Frühstückshörnchen 2. - Kiflik reggelire 2.








                Frühstückshörnchen 2.


Zutaten: (ohne Fett)

500 g BL 550 - BL1050 Weizenmehl,
235 g helles Dinkelmehl,
65 g Vollkorn Dinkelmehl,
20 g Hefe,
50 g Zucker,
6 g Salz,
2 Eier,
420-430 g Milch (je nach Mehltyp)
------------------
1 Ei + 1 EL Milch zum bestreichen

Zubereitung:

Am Vorabend:

Die ganzen oberen Zutaten vermischen und zu einem Hefeteig kneten, was schon ca. 10 Minuten dauern kann.
In einen Kunststoffbeutel, oder Hefeschüssel legen und über Nacht im Kühlschrank ruhen lassen. (Mindestens 6 Stunden)
Morgens den Teig aus dem Kühlschrank nehmen, auf ein Brett legen und 30-45 Minuten akklimatisieren lassen.
Das Brett leicht bemehlen, den Teig viereckig ausrollen.
Mit einem Pizzaschneider  auf beliebig grosse  Dreiecke schneiden. 
Bei mir sind welche klein, manche gross, mann kann sie aber auch akkurat gleichmässig teilen.

Die breite Seite ein wenig einschneiden, dann in die  andere Richtung aufrollen. Das spitzige Ende soll unter das Hörnchen enden, damit es nicht aufgeht beim backen.


Das Ei mit der Milch verquirlen und damit die Hörnchen einpinseln.
Backofen auf 180-200° einschalten. (je nach Backofen)
Bevor man die Hörnchen reinschiebt, sollte man ein zweites Blech reichlich mit Wasser besprühen und kopfüber auf das untere Blech legen. 
So, mit "Deckel" ca. 10 Minuten lang backen, dann das obere Blech entfernen.
So lange weiterbacken, bis sie schön goldrot werden. 



 Die sind ganz schön zusammengewachsen, also wenn es jemanden 
stört, sollte sie in 2 Portionen ausbacken. 


 Auf einem Gitter auskühlen lassen.












                            Kiflik reggelire 2. 

Hozzávalók: (zsíradék nélküli)

500 g  BL 80 liszt,
235 g világos tönkölyliszt, (azért ennyi, mert pont elfogyott, ennyi volt)
65 g  teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
20 g élesztő,
50 g cukor,
6 g só,
2 tojás,
420-430 g tej, ( a magyar minőségű liszthez 420 ml tej kellett, de azért írtam ennyit, ha valaki más minőségűvel készíti, több kell egy kicsit)

-----------------
1 tojás + 1 ek tej

Elkészítése:

Előző este minden fenti hozzávalót összekeverünk és selymes tésztává dagasztjuk.
Egy kelesztőtálba, vagy műanyag zacskóba pakolva hűtőbe tesszük éjszakára. ( legalább 6 órára)
Reggel kivesszük és deszkára helyezzük, hagyjuk kb. 30-45 percig szobahőmérsékleten, hogy magához térjen.
Enyhén lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, majd egy pizzaszeletelővel háromszögekre szeljük. 
Nem vettem nagyon komolyan, így lett kissebb és nagyobb is belőle.

Ha valaki egyformákat szeretne, ossza el, hogy kb. 16-20 db-ra jusson.
A háromszögek széles, felső oldalát enyhén bevágtam, majd onnan feltekertem, úgy hogy a vékony csücsök a kifli alá kerüljön. Igy nem tud majd kinyílni sütés közben.


A kifliket egy sütőfóliás tepsire fektettem, majd bekentem őket a tejjel felvert tojással.
Eléggé sokat tettem egy tepsire, összekeltek.
Ha valakit ez zavar, két tepsire fektesse őket.
A sütőt bekapcsoljuk 180-200°-ra.
Mielőtt betesszük a kifliket, fogunk egy második tepsit, amit befújunk alaposan vízzel és fejjel lefordítva az alsó tepsire helyezzük. Mint egy "fedőt" használjuk.
Kb. 10 percig sütjük így lefedve, majd fedő nélkül addig sütjük, míg szép pirospozsgás nem lesz.



Rácson hűtjük.





Kommentare