Käsepogatschen - Sajtos pogácsa



          

                          Käsepogatschen



Von dieser Menge sind über 120 Stück Pogatschen geworden, wenn jemand nicht soviel möchte, kann gerne nur die Hälfte nehmen.


Zutaten (120-125 Stück)

900 g Mehl,
3 Eier,
21 g Hefe,
250 g Butter,
300 g Schmand,
150 g Milch,
20-25 g Salz (Nach Geschmack)
----------------------
1 Ei + 1 EL Sahne zum bepinseln
400 g geriebener Mozzarella, (oder anderer Hartkäse)

Zubereitung:

Von den ganzen oberen Zutaten einen Hefeteig kneten.
Ich habe alles, ausser Salz, auf einmal in die Maschine gegeben und 
10 Minuten kneten lassen.
Zugedeckt 1 Stunde ruhen lassen. 
Auf ein bemehltes Brett legen und ausrollen, so gross, es geht.
Die mittlere Hälfte mit  ca. 100 g Käse bestreuen. Die beiden Seiten nach innen einschlagen so, dass sich die Seiten in der Mitte treffen. Dann Eindrittel von unten hochschlagen, dann den Rest von oben drauflegen.  
Den Teig bemehlen und erneut ausrollen. Nochmals auswalzen, bestreuen, falten. 
Jetzt auf ca. 1 cm dick ausrollen. Mit einem kleinen, runden Ausstecher Kreise ausstechen und auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen.  Auf ein Blech hat bei mir 42 Stück gepasst.... 6 x 7 Stück.
Mit dem Ei-Sahne-Gemisch bepinseln und auf jeden Pogatschen ein wenig Käse setzen.
45-60 Minuten gehen lassen. (je nach Zimmertemperatur)
Backofen auf 200° vorheizen.
Die Pogatschen schön knusprig rot fertigbacken.








                             Sajtos pogácsa


Ebből a mennyiségből több mint 120 db, kisméretű pogi lesz.  Ha valakinek sok, nyugodtan készítse a fele mennyiséget.


Hozzávalók (120-125 db)

900 g liszt,
3 tojás,
21 g élesztő,
250 g vaj,
300 g tejföl,
150 g tej,
20-25 g só, (ízlés szerint)
-----------------
1 tojás + 1 ek tejszín a bekenéshez
400 g reszelt mozzarella sajt, vagy más reszelt sajt tetszés szerint,

Elkészítése:

A són kívül az összes fenti hozzávalót betettem egyszerre a keverőgépbe és kidagasztattam. A sót csak 10 perc dagasztás után adtam hozzá.
Letakarva hagyjuk 60 percig pihenni. 
Lisztes deszkára tesszük a tésztát, ami még tulajdonképpen nem kelt meg tökéletesen, de nagyon jó vele így dolgozni.
Kinyújtjuk a tésztát nagy négyszögletes alakúra. A középső felére, (tehét jobbra-balra marad negyed-negyed rész,) rászórunk kb 100 g reszelt sajtot. A két oldalát behajtjuk a közepéig, hogy a tésztaszélek középen találkozzanak.  Lentről felhajtunk egyharmadát, majd fentről lefelé hajtjuk a tésztát, betakarva a többit.
Kinyújtjuk a tésztát és megismételjük az előbbi műveletet.
Ezután újból kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságura. 
Egy kisméretü pogácsaszaggatóval kis kerek pogikat szaggatunk.
Sütőpaírral bélelt tepsire fektetjük őket.  Nekem 6 x 7 db fért rá  és 3 tepsivel lett.
Megkenjük a felvert tojás-tejszín keverékkel és ráteszünk mindegyikre egy csipet reszelt sajtot.
Ezután hagyjuk pihenni 45-60 percig. (szobahőmérséklettől függően)
Bemelegítjük a sütőt 200°-ra. Szép piros-ropogósra sütjük a pogikat. 







Kommentare