Wunderkuchen - Csodasüti, csodatorta





                         Wunderkuchen


Das Internet ist voll von dem Rezept, überall hört man, sieht man verschiedene Torten, Kuchen, mit dem Grundrezept, der so variabel ist. 
Egal, ob man mit O-Saft, Milch, Eierlikör, Wein, Apfelsaft.....oder....oder....oder zubereitet, wird immer lecker, saftig und immer anders.
Ich habe hier 1,5 fach Menge genommen für die viereckigen Form.
Ich werde ihn mit Orangen-Sahne füllen, das Rezept kommt später auch noch.


Grundrezept für eine runde Tortenform mit 26 cm.

4 Eier,
200 g Zucker,
200 ml Flüssigkeit: egal ob Säfte, Milch, Eierlikör, Wein, .......
200 ml gutes Öl,
300 g Mehl, hier kann man 50-100 g auf andere Zutaten tauschen:
Nüsse, oder Kakaopulver, Kokosraspel, Puddingpulver, .....oder....
1 Backpulver,
1 Prise Salz,
--------------------
bis jetzt war der Grundrezept. Man kann noch verfeinern mit:
Vanillie, 
Zitronen-oder-Orengen-Schale,
Zimt, oder....oder

Zubereitung:

Zuerst werden die Eier mit dem Zucker in der Maschine ganz schaumig geschlagen. Es dauert schon mal auch mit der besten Maschine mindestens 10 Minuten. Man kann ruhig laufen lassen.
Solange kann man die restlichen Zutaten abwiegen, Mehl und Backpulver sieben.
Man kann auch den Tortenform-Boden mit Backpapier belegen und den Backofen auf 160° einschalten.
Wenn die Eier-Zucker-Creme ganz hell und fluffig ist, die Flüssigkeit dazugeben und kurz umrühren. 
Dann löffelweise das Mehl-Backpulver-Gemisch dazugeben und langsam unterheben.
Die Masse in  die Form leeren und die Form in den vorgeheizten Ofen legen.
Ca. 40 Minuten backen, dann Stäbchenprobe machen, bevor man ihn vom Backofen holt.
Ganz auskühlen lassen, bevor man weiter verarbeitet.




Die Creme: (für den Kuchen auf dem Bild)

275 g Orangensaft,
175 g Zucker,
2 Puddingpulver, (Vanille)
100 ml Wasser,
160 ml Milch, 
1 Tüte Express Gelatine,
50 g Orangenmarmelade,
200 g Sahne

Zubereitung:
Orangensaft mit dem Zucker aufkochen, 2-3 Minuten kochen, damit es ein wenig dickflüssiger wird.
Puddingpulver mit dem Wasser auflösen, glatt rühren und zu den Orangensaft giessen. 1-2 Minuten köcheln lassen. Die Sofortgelatine dazumischen. Mit der Milch zusammenrühren und vom Herd nehmen. Die Marmelade auch reingeben und glatt rühren.
Auskühlen lassen. Die Sahne steif schlagen und in die Creme mischen.
Den Kuchen dekorieren damit. Ich habe noch mit Granatapfel-Kernen bestreut.







           Csodasüti, csodatorta

Az internet tele van ezzel a recepttel, mindenhol ezt látni, mint alapreceptet.
Ezzel a lappal nagyon klassz formatortákat lehet készíteni, mert szépen lehet szelni, formázni és emeletes tortának is kitűnő
Azonkívül azért is hívják így, mert egy alapreceptből, a hozzávalók változtatásával sok-sok féle sütit vagy tortát készíthetünk.
A hozzávaló folyadékot tetszés szerint változtathatjuk. Mindegy, hogy tejjel, borral, szafttal, tojáslikőrrel, vagy más folyadékkal készítjük, mindíg sikerülni fog és mindíg finom.
A száraz hozzávalók is variálhatók.
Itt a képen látható lapot, ami másfélszerese az alapreceptnek, narancslével és egy kis mandulával készítettem, majd narancsos töltelékkel fogom tölteni. A receptet természetesen majd leírom. 

Hozzávalók: 1 kerek tortaformához 26 cm-es átmérővel:

4 tojás,
200 g cukor,
200 ml folyadék: mindegy, hogy tej, gyümölcsszaftok, tojáslikőr, bor, stb, stb.....
200 ml jó minőségü olaj,  kukorica-csíra olajat használtam hozzá, de van amikor dióolajat használok a sütéshez (olívaolaj nem megfelelő)
300 g liszt, a liszt helyett lehet 50-100 grammig valami mást adni hozzá: pl. diófélét, kakaóport, vagy pudingport...kókuszreszeléket, vagy ezek keverékét....
1 sütőpor,
1 csipet só,
---------------------
eddig volt az alaprecept.... lehet még finomítani:
vanília, 
reszelt citrom-vagy narancshéj, 
vagy fahéj, tetszés szerint,

Elkészítése:

Az egész tojásokat a cukorral nagy sebességgel nagyon sokáig habosra keverjük. Még a legjobb géppel is kell legalább 10 percig keverni, minél tovább, annál finomabb lesz.
Amíg kever a gép, lemérhetjük a többi hozzávalókat, kibélelhetjük a tortaforma alját sütőpapírral. Leszitálhatjuk a lisztet a sütőporral együtt.
Azonkívül kapcsoljuk be a sütőt 160°-ra.
Ha a hab már jól kivilágosodott, könnyű lett, akkor egyszerre hozzáadjuk a folyadékot, gyorsan megkeverjük.
A sütőporos lisztet lassan, óvatosan egy kézi habverővel aláforgatjuk.
A kibélelt tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. (tűpróba)
Csak ha teljesen kihűlt, dolgozzunk vele tovább!



Narancs-krém

275 ml narancslé,
175 g cukor,
2 pudingpor,
100 ml víz,
160 ml tej,
1 gyorszselatin, express,
50 g narancslekvár,
200 ml tejszín,

Elkészítése:

A narancslevet a cukorral felfőzzük, hagyjuk pár percig főzni, hogy sűrűsödjön.
A pudingport összekeverjük a vízzel, hozzáöntjük és kevergetve főzzük még 1-2 percig.
Belekeverjük a tejet, majd a lekvárt és a gyors-zselatint is.
Majd hagyjuk kihűlni.
Ezután a tejszínt keményre verjük és belekeverjük a krémbe.
Ezzel töltjük meg a süteményt.
Még gránátalma-magokkal díszítettem.
Hagytam a hűtőben teljesen kihűlni, ahol a krém szépen meg is keményedett....






Kommentare