Herzoginkartoffeln auf Vorrat - Hercegnő burgonya fagyasztásra



     
              Herzoginkartoffeln auf Vorrat

Wenn man die Herzoginkartoffeln selber machen möchte, geht es natürlich ganz einfach, kostet weniger, als die Gekauften.

Zutaten:

1 kg Kartoffeln (mehlig Kochende)
4 Dottern,
Salz, Pfeffer,
geriebener Muskatnuss,
80-100 g Butter
----------------------------
1 Dotter,
2-3 EL Milch 
zum einpinseln


Zubereitung:

Die Kartoffeln mit Schale weich kochen. Wasser abgiessen, auskühlen lassen. 
Jetzt kann man sie schälen und mit einer Kartoffelpresse durchdrücken. (bitte nicht mit dem Pürierstab!)
Die Gewürze, Butter und Eidottern dazugeben und mit einen Schneebesen glatt schlagen.
Einen festen Spritzbeutel nehmen mit dem grossen Sternthülle, die Kartoffelmasse reingeben. 
Auf eine Platte, die man später auch in den Gefrierschrank legen kann, schön nebeneinander die Kartoffelnhäufchen platzieren.
Den Gefrierschrank auf Turbo schalten. Die Platte unabgedeckt in den Gefrierschrank legen für ca 2 Stunden. 
Danach kann man sie einzeln von der Platte lösen und in einen Gefrierbeutel legen.
Wenn man sie braucht, kann man soviel rausnehmen, wie benötigt wird.
Natürlich kann man auch ohne einzufrieren zubereiten.
Man legt die gefrorene Teile einfach auf ein Backblech, oder wenn man frisch zubereiten will, spritzt man direkt aufs Blech und bepinselt man mit dem Dotter-Milch-Gemisch.
Im vorgeheiztem Backofen bei 200° ca. 12-15 Minuten goldgelb backen.








               Hercegnő burgonya fagyasztásra

Ha saját magunk készítjük, minden finomabb és főleg olcsóbb.
Ezeket a burgonyarózsákat nagyon egyszerű elkészíteni házilag, majd lefagyaszthatjuk öket. 

Hozzávalók:

1 kg lisztes burgonya, 
( A pürének valót válasszuk: 
Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady)

4 tojássárgája,
só, bors, 
reszelt szerecsendió,
80-100 g vaj, 
--------------
1 tojássárgája,
2-3 ek tej a bekenéshez


Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük. Leöntjük a levét és hagyjuk kihűlni. 
Ezután megpucoljuk és burgonyanyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a  fűszereket, a tojássárgájákat, a vajat és kézi habverővel erősen kikeverjük.
Egy erős fajta (nem vékony műanyag) habzsákra nagyméretű csillagcsövet teszünk. Beletesszük a burgonyamasszát.
Egy olyan tálcára, amit majd a fagyasztóba is tehetünk, rányomjuk a burgonyarózsákat. ( beleizzadunk, mert nem szabad túl puhának lennie)
Ha rögtön el akarjuk készíteni, akkor természetesen rögtön egy tepsire nyomjuk őket. 
A fagyasztót turbó-ra kapcsoljuk és betesszük a burgonyarózsákat lefedetlenül kb 2 órára. (lehet, hogy előbb is kész van, de egészen át kell fagyniuk, ezért inkább kicsit tovább hagytam)
Most egyenként el lehet távolítani és így egy fagyasztó zacskóba rakjuk őket és máris mehetnek vissza a fagyasztóba.
Ha sütni szeretnénk őket, akkor sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és a tojássárgája-tej-keverékkel bekenjük őket.
Előmelegített sütőben 200°-on 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.


















Kommentare