Knoblauchbaguette zum aufbacken / auf Vorrat - Fokhagyma-vajas bagett - előre készítve













Knoblauchbaguette zum aufbacken / auf Vorrat



Grillzeit! Wer mag die nicht?  Die Kräuterbutter-Baguette, oder Knoblauchbutter-Baguette?
Man kauft sie entweder  schon fertig, mit Butter vorbereitete Baguette, oder man kauft Baguette und macht selber Kräuterbutter und streicht sie ein.
Wenn man aber liest, was alles noch auf der Verpackung steht, mag man gar nicht mehr solche Produkte kaufen. 
Zum selber zubereiten, dann einfrieren und kurz vom Grillen, einfach in 15 Minuten aufbacken.
Von diese Menge langt es für 4 mittellange Baguette, so wie auf den Bildern. Ich werde jetzt mehrere Portionen zubereiten, einfrieren, weil es super lecker schmeckt.
Und das Alles, ohne Zusatzmitteln!

Zutaten für die Baguette:

500 g Mehl:
ich habe, wie folgt, verteilt:

375 g Typ 1050 Weizenmehl /ersatzweise 550
50 g Vollkorn Hafermehl,
75 g Weizenmehl,
-------------------------
325 g warmes Wasser,
12 g Salz,
1 Tüte Trockenhefe,

Man kann aber auch normales Mehl nehmen, und ein wenig Vollkorn dazumischen. Mit Absicht habe ich keine ganz weisse Baguette backen wollen. Ich mag eher, wenn es ein wenig rustikal ist und natürlich ist es auch ein wenig gesünder.

Für die Kräuterbutter:
200 g Butter,
1 Bund Schnittlauch,
2-3 Zweige Basalikum,
4 grosse Zehen Knoblauch 
ca. 6-7 g Salz,
(man kann aber viele andere Kräuter nehmen, auch getrockneten Tomaten, Oliven, Rosmarin, usw.)

Zubereitung:

Alle Zutaten zu einem glatten Teig kneten, oder mit der Maschine kneten lassen.
Mit einer Plastikfolie zudecken und auf Doppelte gehen lassen.
Dann diese Vorgang wird unterbrochen...der Teig wir einmal gefaltet, dann schön rund geformt..wieder schön gehen lassen..
Den Teig auf ein nicht bemehltes Brett legen. Auf 4 gleiche Menge teilen. 
Alle 4 rundwirken, zugedeckt 15 Minuten ruhen lassen.
Den Teig ein wenig flachdrücken, dann von aussen nach innen aufrollen. Immer nur ein wenig nehmen und zu dem unteren Teig fest andrücken. Auf die gewünschte Länge rollen.
Auf die Baguette-Form legen, dann erneut zudecken und 30 Minuten ruhen lassen.
Backofen auf 230° vorheizen. 
Bevor man die Baguette auf die mittlere Schiene schiebt, sollte man sie noch gut mit Wasser besprühen und einschneiden.
Nicht ganz fertigbacken!!  Ca. nach 20 Minuten einfach aufhören mit backen, rausholen. 
Auf ein Gitter ganz auskühlen lassen.
Dann wie auf dem Bild, oder je nach Geschmack ein wenig schräg einschneiden, aber nicht ganz durchschneiden!    
Alle 2-3 cm und ein wenig  Kräuterbutter in die Schnitte geben.
Jetzt kann man entweder gleich aufbacken, oder einfach einpacken in Gefrierbeutel und einfrieren.
Wenn man die braucht, einfach bei 230° vorgeheizt, so wie sie sind, gefroren in den Backofen geben.














       Fokhagyma-vajas bagett - előre készítve

Grillezési idő!! Ki nem szereti őket? A zöldfűszer-vajas, vagy fokhagyma-vajas bagetteket.
Sok élelmiszer üzletben már megtalálhatóak  a hűtőpolcon, vagy a fagyasztóban. Nem egy olcsó, de nagyon finom dolog és főleg nagyon praktikus: csak be a sütőbe és pár perc alatt kész is a grillhúshoz passzoló köret. De természetesen, mint minden ételben, ami egy darabig eláll,  különböző adalékokat lehet találni,  így ezekben is.
Most egy ötlet: megsütjük a saját bagettünket, kb. 90%-ban készre, majd lehűtjük, bekenjük a fűszeres vajjal, becsomagoljuk és lefagyasztjuk.
Aztán bármikor, csak ki kell venni, úgy ahogy van fagyosan, betesszük az elömelegített sütőbe és 15 perc alatt kész vannak a piros, ropogós vajas bagettjeink.
Mindenfajta adalék nélkül!! 

Hozzávalók:

A bagetthez:

500 g liszt:
ezt én most így osztottam fel, mert rusztikus bagetteket  szerettem volna sütni.

375 g BL 80-as búzaliszt,
50 g zabliszt,
75 g fehér búzaliszt,
-----------------------
325 ml meleg víz, 
12 g só,
1 csomag szárazélesztő,

Természetesen lehet másfajta lisztet is használni, de ha csak 80-as liszttel készítjük, ne öntsük bele az összes vizet. Minél világosabb, annál kevesebb vizet vesz fel a liszt.

A zöldfűszer-vajhoz:

200 g vaj,
1 csomag snidling,
3-4 szár bazsalikom,
4 gerezd fokhagyma,
6-7 g só,

/de más zöldfűszerek is megfelelnek/

Elkészítése:

A kenyérhez való hozzávalókból kézzel, vagy géppel egy sima tésztát dagasztunk.
Egy fóliával letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ezután kézzel hajtogatjuk, majd kerekre formázzuk... ezután hagyjuk mégegyszer szépen megkelni.
Egy nem lisztezett felületre tesszük a tésztánkat, elosztjuk 4 egyforma részre. Szép kerekre gömbölyítjük őket, majd ismét 15 percig pihentetjük. (betakarva fóliával)
Ezután enyhén lelapítjuk  a tésztát, és feltekerjük. Mindig csak egy kis daradot fogatunk oda az alsó tésztához, amit hosszában alaposan oda is nyomunk, majd gördítünk megint egy keveset rajta.
Amikor már szépen feltekertük, kisodorjuk olyan hosszúra, mint a bagett-sütőnk.
A formázott bagetteket az enyhén lisztes bagett-sütőlapra fektetjük, enyhén belisztezzük őket  Betakarva ismét hagyjuk kb 30 percig pihenni.
Előmelegítjük a sütőt 230°-ra. 
Mielőtt betesszük, befújjuk alaposan vízzel és egy éles késsel bevágjuk őket.
A középső sínen lévő rácsra tesszük a bagett-sütőt és sütjük.
De nem készre!!!  Csak kb 90%-ig sütjük meg és kivesszük a sütőből.
Egy rácson teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a fűszeres vajat: 
Minden hozzávalót egy botmixerrel, vagy egy késes aprítóval krémes állagúra aprítjuk.
A bagetteket srégen bevagdossuk, de vigyázzunk, ne vágjuk teljesen át.
Minden vágásba egy kis fűszeres vajat rakunk.
Most fagyasztózacskóba rakjuk őket és azonnal lefagyasztjuk.
Természetesen azonnal is készre lehet sütni.
Amikor szükségünk van a bagettre, kivesszük a fagyasztóból és 230°-on még úgy fagyosan kb 15 perc alatt piros ropogósra sütjük.
Nagyon finom!!!










Kommentare