Die normale, also nicht mit Gewalt gefütterte Tiere haben dann viel kleinere Leber, aber sie schmecken auch nach Leber und sind nicht so fettig. Ich kaufe sie Zeit zur Zeit sehr gerne. Jetzt habe ich sie konfiert. Unter Niedertemperatur im Backofen gebacken... ich schreibe hier, wie ich es gemacht habe.


Zutaten:

Soviel Gänseschmalz, wie Leber...hier mal statt 500 g, 660 g bekommen. Also habe ich genausoviel Schmalz genommen.
Ausserdem noch 3-4 Zehen Knoblauch.

Zubereitung:

Die Leber säubern, dabei die überschüssige Fette und Sehnen entfernen. Dann auf Zewa legen, damit sie nicht nass bleiben.
Den Backofen auf 92-95° stellen. In einem Topf den Schmalz leicht erwärmen, aber nur so, dass sie flüssig werden.
Die Leber in einen Feuerfeste Schale geben, dann den Schmalz übergiessen.
Für ca. 2,5 Stunden ohne Decken in den Backofen stellen.  In der letzten 20 Minuten noch die Knoblauchzehen dazugeben.
Die Leber sollte weich, aber durch sein.
Man kann noch warm, als Vorspeise, oder kalt fürs Brot servieren.












                
                Konfitált kacsamáj libazsírban

Soha nem veszek hízott kacsa, vagy liba máját. Nem az ára, ami visszatart, hanem maga az a tudat, hogy a tömött állatok mennyire szenvednek, míg a májuk elérik azt a beteges zsíros állagot, ami miatt kínozzák őket.  A pecsenye-kacsa mája szerintem sokkal ízletesebb, nem zsíros, igazi máj ízű. Európában már nagyon kevés országban megengedett, hogy tömhessék a szárnyasokat. Főleg a gépi tömés borzasztó. Olyan mennyiség és olyan gyorsasággal  megy be az állatok gyomrába a kukorica, mintha egy embernek egy pillanat alatt kéne két tányér nokkedlit kéne lenyelnie. Azt hiszem, ez embertelen.


Hozzávalók:

Annyi libazsírra van szükségünk, mint a máj.
Itt most 500 g helyett 660 g májam van.
Ezenkívül 3-4 fokhagyma gerezd.

Elkészítése:

A májat megtisztítjuk: levágunk róla minden zsíros, ínas részt.
Konyhapapírra fektetjük őket. 
Bekapcsoljuk a sütőt 92-95°-ra. Semmiképp ne érje el a 100°-ot.  
Tudom, nem minden sütőt lehet beállítani pontosan, de akkor használjunk egy sütőtől független hőmérőt. A legjobbank az infravörös hőmérők.
A zsírt olvasszuk fel, de ne forrjon. Egy tűzálló tálba beletesszük a májakat, majd ráöntjük a zsírt. Fedő nélkül betesszük a meleg sütőbe kb 2,5 órára. 
Az utolsó 15 percre beletesszük még a fokhagymákat is.
Amikor kész, a májnak átsültnek és puhának kell lennie.
Melegen mint előétel, vagy hidegen kenyérrel tálalhatjuk.






Kommentare

  1. Meine letzte Entenleber hatte ich im Hotel in Natz - Aber so als Brotaufstrich ist das auch super lecker. Schöne Idee und ein gutes Rezept

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen